Vuosi 2022 kohteli kaltoin sijoittajia omaisuusluokasta riippumatta.
Edes perinteiset turvasatamat, kuten velkakirjat ja kulta eivät toimineet tasapainottavina tekijöinä hajautetussa salkussa. Vaikka karhumarkkina ei osakeindeksien puolella ole ollut historiallisen syvä, tässä karhumarkkinassa sijoittajat ovat kuitenkin hävinneet nimellisesti laskettuna enemmän rahaa kuin missään aiemmassa markkinaromahduksessa.
Vuosi 2023 voi kuitenkin tuoda käänteen parempaan, vaikka tilanne reaalitalouden puolella tuntuukin vasta valuvan syvempään rotkoon. Osakemarkkina on kuitenkin jo diskontannut jonkinlaisen taantuman sekä hetkellisen pudotuksen yrityksien tuloksiin.
Vuoteen lähdetään ei-kenenkään-maalta
Tunnelma osakemarkkinoilla on viime viikot ollut rauhallinen, ja kurssit ovat kehittyneet sivuttaissuunnassa. Alla on S&P 500 -indeksin kurssikehitys viimeiseltä parilta viikolta. Kuten kuvasta huomaa, markkinoilta puuttuu tällä hetkellä trendi, ja hinta poukkoilee selvässä rangessa.
Kurssikuvaajasta voi panna merkille myös sen, että viimeisen viikon aikana kurssikehityksen vaihteluväli on entisestään pienentynyt. Merkkasin tätä vihreillä trendilinjoilla, jotka kuvaavat kapenevaa rangea. Tällainen useamman viikon kestänyt volatiliteetin supistuminen edeltää usein räjähtäviä liikkeitä.
Markkinat liikkuvat kolmella eri tapaa
Osakemarkkinoiden liike voidaan jakaa helposti kolmeen eri kategoriaan: sivuttaisliike, nousutrendi ja laskutrendi. Nyt kun olemme todenneet markkinan olevan tällä hetkellä sivuttaisliikkeessä, voidaan tästä johtaa se, että seuraavaksi markkina tulee siirtymään joko nousu- tai laskuvaiheeseen.
Treidaajan kannattaakin keskittyä erityisesti nousu- ja laskutrendien hyödyntämiseen, koska markkinat liikkuvat trendeissä suurimman osan ajasta. Lisäksi trendaavaa markkinaa on keskimäärin helpompi treidata kuin sivuttaisliikettä. Laskuvaiheet ovat keskimäärin lyhyempiä, mutta jyrkempiä kuin nousuvaihe.
Yleisesti ottaen osakemarkkinat ovat nousutrendissä suurimman osan ajasta, ja treidaajan kannattaakin ottaa tämä huomioon treidaussuunnitelmassaan. Etenkin aloittelevien treidaajien kannattaa keskittää pääpaino long-treideihin ja hyödyntää shorttaamista silloin, kun laskutrendi on erityisen vahva.
Kumpaan suuntaan markkina siis kääntyy?
Teknistä analyysiä hyödyntävän treidaajan ei tarvitse tässä vaiheessa arvailla, kumpaan suuntaan ”breikataan”, eli rikkoutuuko syntynyt range ylös- vai alaspäin. Treidaajan tehtävä on odottaa ja seurata hintakehitystä. Vasta silloin, kun markkina ylittää viimeisen parin viikon huiput tai alittaa pohjat, treidaaja voi tehdä peliliikkeensä. Mitä pidempään sivuttaisliike kestää, sitä vahvempi ja pidempi myös sitä seuraava trendi tapaa olemaan. Seuraavaksi alkava nousu- tai laskutrendi voi siis hyvin kestää useita viikkoja.
Pidän itse todennäköisempänä, että seuraava liike on ylöspäin. Se saattaa olla niinkin vahva, että markkinat siirtyvät teknisesti karhumarkkinasta härkämarkkinaan, toisin sanoen nousu venyy yli 20 prosenttiin lokakuun pohjalukemista. Teen kuitenkin omat peliliikkeeni edellä kuvatulla tavalla – vasta kun breakout tapahtuu. Jäädään tuijottamaan jännityksellä kurssigraafien kehitystä!
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettei sijoittamiaan varoja saa takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.