Edunvalvontavaltuutus on tehtävä riittävän ajoissa eli silloin, kun valtuuttajan ymmärrys on asiakirjan tekemiseen riittävä.
Käsi ylös, kuka kantaa huolta omien ikääntyvien vanhempien jaksamisesta – ajatuksen tasolla tai ihan konkreettisin tavoin heistä huolehtimalla ja heitä auttamalla? Väestömme ikäjakauma huomioon ottaen ikääntyviä on tulevina vuosina yhä enemmän, mikä lisää resurssipaineita myös muun muassa edunvalvonnan osalta.
Lainsäädäntömme tarjoaa lukuisia keinoja huolehtia siitä, että ikääntymisen mahdollisesti tuomista vaivoista ja rajoitteista huolimatta voimme säilyttää itsemääräämisoikeutemme ja vaikuttaa arkeemme sekä asioidemme hoitoon. Esimerkiksi edunvalvontavaltuutus on yksi oikeudellinen keino varmistaa, että asiat hoidetaan sinun tahtosi mukaan. Edunvalvontavaltuutuksella voit itse määritellä, kuka asioitasi hoitaa ja mitä asioita valtuutetulla on oikeus hoitaa. Voit myös halutessasi antaa valtuutetulle tarkat toimintaohjeet, miten toivot asioitasi hoidettavan.
Edunvalvontavaltuutus on tehtävä riittävän ajoissa eli silloin, kun valtuuttajan ymmärrys on asiakirjan tekemiseen riittävä, eivätkä asiat jää hoitamatta. Mikäli henkilö tulee itse kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan, eikä hän ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta, voidaan hänelle määrätä edunvalvoja. Edunvalvonnalla ja edunvalvontavaltuutuksella pyritään samaan lopputulokseen: järjestämään asioiden hoitaminen sellaisen henkilön kohdalla, joka on itse kykenemätön asioitaan hoitamaan. Ero edunvalvonnan ja edunvalvontavaltuutuksen välillä kiteytyy edunvalvontavaltuutuksen tekijän itsemääräämisoikeuden toteuttamiseen. Edunvalvontavaltuutuksella voit itse määrätä asioidesi hoitamisesta ja antaa valtuutetulle ohjeet, kuinka haluat asioitasi hoidettavan. Lisäksi edunvalvontavaltuutus on asioitasi hoitavalle läheiselle joustavampi ja sujuvampi sekä vähemmän byrokratiaa vaativa tapa auttaa asioidesi hoitamisessa.
Vaikka tässä tekstissä edunvalvontavaltuutus nostetaan esille nimenomaan ikääntyvien näkökulmasta, on asiakirja tärkeä ihan jokaiselle meistä.
Keskustelun vaikeus
Ikääntyvien vanhempien kanssa vanhenemisen ja sen mukanaan tuomien mahdollisten rajoitteiden puheeksi ottaminen voi olla yksi vaikeimmista keskustelun aloituksista. Ikääntymiseen ja vanhenemiseen liittyy paljon tunteita, mikä voi tehdä keskustelusta vielä vaikeamman. Myös elämän lopullisuus on väistämättä läsnä. Kuinka siis ottaa esille asia, josta olisi puhuttava, mutta joka on vaikea?
Voit kokeilla, mikä seuraavista tavoista olisi sinulle luonnollisin tapa ottaa asia esille. Ihan ensimmäiseksi mieti, mitä tavoittelet keskustelulla. On ihan eri asia lähteä keskustelemaan siitä näkökulmasta, kannatko huolta vanhempiesi oikeuksista vai omista oikeuksistasi. Miltä tuntuu avata keskustelu siitä näkökulmasta, että kerrot olevasi epävarma, miten puhua ikääntymisestä?
Yksi mahdollisuus on myös lähteä keskustelemaan siitä, miten itse olet varautunut ikääntymiseesi ja mitä toimenpiteitä olet tehnyt oikeuksiesi turvaamiseksi. Kertomalla vanhemmillesi, että olet myös teettänyt edunvalvontavaltuutuksen itsellesi, osoitat heille esimerkkiä ja mahdollisesti madallat kynnystä asian hoitamisen osalta. Myös sisarustesi tai vanhempien sisarusten kanssa keskusteleminen voi olla keino lähteä liikkeelle keskustelussa, kun löydätte yhteiset mieltä askarruttavat asiat.
Jokainen meistä vanhenee, joka päivä, päivä kerrallaan. Se, jos jokin, on varmaa. Ikääntyminen herättää monia tunteita: kiitollisuutta eletystä elämästä, huolta omasta jaksamisesta sekä läheisten pärjäämisestä. Ikääntymiseen liittyy myös paljon epätietoisuutta, jota voi pyrkiä vähentämään esimerkiksi edellä mainitun edunvalvontavaltuutuksen laatimalla.
Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes
Insta: lakitoimisto_kunnes
Niina Kosunen
Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat. FB: Lakitoimisto Kunnes Insta: lakitoimisto_kunnes