Suomessa kryptovaluuttoja pidetään monesti hyvin pienen piirin touhuna ja äärimmäisenä riskisijoituksena. On totta, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen sisältää erittäin paljon riskejä. On kuitenkin hyvä huomata, että tällä hetkellä maailman suurimmat ja vaikutusvaltaisimmat sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita kryptovaluutoista ja etenkin bitcoinista.
Maailman vaikutusvaltaisimpina varainhoitajina pidetään yhdysvaltalaisia varainhoitotaloja BlackRockia ja Vanguardia. Yhtiöt ovat toistensa suurimpia omistajia. Toiminnaltaan ne ovat kasvottomia, koska niiden omistusrakenne ei ole avoin. Tästä syystä niitä ei tunneta samalla tavalla tavallisten sijoittajien keskuudessa kuin esimerkiksi Warren Buffettia.
Yhtiöt ovat vuosien aikana tasaisesti lisänneet sijoituksiaan bitcoinin ekosysteemiin. Nämä suurimmat varainhoitotalot ovat jo nyt sijoittaneet merkittäviä määriä bitcoiniin sekä muihin suurimpiin kryptovaluuttoihin.
BlackRock ja Vanguard ovat merkittäviä omistajia bitcoinin suurimmissa louhintayrityksissä: RIOT Blockchainissa, Marathon Miningissa, Cipher Miningissa ja Canaanissa. BlackRock ja Vanguard omistavat myös maailman suurimman yrityskohtaisen bitcoin-varallisuuden omistavasta MicroStrategysta 14 prosenttia.
Bitcoin spot ETF
Viime kuukausien ajan bitcoinin kurssi on lähtenyt hurjaan 80 prosentin nousuun. Osaltaan tähän pidetään syynä nimenomaan maailman suurimpien institutionaalisten sijoittajien saapumista markkinoille. Tästä ehkä paras esimerkki on BlackRockin spot bitcoin ETF -hakemus, jonka yhtiö jätti viime viikolla Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:lle.
Spot ETF voisi toteutuessaan tarkoittaa sitä, että BlackRock tulisi itse joko
a) sijoittamaan bitcoiniin merkittäviä määriä tai
b) että BlackRock pyrkii haalimaan ETF:n avulla kaikki ne rahavirrat, jotka eivät pysty tai eivät halua suoraan sijoittaa bitcoiniin
Uhat
Kaikki eivät ole kuitenkaan kryptovaluuttamarkkinoilla erityisen ilahtuneita siitä, että näiden toimijoiden rooli olisi kryptomarkkinoilla kasvamassa. BlackRockia syytettiin osaltaan viime vuoden 2022 lohkoketjuprotokolla Terra (Lunan) kaatumisesta, josta viime vuoden niin sanottu kryptotalvi käynnistyi.
Sen lisäksi, mikäli BlackRock saisi luvan spot ETF:n liikkeeseenlaskuun, se ei välttämättä olisi vain positiivinen asia. BlackRockin Bitcoin ETF:ää on verrattu jo kultaan sijoittavaan GLD-ETF-tuotteeseen. GLD on siitä erikoinen indeksiosuusrahasto, että se näyttää ETF:ltä, jonka pitäisi sijoittaa fyysiseen kultaan, mutta käytännössä GLD voi sijoittaa sellaisiin johdannaissijoitusinstrumentteihin, jotka vain liikkuvat markkinalla samalla tavalla kuin kullan hinta.
On tietysti totta, että ETF-tuotteiden osalta keskeistä on, että ETF pystyisi seuraamaan hyvin tarkasti sen vertailuindeksiä. Mutta jos ETF ei todellisuudessa edes omista sijoituskohdetta, tällaisissa sijoituskohteissa on vaarana, että niitä voidaan käyttää hintaspekulointitarkoituksiin.
Tulee kuitenkin muistaa, että vaikka kryptovaluuttamarkkina on kasvanut viime vuosina paljon, kyse on edelleen varsin pienestä markkinasta. Markkinan pieni koko taas tarkoittaa sitä, että muutama suuri toimija pystyy halutessaan vaikuttamaan sijoituskohteen hintaan lyhyellä aikavälillä hyvinkin merkittävästi. ETF-tuotteiden avulla se voi olla mahdollista.
Bitcoinin hintaan voi vaikuttaa, mutta Bitcoinin lohkoketjuun ei
Bitcoin ei ole kuitenkaan mikään tavallinen sijoituskohde. Vaikka suuret finanssitoimijat voisivatkin vaikuttaa kryptovaluuttojen hintoihin lyhyellä aikavälillä, se ei tarkoita, että nämä toimijat voisivat vaikuttaa itse bitcoinin tai sen teknologian toimintaan.
Bitcoinin toiminta perustuu lohkoketjuun ja hajautettuun tilikirjaan, joka tarkoittaa, että suuret finanssitoimijat eivät pysty vastaavalla tavalla omistamalla ja kurssikehitykseen vaikuttamalla kontrolloimaan bitcoinin toimintaan. Bitcoinin ympärillä olevaan ekosysteemiin suuret toimijat pystyvät kyllä vaikuttamaan, mutta itse bitcoinin lohkoketjuteknologian toimintaan ne eivät voi juurikaan vaikuttaa.
Vuoden merkittävin tapahtuma kryptoyhteisössä?
Maailman suurimpien varainhoitajien tulo kryptovaluuttamarkkinoille on siten ehkä tähän mennessä koko vuoden merkittävin tapahtuma, mutta tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään varmuutta siitä, että myöntääkö SEC BlackRockille spot ETF-luvan. Tähän mennessä SEC ei ole myöntänyt USA:ssa yhdellekään toimijalle spot ETF -lupaa.
Mutta mikäli se luvan myöntää, se tarkoittaa todennäköisesti entistä suurempaa ryntäystä kryptomarkkinoille. Mikäli lupaa taas ei myönnetä, markkina saattaa sen jälkeen rauhoittua.
Kryptomarkkina pysyy kuitenkaan harvoin pitkään rauhallisena, joten hyvin todennäköisesti tulemme näkemään joko tähän lupapäätökseen tai sitten johonkin muuhun tapahtumaan liittyen merkittävän tapahtuman, jonka seurauksena kryptomarkkina taas lähtee tyypilliseen tyyliinsä joko vuoristoratamaiseen nousuun tai laskuun.
BlackRock ja Vanguardkaan eivät ole ainoita varainhoitajajättejä, jotka ovat kiinnostuneet bitcoinista. Myös Invesco ja WisdomTree ovat hakemassa omaa spot bitcoin ETF -lupaa USA:n markkinoille.
Henri Väkeväinen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta