Toisin kuin osakkeet, kulta päätyi huonoimpien sijoituskohteiden koppaan finanssikriisin jälkeen, mutta vuonna 2020 nähty romahdus ja epävarmuus herättivät taas kultaa kohden kysyntää.
Vuoden 2009 romahduksen pohjalla riskit elivät. Kullan arvo nousikin 180 % hieman alle kolmessa vuodessa kun osakemarkkinat olivat saavuttaneet pohjansa. Ilmassa levisivät maailmantalouden kauhukuvat samalla kuin Fed julisti määrällisen elvytyksen valtion ja markkinoiden tukemiseksi. Dollarin arvo alkoi hiljalleen heikentyä, ja arvon heikentyminen jatkui aina vuoteen 2011 asti jolloin kulta saavutti huippunsa. Tuolloin sijoitetut rahat olisivat tuottaneet voittoa vasta noin 10 vuotta myöhemmin.
Paniikin ja inflaatiopelkojen häivyttyä katosi sijoittajien kiinnostus kultaan täysin.
Karhumarkkinan pohjaan matkaa oli hulppeat 45 %.
Viime vuosi loi yllätyksiä. Vuonna 2020 nähty romahdus ja epävarmuus herättivät taas kultaa kohden kysyntää. Kultasijoittajalle se oli mahtava vuosi: kullan hinta nousi yli 20 %. Vuonna 2021 jatkuneista koronan uhkakuvista ja ”rahan printtaamisesta” huolimatta jäi kullan vuosituotto negatiivisen puolelle. Sijoittajille maistuivat osakkeet, ja kullasta sai kuulla lähinnä ”kuollut assetti”-nimityksiä. Kullan hinnan stabiloituminen inflaation ollessa korkeimmillaan yli 40 vuoteen herättää kysymyksiä, joten tarkastellaan kultaa treidaajan silmin.
Yllä olevassa kuvassa on esitetty kullan hintakehitys vuodesta 2008 lähtien. Yksi kynttilä vastaa yhtä kuukautta. Voidaan huomata, että 2020 saavutetun huipun jälkeen kulta on lähinnä liikkunut ns. ”rangessa” eli sivuttaisliikkeessä. Graafille olen piirtänyt kolme tärkeää tasoa valkoisilla katkoviivoilla. 1920 dollarin taso eli 2011 saavutettu huippu (ylin katkoviiva). Keskimmäinen katkoviiva n. 1790 dollarin taso, joka toimi vuosina 2011–2012 vahvana vastustasona. Viimeisenä alin katkoviiva n. 1690 dollarin taso, joka toimi viime vuonna vahvana tukitasona. Näiden kolmen tason välissä vietettiinkin koko vuosi.
Kullan karhumarkkinan pohjalta (2016) noustiin lähes 100 % toissavuoden huippuun asti. Näin kovan ja pitkän nousun jälkeen on normaalia, että hengähdetään pitkiäkin aikoja ns. konsolidaatiossa. Kun pitkistä kondolisaatioista saadaan ns. ”break out” eli suunta (joko nousutrendi tai laskutrendi), tulee liike olemaan yleensä todella vahva.
Tarkastellaan seuraavaksi graafia, jossa yksi kynttilä vastaa yhtä päivää.
Yllä olevassa kuvassa kullan hintakehitys kesäkuusta 2020 lähtien.
Kuten kuvasta nähdään, on liike todellakin ollut ns. sivuttaisliikettä eli markkinalla ei ole ollut suuntaa lainkaan. Tällaista markkinaa on lähtökohtaisesti erittäin haastava treidata. Teknisesti tarkasteltuna pitäisi kullan arvon rikkoa marraskuun huippu 1880 $ tasolta, jolloin saataisiin mahdollisesti nousutrendi aikaan. Tai vaihtoehtoisesti rikkoa tärkeä 1680 – 1690 $ tukitaso niin saataisiin matalampia pohjia ja täten laskutrendi. Niin kauan kuin kuukausittainen kynttilä ei sulje 1680–1690 $ tason lähellä tai alapuolella en näe laskutrendille perusteita.
Kultasijoittajana koen, että kaikki liike mikä tapahtuu näiden tasojen välissä on enimmäkseen vain heiluntaa. Mennään vielä lyhemmälle graafille, jossa yksi kynttilä kuvaa kahdeksan tunnin hintakehitystä.
Yllä olevassa kuvassa kullan hintakehitys elokuusta 2021 lähtien.
1760 $ hintataso on mielestäni tärkeä seuraavien päivien / viikkojen aikana. Se avaa tien alemmalle punaiselle viivalle joka on 1720 $ tuntumassa. Odotan, että tulevina viikkoina saadaan hieman laskupainetta ja tarkastelenkin näitä kahta hintatasoa tarkkaan shorttaajan näkökulmasta.Treidaajana olen toki heti valmis vaihtamaan mielipidettä, jos hinta kertoo minulle jotain muuta.
Treidaajat ovatkin keskimäärin oikeassa ”vain” 50% ajasta.
Palataan vielä kullan kuukausi-graafille.
Ylläolevassa kuvassa nähdään kullan hinnan kehitys 2007 vuodesta lähtien. Yksi kynttilä vastaa yhtä kuukautta.
Pitkällä aikavälillä graafista on mahdollista hahmottaa treidaajan käsikirjasta tuttu ”cup and handle”-kuvio. Termin nimi tuleekin suoraan siitä, että graafilla kuvio muistuttaa hieman kahvallista kuppia. Aikaisemmin mainitsin, että vahvan nousujakson jälkeen hinnalle on tyypillistä hengähtää; juurikin tämä kuvastaa kahvan muodostumista.
Yleensä cup and handle-kuviota pidetään merkkinä nousutrendin jatkumiselle. Esimerkkinä, kuinka hyödyntää cup and handle-kuviota, on ostaa kohde-etuutta kun rikotaan kahva. Kullan tapauksessa se voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että kuukausikynttilä sulkee kahvaksi piirrettyjen trendiviivojen yläpuolelle. Se tarkottaisi myös sitä, että saadaan korkeampi huippu aikaan, mikävalidoisi nousutrendin alkamisen.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.