Huijarit ovat yhä ammattitaitoisempia ja huijaukset uskottavampia. Myös kryptovaluuttasijoittaja saattaa joutua huijausyrityksen kohteeksi.
Kryptovaluuttojen suosion kasvaessa myös huijaukset ovat lisääntyneet Suomessa. Monet ovat menettäneet merkittäviä summia petollisten toimien vuoksi.
Tässä artikkelissa käyn läpi kolme yleisintä tapaa, joilla kryptovaluuttojen käyttäjiä huijataan Suomessa sekä annan vinkkejä suojautumiseen.
Tietojenkalastelu – Varastamalla käyttäjätunnukset ja salasanat
Tietojenkalastelu eli phishing on yksi yleisimmistä huijauskeinoista kryptovaluuttamaailmassa. Huijarit lähettävät sähköposteja tai tekstiviestejä, jotka näyttävät tulevan tunnetuilta kryptovaluuttapalveluilta, kuten lompakoilta tai pörsseiltä. Viesteissä pyydetään käyttäjää kirjautumaan sisään linkin kautta, mutta linkki ohjaa väärennetylle sivustolle. Kun käyttäjä syöttää tietonsa, huijarit saavat pääsyn hänen kryptovaluuttalompakkoonsa ja voivat siirtää varat itselleen.
Näiltä huijauksilta voit kuitenkin suojautua siten, että varmistat aina, että olet oikealla verkkosivustolla. Älä koskaan jaa yksityisiä avaimiasi. Käytä kaksivaiheista tunnistautumista ja ole erityisen varovainen sähköpostien ja viestien linkkien kanssa. Käytä aina luotettavia ja tuttuja kryptovaluutta pörssejä, esimerkiksi kotimaisia.
Esiintymiset sijoitusneuvojana tai jossain muussa roolissa
Tässä huijausmallissa huijari ottaa yhteyttä uhriin esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse ja esittäytyy kokeneena sijoitusasiantuntijana tarjoten lupaavia mahdollisuuksia kryptovaluuttamarkkinoilla.
Huijari saattaa väittää edustavansa tunnettua kansainvälistä sijoitusyritystä ja houkutella uhrin avaamaan sijoitustilin ulkomaiseen pankkiin tai alustalle (kryptopörssiin). Usein huijarit tarjoavat myös “apua” prosessissa pyytämällä uhria asentamaan etähallintaohjelman, jonka avulla he voivat hallita uhrin tietokonetta ja lopulta siirtää varoja huomaamattomasti omille tileilleen.
Huijaus jatkuu siten, että asiakkaan lompakko saadaan näyttämään tiettyä saldoa ja suuria voittoja, mutta rahojen siirtäminen pois vaatii asiakkaalta lisätalletuksia ja lisää rahaa. Todellisuudessa rahat on jo kavallettu, ja kun asiakas siirtää lisää rahaa, viedään häneltä nekin nopeasti.
Huijauksen viimeinen vaihe on esiintyä yhtiönä, joka pystyy palauttamaan osan tai kaikki kavalletuista rahoista. Kuitenkin myös tämä on huijaus ja tapa kalastella lisää rahaa asiakkaalta.
Hintamanipulaatiohuijaukset – Keinotekoinen hype ja romahdus
Hintamanipulaatiohuijaukset, kuten niin sanotut ”pump and dump” -kuviot, ovat myös yleisiä kryptomarkkinoilla. Huijarit luovat sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla keinotekoista hypeä tietyn kryptovaluutan ympärille. Tämä saa sijoittajat ostamaan kyseistä valuuttaa, mikä nostaa sen hintaa nopeasti. Kun hinta on noussut tarpeeksi, huijarit myyvät omia kolikoitaan voitolla, mikä aiheuttaa valuutan arvon romahtamisen. Tavalliset sijoittajat jäävät tappiolle.
Mikäli olet tullut huijatuksi
Tee aina rikosilmoitus, äläkä lähetä rahaa kenellekään. Vaihda salasanat. Mikäli on epäilys, että pankkitunnuksesi ovat voineet joutua vääriin käsiin, ota yhteys pankkiisi.
Mikäli olet yksityishenkilönä tai yrityksenä menettänyt suuria summia kryptovaluuttahuijauksessa, niitä voidaan jäljittää VALEGA Chain Analyticsin avulla.
Valega on kotimainen yritys, joka pystyy jäljittämään kryptovaluuttatransaktioita ja auttaa varmistamaan, että vastaavat tapaukset voidaan estää tulevaisuudessa.
Valega Chain Analytics luo raportin kryptovaluuttatransaktioista. Se voidaan luovuttaa viranomaiselle helpottamaan tutkintaa kavalletuista varoista.
Joni Hjelm
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen.