Lohkoketju on nerokas keksintö. Se on väärentämätön hajautettu tietokanta, jossa jokaisella tietueella voi olla vain yksi omistaja. Bitcoin on tunnetuin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä ratkaisu, mutta tulevaisuudessa myös arvopaperit voivat olla lohkoketjuissa. Se tekisi pörsseistä tarpeettomia.
Lohkoketjujen mahdollisuudet ovat olleet nähtävissä jo pitkään. Jo vuonna 2014 Googlen silloinen johtaja Eric Schmidth tiivisti lohkoketjun hyödyt oivallisesti: ”Kyky luoda digitaaliseen maailmaan jotain sellaista, joka ei ole kopioitavissa, on asia, jolla on valtavasti arvoa. Sellaiselle löytyy paljon käyttökohteita.”
Väärentämätön digitaalinen omistusoikeus
Perinteisesti kaikki digitaaliset asiat ovat olleet helposti kopioitavissa. Silloin, kun omistusoikeus tallennetaan lohkoketjuun, sillä on todistettavasti vain yksi omistaja kerrallaan. Tämä omistusoikeus voidaan siirtää uudelle omistajalle ilman, että siitä jää kopioita aikaisemmalle. Lohkoketjuissa tieto on turvassa, sillä tieto on salattu käyttäjän henkilökohtaisella salausavaimella.
Lohkoketjusta ajatus siirtyy väistämättä kryptovaluuttoihin. Se on luonnollista, sillä Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä palvelu ja se toimii edelleen todisteena lohkoketjuteknologian toimivuudesta. Bitcoin on oma lohkoketjunsa, joka mahdollistaa bitcoineilla toimivan globaalin raha- ja maksujenvälitysjärjestelmän, mutta juurikaan muuhun se ei taivu. Bitcoinin jälkeen onkin luotu useita uudenlaisia lohkoketjuja ja niitä hyödyntäviä palveluita.
Lohkoketjut ratkaisevat useita arkisia ongelmia. Digitaalinen maailma on aina ollut altis väärennöksille ja huijauksille. Internetin kauppapaikoilla kuka tahansa voi kaupitella PDF-muodossa olevaa pääsylippua tapahtumaan. Ostajalla ei ole mitään mahdollisuutta varmistaa, onko lippu aito, ainut kopio tai onko sitä edes olemassa. Suurissa massatapahtumissa tällainen tilanne voi eskaloitua nopeasti. Vuoden 2022 jalkapallon Mestarien liigan loppuottelussa stadionille pyrkivien lipuista 70 % paljastui väärennöksiksi. Se aiheutti väkivaltaisen kaaoksen, jonka seurauksena 68 ihmistä pidätettiin.
Lohkoketjut mahdollistavat eri myyntikanavien yhdistämisen yhteen yksinkertaiseen tietokantaan, jossa jokaisella lipulla on vain yksi omistaja kerrallaan. Ostajat ja myyjät voivat hallinnoida lipun omistusoikeutta suoraan lohkoketjuissa ilman lipunvälittäjiä.
Lohkoketjujen rajattomat mahdollisuudet
Tulevaisuudessa kaikki sellainen tieto, jossa on yksilöivä tunniste, on järkevää tallentaa lohkoketjuun, jossa tieto säilyy muuttumattomana ja omistusoikeus on helppo todistaa. Pääsylippujen lisäksi tällaisia ovat muun muassa arvopaperit, vakuutukset, terveystiedot, äänestysliput, passit, kulku- ja henkilökortit.
Jo nyt käytämme lohkoketjuteknologiaa edistyksellisten yritysten kautta, ja ne ovat integroituneet huomaamatta osaksi arkeamme. Esimerkiksi matkanjärjestäjä TUI on hyödyntänyt lohkoketjuteknologiaa varauksissaan jo vuodesta 2018 asti. Lohkoketjuteknologia estää päällekkäiset varaukset, sillä jokaisella hotellihuoneen sängyllä on oma yksilöllinen tunnisteensa. Niin vältytään tuplabuukkauksilta riippumatta mitä kymmenistä eri varausjärjestelmistä käytetään.
DeFi – Pörssi ilman pörssiä
Lohkoketjut mahdollistavat myös rahoituspalveluiden jättimäisen muutoksen. DeFi on lyhenne englannin kielen sanoista “Decentralized Finance” eli hajautetut rahoituspalvelut. DeFi yhdistää käyttäjät käymään arvopaperikauppaa suoraan ilman välikäsiä.
Uudenlaiset lohkoketjut kuten Ethereum, Cardano ja Solana mahdollistavat yrityksille tavan luoda oma kryptovaluutta valmiin alustan päälle jopa muutamassa tunnissa. Yrityksen liikkeelle laskema kryptovaluutta toimii yrityksen arvopaperina aivan kuten perinteinen osake, mutta täysin uudenlaisessa ympäristössä.
DeFi yhdistää kaikki maailman myyjät ja ostajat yhdelle ja samalle sähköiselle kauppapaikalle, jossa ei ole välikäsiä. Tämä on jo todellisuutta ja DeFi on avoinna 24/7. Kuka tahansa voi hankkia haluamansa yrityksen liikkeelle laskemaa “kryptovaluuttaa”, jonka hinnan määrittelee kysyntä ja tarjonta.
Lohkoketjut ovat vain tekniikkaa
Yleisessä keskustelussa kaikki lohkoketjut niputetaan kryptovaluutoiksi. Se kertoo, ettemme oikein ymmärrä mistä on kysymys. Loppujen lopuksi lohkoketjut ovat vain uudenlainen tekniikka tallentaa yksilöityä tietoa. Bitcoin on yksi esimerkki lohkoketjujen lukuisista käyttömahdollisuuksista, mutta muut lohkoketjut mahdollistavat käyttötapoja ja palveluita, joita vielä muutama vuosi sitten oli vaikea kuvitella.
Mika Wahlman
Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.