Sijoitusvuosi 2022 on startannut vähintäänkin mielenkiintoisissa merkeissä ja markkinoilla on riittänyt myllerrystä. Treidaajallemarkkina on tarjoillut aimo annoksen shorttipaikkoja.
Amerikkalainen S&P 500 -indeksi laski yli 10 prosenttia vuoden alussa tekemästään huippunoteerauksesta. Teknovetoinen Nasdaq on puolestaan ehtinyt laskea jo 18 prosenttia viime vuoden puolella tehdystä huipusta.
Tammikuun alussa ilmestyneessä blogissa kirjoitin, että useista makrotekijöistä johtuen odotan markkinan kääntyvän laskutrendiin ja etsin shorttipaikkoja. Ja niitä markkina on tarjoillutkin aimo annoksen.
Volatiliteetti on treidaajan ystävä
Kun markkinoilla on turbulenssia, se korostaa päivänsisäisiä liikkeitä ja tekee niistä vahvempia.
Siinä missä normaalimman volatiliteetin ympäristössä pörssikurssit vaihtelevat suuren osan päivästä lähinnä sivusuunnassa, volatiliteetin noustessa päivänsisäisiä vahvoja nousu- ja laskutrendejä esiintyy enemmän. Treidaaja voi hyödyntää näitä trendejä ja tehdä tuottoa niin nouseviin kuin laskeviinkin kursseihin.
Viime viikko on hyvä esimerkki tästä. Viikon päätteeksi S&P 500:n kurssimuutos oli alle 1 prosentin, vaikka viikon aikana koettiin todellista vuoristorataa ylös ja alas. Päiväkohtaiset liikkeet lähentelivät viiden prosentin rajaa.
Kuvassa näkyy tuntigraafilla kurssikehitys maanantaista perjantaihin.
Tunnista trendi ja hyppää kyytiin
Alla olevassa kuvassa on yksi 24 tunnin jakso viime viikolta, kun Nasdaq-indeksi liikkui ensin neljä prosenttia alas, sitten neljä prosenttia ylös ja jälleen kolme prosenttia alas. Kuvassa jokainen kynttilä edustaa 15 minuutin hinnanmuutosta.
Lisäämällä teknisiä indikaattoreita graafille voi olla helpompaa tunnistaa trendejä. Tässä auttavat esimerkiksi erilaiset liukuvat keskiarvot.
Kuvassa on käytetty Hullin liukuvaa keskiarvoa, joka on värikoodattu kulmakertoimen mukaan. Punainen tarkoittaa laskutrendiä, vihreä nousutrendiä. Trendin kääntyessä on aika alkaa etsimään joko long (nousevat kurssit) tai short (laskevat kurssit) treidejä.
Teknisen analyysin työkalut
Tässäkin artikkelissa esitellyn kaltaisia graafeja sekä teknisen analyysin työkaluja löytyy joka lähtöön, mutta itse voin suositella tradingview.com-palvelua, joka on käyttäjälle ilmainen ja tarjoaa reaaliaikaista kurssidataa mm. pääindekseihin.
- Valitse tarkasteltava kohde-etuus (esim. S&P 500 -tikkeri: SPX500USD, Nasdaq -tikkeri: USTECH100).
- Alasvetovalikosta voi valita kynttilöiden tarkasteluperiodin (esim. 1 minuutti, 15 minuuttia, tunti tai päivä).
- Indicators-valikosta voit lisätä teknisen analyysin indikaattoreita (esim. Moving average tai tässä artikkelissa esitelty Hullin liukuva keskiarvo, HMA Colored).
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.