Helsingin pörssin listautumisbuumi käy kuumana, kun uusia listautumishalukkaita yhtiöitä satelee viikoittain.
Jo yli 10 yhtiöitä on tämän vuoden aikana listautunut pörssiin. Jos viime viikkoina suomalaiset ovat nauttineet urheiluhuumasta, sama on pätenyt listautumishuuman kohdalla.
Eikä listautumisille näy loppua, päinvastoin. Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husmanin mukaan näkymät loppuvuoden osalta ovat hyvät. Voidaankin odottaa yhä useita uusia listautumisia vielä tämän vuoden aikana sekä lähivuosina, Husman toteaa.
Pörssilistautumiset ovat herättäneet valtavaa kiinnostusta suomalaisten keskuudessa. Tämä on johtanut listautumisantien ylimerkitsemiseen, minkä myötä osakkeita on herunut yksityissijoittajille melko niukasti. Tästä huolimatta listautumiset kiinnostavat yksityissijoittajia, ja ne ovat tuntuneet viime aikoina olevan kuumin keskusteluaihe niin työpaikalla, kaveriporukoissa kuin kassajonossakin.
Miten nuoret ovat ottaneet vastaan listautumisbuumin? Haastattelin kirjoitusta varten lähipiiristäni kuutta 21–29-vuotiasta nuorta koskien listautumisanteja. Haastattelujen perusteella listautumiset ovat saavuttaneet suurta suosiota myös nuorten keskuudessa. Tämä tulos ei tullut itselleni yllätyksenä.
Listautumiset ovat tuntuneet viime aikoina olevan kuumin keskusteluaihe niin työpaikalla, kaveriporukoissa kuin kassajonossakin.
Kuudesta haastateltavasta viisi oli osallistunut kuluneen vuoden aikana vähintään yhteen listautumisantiin. Joukossa oli esimerkiksi infrarakentaja Kreate, käyttötavaroita valmistava Orthex ja lääketeknologiayhtiö Bioretec, joka tosin myöhemmin peruutti listautumisensa.
Suomalaisten listautumisantien lisäksi muutama haastateltava oli ostanut avauspäivänä ruotsalaista kaurajuomayhtiötä Oatlya, joka listautui New Yorkin pörssiin. Yhdysvalloissa järjestettäviin listautumisanteihin ei kovin helposti voi suomalaisena osallistua, joten ainoa vaihtoehto olikin ostaa osakkeita avauksesta.
Yleisimpänä syynä listautumisantien osallistumiseen haastateltavien kesken oli usko yhtiöön ja sen toimintaan. Yksi haastateltavista totesi, että miettii listautujaa myös oman kuluttajanäkemyksen kautta, mikäli listautunut yritys toimii B2C-markkinoilla. Onkin hyvä kysyä itseltään: ostaisinko kuluttajana yhtiön tuotteita tai palveluita? Jos en, niin miksi lähteä mukaan sellaisen yhtiön matkaan, johon ei itsekään usko.
Suurin osa haastateltavista haki listautumisanneista pitkän aikavälin tuottoja, mutta myös suoria pikavoittoja. Osaan listautumisanneista lähdettiinkin mukaan oikeastaan vain fiilispohjalta, hypen ja jännityksen takia sen suurempia analyysejä tekemättä.
Osaan listautumisanneista lähdettiinmukaan oikeastaan vain fiilispohjalta, hypen ja jännityksen takia.
Pikavoittoja hakevilla oli kuitenkin tarkka sijoitussuunnitelma: järkevässä suhteessa 80 % pitkän aikavälin tuottoja ja loput 20 % riskisempiä mahdollisia pikavoittoja, joissa saattaa olla esimerkiksi korkeat ennusteet lähivuosille.
”Tässä maailmantilanteessa, kun listautumisia tulee ovista ja ikkunoista, haluan keskittyä niihin, jotka aidosti kiinnostavat ja satsata niihin isompia summia”, totesi yksi haastateltavista.
Nuorten mielestä yhtiöstä tekee houkuttelevan yhtiön visio, missio ja strategia, ymmärrettävä liiketoiminta ja toimiva johto. Edellä mainittujen lisäksi esiin nousi yhtiön kyky reagoida megatrendeihin, annin houkutteleva ja järkevä hinnoittelu ja tietyt tunnusluvut kuten liikevaihdon- ja taseen kehitys sekä velkaisuusaste.
Vastauksissa nousi toistuvasti esiin numeroiden lisäksi yhtiön vastuullisuus ja mainekuva. Yksi haastateltavista totesi, että vastuullisuus on hyvin tärkeää, mutta se on nykyään enemmänkin itsestäänselvyys ja yleinen standardi, että nämä seikat ovat otettu huomioon pörssiyhtiössä.
Vielä vuosi sitten oli huoli siitä, että yhtiöitä ostettiin Helsingin pörssistä ennätystahtiin. Samalla myös listautumisten puute oli vallinnut Suomessa pitkään. Nyt Helsingin pörssissä puhaltaa uudet tuulet ja osakesijoittaminen on suositumpaa kuin koskaan. Tästä voimme olla ylpeitä!
Kaisa Vanha-Perttula
Kirjoittaja on 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.
