Kryptovaluutoista on konkreettista hyötyä sotilaallisen kriisin aikana. Viime viikolla bitcoinissa nähtiinkin päiväkohtainen ennätysnousu. Krypto-osakkeet tekivät hyvää tulosta.
Kryptovaluuttamarkkinat ovat reagoineet Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan kaksijakoisella tavalla. Ensireaktio oli odotetusti negatiivinen, riskipitoiset omaisuusluokat kun kärsivät kriisitilanteissa usein ensimmäisenä.
Venäjän hyökättyä rajan yli 24.2.2022 merkittävimpien kryptovaluuttojen, kuten bitcoinin ja ethereumin, kurssit laskivat noin 10 %. Useimmat useimmat altcoinit vieläkin enemmän. Samaan aikaan perinteisen analogisen turvasataman kullan kurssi nousi useamman prosentin.
Kryptomarkkinat ovat kuitenkin toipuneet nopeasti ja kurssit ovat pääosin hieman korkeammalla tasolla kuin ennen sodan alkua. Vastaavasti kullan hinta hätyyttelee jo 2 000 dollarin tasoa.
Sodan ensimmäisen viikonlopun uutisotsikoita hallitsivat läntisen maailman asettamat sanktiot ja markkinoiden avautuessa maanantaina 28.2 valuutta- ja pörssimarkkinoilla nähtiinkin hyvin volatiileja liikkeitä.
Bitcoinin kurssi oli myös hyvin volatiili, mutta toiseen suuntaan. Bitcoinin hinta koki vuorokauden aikana suurimman päiväkohtaisen nousunsa yli vuoteen, hinta kohosi 24 tunnin sisällä 38 000 dollarista 44 000 dollariin eli noin 15 %. Edellinen vastaavansuuruinen päivänousu nähtiin helmikuussa 2021, kun Elon Musk oli ilmoittanut Teslan bitcoin-ostoista.
Markkinakommenttien mukaan viimeviikkoisen nousun takana oli selkeät turvasataman kaltaiset fundamenttitekijät.
Monien markkinakommenttien mukaan viimeviikkoisen nousun takana oli selkeät turvasataman kaltaiset fundamenttitekijät, kun sekä venäläiset että ukrainalaiset pyrkivät ostamaan kryptovaluuttoja suojautuakseen omien valuuttojensa riskeiltä ja turvaamaan henkilökohtaisen ostovoimansa.
Sekä ruplan että hryvnian kaupankäyntivolyymit bitcoinia, ethereumia ja erityisesti myös vakausvaluutta tetheriä ja binance USD:ä vastaan kasvoivat rajusti hyökkäyksen jälkeisinä päivinä.
Lisäksi bitcoinin osalta nähtiin epäsuhta markkinoilla, kun Ukrainan markkinoilla bitcoinista maksettiin yli 5 % preemiota verrattuna euro- ja dollaripohjaiseen kaupankäyntiin. Vastaavaa preemiota ollaan nähty myös venäläisten käyttäjien taholta, joidenkin lähteiden mukaan jopa 20 % yli markkinahinnan.
Ennusteita parempia tuloksia krypto-osakkeilla
Krypto-osakesäästäjää kiinnostavista krypto-osakkeista ainakin Coinbase, Block (entinen Square) sekä Marathon Digital Holdings ehtivät julkaista viime vuoden tuloksensa.
Erityisesti Coinbasen tulos oli reilusti analyytikoiden ennusteita parempi. Liikevaihto koko vuonna 2021 yli kuusinkertaistui ollen noin 7,4 miljardia dollaria ja kaupankäyntivolyymi 8,5 -kertaistui vuoden aikana. Käyttökateprosentti (EBITDA) saavutti 56 %, mitä voitaneen pitää hyvänä tasona. Verifioitujen asiakkaiden määrä oli liki 90 miljoonaa käyttäjää.
Coinbasen osakekurssi on kuitenkin laskenut jo alle 200 dollarin tasolle, laskua on jo yli puolet suhteessa edellisvuoden listautumishintaan.
Blockin (entinen Square) osake teki ennätysnousun yhdessä päivässä liki 30 %, kun yhtiö julkaisi huomattavasti odotuksia paremman viime vuoden tuloksensa. Yhtiön liikevaihto on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin joka vuosi yli 60 % ja viime vuonna liikevaihto ylitti jo 17 miljardia dollaria –kasvua edelliseen vuoteen 86 %.
Yhtiö on kovasta kasvusta huolimatta myös kannattava, tosin Blockin osake on laskenut viimeisen vuoden aikana liki 50 %. Block on tunnettu toimitusjohtajastaan Jack Dorseysta, joka luopui viime vuoden lopussa toisen yhtiönsä, Twitterin, toimitusjohtajuudesta.
Louhinta-alan yrityksistä markkina-arvoltaan suurimpien joukkoon kuuluvan Marathonin tulosnumerot jäivät hitusen analyytikoiden odotuksista ja yhtiön markkina-arvo pyörii reilun 2 miljardin dollarin tasolla. Vuonna 2021 Marathon louhi itse yli 3 000 bitcoinia (nousua yli 800 %) ja yhtiöllä oli vuoden lopussa taseessa yli 8 000 bitcoinia.
Marathonin tavoitteena onsaada louhinta hiilineutraaliksi vuoden sisällä.
Marathonilla oli vuoden lopussa yli 32 000 louhintalaitetta, jotka tuottivat laskentatehoa (hash rate) noin 3,5 EH/s (exahashes per second), nousua liki 1 800 %. Bitcoin-verkon kokonaislaskentateho oli vuoden lopussa luokkaa noin 170 EH/s, joten Marathonin osuus oli noin 2 % globaalista laskentatehosta.
Marathonin tavoitteena on jatkaa louhintaan investoimista ja täten kasvattaa laitteistonsa laskentateho tänä vuonna yli 20 EH/s tasolle. Yhtiön tavoitteena on myös saada louhinta hiilineutraaliksi vuoden sisällä.
Kryptovaluuttojen suosio kasvanut kriisien aikana
Kryptovaluutat ja erityisesti bitcoin ovat globaalisti erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa. Historiansa aikana bitcoinin suosio on lisääntynyt erityisesti kun markkinoilla tai tietyssä maassa tapahtuu kriisejä.
Jo vuonna 2013, kun Kyproksella koettiin pankkikriisi ja tallettajien menettäessä rahojaan, bitcoinin kurssi reagoi rajusti ylöspäin. Samankaltaisia ostoryntäyksiä on nähty myös mm. Venezuelassa ja Turkissa, kun maiden omat valuutat ovat menettäneet nopeasti arvoaan. Bitcoinia voitaneenkin vertailumielessä pitää eräänlaisena pelastusveneenä lokaalisti uppoavalle fiat-valuutalle.
Tänä päivänä myös vakausvaluuttojen, kuten tetherin (USDT), USD coinin (USDC) sekä Binance USD:n (BUSD) suosio kasvaa. Näiden yhteenlaskettu markkina-arvo kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvosta on kasvanut jo yli 10 % tasolle. Vakausvaluuttojen suhteen tulee kuitenkin muistaa niiden keskitetty liikkeellelaskija ja täten vastapuoliriski voi tietyissä tilanteissa olla merkittävä.
Bitcoin on neutraali työkalu, jonka arvoa ja mahdollisuuksia markkinat ja yhä useammat yksilöt tuntuvat arvostavan.
Geopoliittiset ja regulaatioriskit sekä median uutisointi voivat lähiaikoina vaikuttaa kryptovaluuttojen kursseihin merkittävästikin lyhyellä aikavälillä. Esitetäänkö bitcoin ja muut kryptovaluutat henkilökohtaisena turvasatamana sotaa käyvien maiden kansalaisille, suorana sensuurivapaana lahjoitusväylänä maataan puolustaville vaiko välineenä kiertää pakotteita.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana Time-lehti uutisoi (julkaistu 5.3.2022) Ukrainan tähän mennessä saamista noin 50 miljoonan dollarin suuruisista kryptolahjoituksista. Lehden mukaan lahjoituksilla on jo hankittu merkittävä määrä aseistusta ja jopa 40 % puolustustarvikkeiden toimittajista näyttää hyväksyvän kryptovaluutat maksuvälineenä. Bitcoin on neutraali työkalu, jonka arvoa ja mahdollisuuksia markkinat ja yhä useammat yksilöt tuntuvat arvostavan.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.