Kryptomaailmassa koettiin viime vuonna roimaa kurssilaskua ja lukuisia konkursseja. Fundamenteissa tapahtui kuitenkin roimasti positiivista kehitystä, ja suomalainen yritys julkaisi vakaavaluutan. Alkuvuodesta kryptomarkkinoilla on koettu kurssirallia.
Kryptovaluuttamarkkinat olivat melkoisessa markkinamyllerryksessä viime vuonna. Kun vuonna 2021 nähtiin lukuisia ennätyksiä kaupankäyntivolyymeissa ja kurssitasoissa sekä huimia tuottoprosentteja, vuosi 2022 jää historiaan melkoisena kurssikrapulana. Suurimpien kryptovaluuttojen bitcoinin ja ethereumin kurssit laskivat liki 65 prosenttia, ja kaikkien kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo laski kolmen biljoonan dollarin huipputasoista reilusti alle biljoonaan.
Markkinoilla koettiin alan toimijoiden kesken lukuisia konkursseja ja ekosysteemien romahduksia. Erityisesti FTX:n ja Terran romahduksilla oli dominovaikutusta moniin keskitettyihin lainapalveluihin, pörsseihin ja hedge fundeihin. Myös taloudellinen epävarmuus, kiristynyt rahapolitiikka ja korrelaatio laskeviin osakemarkkinoihin edesauttoivat karhumarkkinan jatkumista.
Kryptomarkkinan vaikeudet heijastuivat luonnollisesti myös kryptosektorin osakkeisiin. Esimerkiksi Nasdaqissa listatun Coinbasen osakekurssi laski viime vuoden aikana 86 prosenttia. Erityisissä vaikeuksissa olivat listatut louhintayhtiöt. Laskeva kryptojen kurssitaso, nouseva energian hinta ja kiristyneet rahoituskustannukset ajoivat muun muassa alan suurimman toimijan Core Scientificin konkurssiin. Myös monen muun louhintayhtiön kurssi laski jopa 80–90 prosenttia viime vuoden aikana, ja monia suunniteltuja listautumisia jouduttiin perumaan.
Suomalainen yritys julkaisi vakaavaluutan
Lukuisista negatiivisista uutisista huolimatta kryptoalalla tapahtui vuonna 2022 myös paljon positiivista. Perinteiset rahoitusmaailman toimijat, kuten BlackRock ja Fidelity, alkoivat entistä aktiivisemmin tarjota uusia kryptopalveluita asiakkailleen. Ethereum-verkko teki historiaa, kun se päivittyi syyskuussa onnistuneesti uudenlaiseen konsensus- ja louhintamalliin. Bitcoin-verkon louhintateho kohosi myös yli 40 prosenttia saavuttaen taas uuden ennätyksensä. Samaten bitcoinin salamaverkon kapasiteetti ja käyttö kasvoi uusille tasoille.
Myös mielenkiinto kryptopohjaisia vakaavaluuttoja eli stablecoineja kohtaan jatkui. Niiden suhteellinen osuus koko kryptomarkkinasta liki triplaantui. Mielenkiintoista kehitystä tapahtui myös täällä Suomessa, kun kotimainen Membrane Finance sai Finanssivalvonnalta lisenssin lanseerata europohjaisen vakaavaluutta EUROe:n. Kyseessä on maailman ensimmäinen reguloitu euron arvoon sidottu stablecoin.
Vuosi lähtenyt käyntiin kurssinousulla
Huolimatta katastrofaalisesta viime vuodesta kryptomarkkinan tammikuun alku on kuitenkin lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Bitcoinin ja ethereumin kurssit ovat nousseet vuoden alusta reilusti yli 30 prosenttia, ja kurssit ovatkin palautuneet viime vuoden lopun FTX-fiaskoa edeltäneelle tasolle. Vastaavasti monet kryptosektorin osakkeet ovat toipuneet myös merkittävästi. Coinbasen osake on vuoden alusta noussut yli 50 prosenttia, ja monen louhintayhtiön osakkeet ovat nousseet jopa yli 100 prosenttia.
Markkinoilla on kuitenkin edelleen epävarmuutta liittyen FTX:n romahduksen jälkipyykkiin.
Näyttää siltä, että dominoefekti jatkuu, ja yhdysvaltalainen Digital Currency Groupin omistama instituutiotason kryptolainapalvelu Genesis on suurissa vaikeuksissa. Saattaakin olla, että kun keskitetyt pörssit ja lainapalvelut ovat ajautuneet ongelmiin, sijoittajien ja käyttäjien mielenkiinto kohdistuu entistä enemmän hajautettuihin DeFi-ratkaisuihin.
Makrotalous vaikuttaa kryptomarkkinoihin
Kryptosijoittajan kannattaa seurata makrotasolla, mitä tapahtuu inflaation suhteen ja miten osakemarkkinat käyttäytyvät tämän vuoden aikana. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu bitcoinin sekä muiden riskisten omaisuusluokkien ja osakemarkkinoiden kurssikehitysten väliselle korrelaatiolle. Suurimpien keskuspankkien korkopäätöksillä tulee myös olemaan, ironista kyllä, väistämättä vaikutusta kryptomarkkinan kuluvan vuoden kurssikehitykseen ja täten kryptotalven mahdolliseen jatkumiseen. Samaten regulaation kehittymisestä on tulossa päätöksiä tämän vuoden aikana, millä voi myös olla vaikutusta markkinakehitykseen.
Kurssikehityksestä huolimatta monien lohkoketjuteknologioiden kehitys jatkuu taustalla edelleen. Voineekin veikata, että tänä vuonna uutisotsikoissa nähdään yhä useammin termejä kuten NFT, Web3, Metaversumi tai GameFi. Monet kuluttajabrändit, kuten Nike tai Gucci ovat ottaneet myös ensikosketuksensa NFT-teknologiaan ja pohtivat omaa Metaversumi-strategiaansa.
Eikä pidä myöskään unohtaa bitcoinin nelivuotissykliä. Jo reilun vuoden päästä koetaan seuraava bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen. Karhumarkkinat eivät yleensä kestä ikuisesti, ja jossain vaiheessa markkinasykli saattaa kääntyä pikkuhiljaa takaisin jonkinasteiseksi härkämarkkinaksi.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.