Kryptovaluuttamarkkinan yhteenlasketusta kokonaisarvosta on hävinnyt yli puolet parissa kuukaudessa. Tammikuussa lasku on jatkunut. Kryptomarkkinoiden korrelaatio osakemarkkinoihin on myös kasvanut entisestään.
Kryptovaluuttamarkkinoilla tehtiin marraskuussa 2021 uusia ennätyksiä, kun kyseisen omaisuusluokan yhteenlaskettu kokonaismarkkina-arvo saavutti liki 3 biljoonan dollarin rajapyykin. Sittemmin markkinasentimentti on kääntynyt alavireiseksi ja kryptomarkkinoilla nähtiinkin melkoista laskua koko tammikuun ajan.
Positiivinen tammikuuilmiö* loisti poissaolollaan ja kuun lopussa kryptomarkkinan kokonaismarkkina-arvo oli enää noin 1,7 biljoonaa dollaria, laskua marraskuun huipuista reilusti yli 50 %. Bitcoinin kurssi laski tammikuun aikana 17 % ja ethereumin noin neljänneksen.
Kryptovaluuttojen top 10:stä eniten laskua marraskuun lopun huippulukemista oli Solanalla sekä Cardanolla, kummallakin noin 65 %.
Kryptomarkkinoilla nähtävissä oleva tammikuuilmiö on ollut aiemmin jokseenkin positiivinen, joskin tarkastelujakso on huomattavasti lyhyempi suhteessa osakemarkkinoihin.
Bitcoinin hinta on keskimäärin noussut noin 9 % tammikuussa.
Bitcoinin hintahistorian olemassaolon (2011-2021) aikana bitcoinin hinta on keskimäärin noussut noin 9 % tammikuussa. Vastaavasti myös laskut ovat olleet rajumpia kuin osakemarkkinoilla, vuonna 2015 bitcoinin hinta putosi tammikuussa yli 30 %. Samoin vuoden 2018 tammikuussa hinta laski liki neljänneksen.
Ethereumin tammikuinen hintahistoria (2016–2021) on vieläkin lyhyempi. Ainoa negatiivinen tammikuu ennen tätä vuotta koettiin vuonna 2019, laskua liki 20 %. Muina vuosina ethereumin tammikuiset nousuprosentit ovat olleet pääosin reilusti kaksinumeroisia.
Myös krypto-osakkeet laskussa
Kryptomarkkinoiden lasku on johtunut varmasti monestakin syystä, mutta yksi merkittävimmistä tekijöistä on voimistunut korrelaatio osakemarkkinaan. Bitcoinin korrelaatio sekä S&P 500 -indeksin että myös Nasdaq Composite -indeksin kanssa on voimistunut entisestään saavuttaen tammikuussa jo liki 0,4–0,5 korrelaation.
Yhteys osakemarkkinaan on viime vuosien aikana lisääntynyt, vertailun vuoksi esimerkiksi vuoden 2017 kryptojen nousumarkkinassa korrelaatio osakkeisiin oli liki nollissa.
Vastaava negatiivinen vire heijastui myös ns. krypto-osakkeisiin. Kryptofinanssitalojen, kuten Coinbase ja Galaxy Digital, osakkeet tulivat tammikuun aikana alas noin 25 %. Huomionarvoista on, että Coinbasen markkina-arvo on viime kevään listautumishetkestä tullut alas liki puolella.
Samaten louhintateknologiayritysten, kuten Nasdaqissa listatut Marathon Digital Holdings ja Riot Blockchain, osakkeiden hinnat putosivat kuukauden aikana noin kolmanneksen. Kummankin louhintayrityksen osakekurssit ovat lähellä viimeisen 52 viikon pohjia. Vertailun vuoksi koko Nasdaq Composite -indeksi laski tammikuussa sekin noin 9 %.
NFT-markkinan volyymit tuplaantuivat tammikuussa
Vastapainoisesti tammikuuilmiö oli hyvinkin positiivinen NFT-markkinassa. NFT-markkinan suurimman kauppapaikan OpenSean kaupankäyntivolyymi teki uuden ennätyksen ja samalla tuplaantui saavuttaen yli 4 miljardin dollarin kuukausivolyymin.
Samalla OpenSea kasvoi ethereum-verkon suurimmaksi kaasunkuluttajaksi ohittaen Uniswapin, joka on DeFi-maailman (decentralized finance) suurin hajautettu pörssi (eli DEX, decentralized exchange). OpenSea julkisti tammikuussa myös rahoituskierroksen, jossa yhtiö keräsi pääomasijoittajilta 300 miljoonaa dollaria 13,3 miljardin dollarin valuaatiolla.
Kryptojen yrityskaupparintamalla nähtiin myös jokseenkin ironinen transaktio, kun kryptopörssi Bitmex, joka oli pitkään alan suurimpia johdannaispörssejä, ilmoitti ostavansa yhden Saksan vanhimmista pankeista, 268 vuotta sitten perustetun Bankhaus von der Heydtin.
FTX-valuaatioksi määriteltiin 32 miljardia dollaria, mikä vastaa markkina-arvoltaan Deutsche Börsea tai Nasdaqia.
Myös yksi alan suurimmista kryptopörsseistä eli FTX keräsi pääomasijoittajilta merkittävän 400 miljoonan dollarin C-sarjan sijoituksen. Yhtiö on tähän asti kerännyt sijoittajilta rahaa noin 1,8 miljardia dollaria. Rahoituskierroksen yhteydessä FTX-valuaatioksi määriteltiin 32 miljardia dollaria, mikä vastaa markkina-arvoltaan Deutsche Börsea tai Nasdaqia tai karkeasti ottaen listattua verrokkia Coinbasea.
Tammikuuilmiö voi kryptomaailmassa tuottaa kokemattomalle sijoittajalle melkoisia sydämentykytyksiä. Nousuprosentit voivat olla suuria, mutta vastaavasti myös laskuprosentit voivat olla huimia. Toisaalta kaksinumeroiset nousu- ja laskuprosentit ovat tavallisia myös perinteisessä osakemaailmassa. Tämä näkyy erityisesti myös kryptosektorin osakkeissa.
* Tammikuuilmiö on yksi tunnetuimmista osakemarkkinoiden anomalioista, ilmiöllä tarkoitetaan suurempia osaketuottoja tammikuussa kuin muina kuukausina. Yhtenä syynä ilmiöön katsotaan olevan vuoden lopun verotekniset myynnit, jolloin sijoittajat myyvät tappiolla olevia osakkeitaan vähentääkseen luovutustappiot. Tammikuussa puolestaan osakkeita ostetaan takaisin ja balansoidaan portfoliota.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.