"Rahoitusalan urapolku on edelleen suositumpi miesten keskuudessa. Kyse ei ole siitä, etteikö naiset olisi tervetulleita rahoitusalalle. Naisia nimenomaan kaivataan rahoitusmarkkinoille", toteaa Nordean sijoitustuotteista vastaava johtaja Tanja Eronen. Missä on siis vika?
Koen, että rahoitusala on jossain määrin huonosti ymmärretty. Rahoitusalaa pidetään kylmänä, kovana ja kilpailuhenkisenä. Myönnetään, että minullakin oli omat ennakkoluuloni. Mielessäni pyöri ajatus siitä, että ala saattaisi sopia vain sellaisille uraohjuksille, jotka tavoittelevat omaa etuaan.
Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Rahoitusala on toki hyvin kunnianhimoinen ala, mutta samalla myös tiivis ja yhteisöllinen. Vaikka aluksi koin olevani altavastaaja melko kokemattomana nuorena naisena, en olisi voinut toivoa parempaa vastaanottoa alalle. Olen nauttinut erityisesti siitä, että minut on otettu alusta asti tosissaan ja olen kokenut tulleeni arvostetuksi niin työntekijänä kuin kollegana.
Rahoitusmaailma tarjoaa erinomaiset työkalut tulkita ja ymmärtää maailmaa, yritysten liiketoimintaa ja ilmiöitä. Yksikään päivä rahoitusalalla ei ole samanlainen. Markkinoihin vaikuttaa lähes kaikki, mitä maailmalla tapahtuu. Oli kyseessä sitten korkojen nousu, USA:n presidentinvaalit tai maailmanlaajuisesti levinnyt virus. Siksi markkinoita seuratessa saa ja oikeastaan pitää olla utelias. Tätä selittää omalla kohdallani noussut ruutuaika Twitterin, HS:n ja Kauppalehden parissa.
Seuraamalla markkinoita olen päässyt hyödyntämään omia mielenkiinnonkohteitani niin opintojen kuin töiden parissa. Olen löytänyt sellaisen alan, jossa ei tarvitse valita sitä yhtä lempiainetta koulusta. Laajan ja monipuolisen alan myötä rahoituksessa pääsee hyödyntämään itseasiassa lähes kaikkia aineita. Jos olet kiinnostunut maailmalla tapahtuvista asioista,siitä on suuri etu rahoitusalalla. Tämä on ollut yksi niistä syistä, miksi rahoitusala on tuntunut juuri minulle omalta alalta.
Rahoitusala elää murroksessa ja suunta on kohti inhimillisempää ja vastuullisempaa rahoitusmaailmaa.
Jatkossa tarvitaan yhä luovempia ja innovatiivisempia ratkaisuja. Muutosten keskellä itsensä johtaminen, tiimityöskentelytaidot sekä sosiaaliset että digitalisaation liittyvät taidot korostuvat. Siksi eri alojen ja naispuolisten osaajien tarve tulee mielestäni korostumaan entisestään.
Rahoitusalalle palkataan eniten kaupallisen alan osaajia, mutta yhä enemmän myös esimerkiksi juristeja sekä teknisen että asiakaspalvelualan osaajia. Alalla on tarjolla monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä hyviä etenemismahdollisuuksia sukupuolesta tai taustasta riippumatta. Rahoitusalalla on myös hyvät mahdollisuudet päästä vaikuttamaan isoihin muutoksiin ja siksi olisikin tärkeää, että naiset ovat mukana vaikuttamisessa.
Ala ei ole mielestäni vain huonosti ymmärretty vaan meillä nuorilla naisilla on aivan liian vähän naispuolisia roolimalleja. Rahoitusala kaipaakin lisää naisia esikuviksi. Uskallan epäillä, että nuoren naisen voi olla melko haastavaa samaistua esimerkiksi keski-ikäiseen pukumieheen, joka on pitkäjänteisen osakesäästämisen puolestapuhuja tai tekniseen analyysiin perustuvan treidaajan twiitteihin. Siksi tarvitaan innostavia naisia, jotka puhuvat nuorten naisten kieltä heille tutuissa kanavissa.
Uskon, että esikuvien avulla rahoitusalasta saadaan trendikkäämpi naisten keskuudessa ja näin voidaan korjata käsitystä huonosti ymmärretystä alasta. Kun rahoitusalalle saadaan lisää naisia, naispuoliset kontaktit kasvavat ja verkosto laajenee. Tällä tavalla naisilla on mahdollisuus saada lisää sparrausta, vinkkejä ja suositteluja alan töihin.
Pyritään siis kohti taloudellista tasa-arvoa ja kannustetaan lahjakkaita nuoria naisia loistamaan myös rahoitusmarkkinoilla.
Kaisa Vanha-Perttula
Kirjoittaja on 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.
