Kryptomarkkinat ovat palautuneet vuoden alun tasolle. Instituutiot jatkavat kryptoihin syventymistä. Huhtikuun alussa louhittiin jo 19 000 000:sbitcoin.
Kryptovaluuttamarkkinan ensimmäisen kvartaalin kehitys oli vuoden alun mollivoittoisesta tunnelmasta huolimatta jokseenkin positiivinen. Vuoden alussa kryptomarkkinan yhteenlaskettu kokonaismarkkina-arvo laski noin kolmanneksen 2,2 biljoonasta dollarista noin 1, 5 biljoonan dollarin tasolle.
Markkinat hakivat suuntaa heilumalla sekä ylös että alas, mutta kvartaalin lopussa nähtiin kuitenkin reilua toipumista. Tammi- ja helmikuun pohjakosketusten jälkeen kryptojen kokonaismarkkina-arvo on kasvanut liki 40 % ja asettunut maaliskuun lopuksi takaisin noin 2,2 biljoonan dollarin tasolle.
Kryptovaluutoista suurimpien, eli bitcoinin ja ethereumin, kurssikehitykset ovat olleet samankaltaisia. Bitcoinin kurssi oli vuoden alussa noin 47 000 dollaria. Kurssi laski alimmillaan liki 33–35 000 dollarin tasolle tammi–helmikuussa, mutta maaliskuun viimeisen kahden viikon aikana kurssi nousi noin 25 % takaisin vuoden alun 47 000 dollarin tasolle. Vastaavan kaltaista kehitystä nähtiin myös ethereumin osalta.
Instituutioiden kiinnostus kasvussa
Suurimmista kryptovaluutoista älysopimusalusta Solanan kurssi laski ensimmäisellä kvartaalilla eniten, miltei 40 %. Myös muiden älysopimusalustojen, kuten Avalanche ja Polkadot, kurssikehitykset olivat punaisella.
Vastavuoroisesti älysopimusalusta Terran Luna-tokenin kurssi taas kohosi ensimmäisen kvartaalin aikana yli 15 % tehden samalla uuden kurssiennätyksensä saavuttaen yli 100 dollarin tason. Merkittävin syy positiiviselle kurssikehitykselle on alustan päälle rakennettava algoritminen dollaripohjainen hajautettu vakaavaluutta UST.
Vakaavaluutan arvontakaajana toimii mm. bitcoin, ja markkinakommenttien mukaan osasyy bitcoinin viimeaikaiselle positiiviselle kurssikehitykselle onkin juuri merkittävän bitcoin-position akkumuloiminen vakaavaluutan tarpeisiin.
Vaikka Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan hallitsikin uutisotsikoita myös kryptomarkkinoilla, markkinoilla nähtiin kuitenkin positiivisiakin uutisotsikoita.
Maailman suurin hedge fund Bridgewater on valmistelemassa ensimmäistä sijoitustaan kryptorahastoon. Investointipankki Goldman Sachs suoritti ensimmäisen fyysisen OTC-transaktion (over-the-counter) liittyen krypto-optioiden kaupankäyntiin. Investointipankki State Street on valmistelemassa kryptovaluuttojen custody- eli säilytyspalvelun lanseeraamista.
Instituutiot ovat implementoimassa kryptovaluuttoja yhä syvenevässä määrin omaan toimintaansa.
Tämäntyyppiset uutiset indikoivat yhä useammin, että myös instituutiot ovat implementoimassa kryptovaluuttoja yhä syvenevässä määrin omaan toimintaansa. Myös öljy-yhtiö Exxon Mobil aloitti pilottiohjelman liittyen bitcoinin louhintaan hyödyntämällä muuten hukkaan menevää poltettavaa ylijäämäkaasua.
Yrityskaupat kryptomarkkinalla ennätystahdissa
Myös kryptomarkkinoiden yrityskaupparintamalla tapahtuu. Japanilainen kryptopörssi Coincheck on listautumassa Nasdaqiin yli 1,2 miljardin dollarin arvoisen käänteisen SPAC-transaktion kautta.
Coincheckilla on puolitoista miljoonaa rekisteröityä asiakasta ja kyseinen pörssi tuli kryptoyhteisölle tunnetuksi vuonna 2018 kun hakkerit varastivat noin 500 miljoonan dollarin edestä NEM-nimistä kryptovaluuttaa. Hakkerointi yli yksi kryptoalan suurimmista. Myös yhdysvaltalainen louhintayritys PrimeBlock julkaisi saman suuruusluokan yritysjärjestelyn ja listautuvansa SPAC-prosessin kautta.
Kryptomarkkinan yrityskauppojen neuvonanto- ja analyysipalveluja tarjoavan Architect Partnersin mukaan alkuvuonna on tapahtunut miltei yhtä paljon yrityskauppoja kuin esim. vuonna 2019 tai 2020 yhteensä. Mikäli vastaava tahti jatkuu myös loppuvuonna, tultaisiin ylittämään vuoden 2021 ennätyslukemat.
Krypto-osakkeiden kurssikehitys on hieman jäänyt jälkeen suhteessa kryptovaluuttoihin.
Krypto-osakkeiden kurssikehitys on hieman jäänyt jälkeen suhteessa kryptovaluuttoihin. Tarkasteltaessa ensimmäisen kvartaalin krypto-osakkeiden kurssikehitystä nähdään edelleen melkoisen punaista, lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia.
Coinbasen kurssikehitys on jokseenkin polkenut paikoillaan, samaten suurin osa louhintayritysten osakkeista on keskimäärin noin neljänneksen miinuksella. Poikkeuksiakin toki on – esim. louhintateknologiayritys Ebangin osake on noussut vuoden alusta miltei 50 %.
Jää nähtäväksi millaiseksi seuraavat kolme muuta kvartaalia muodostuvat kryptomarkkinan kehityksen osalta. Ajankohtaiset geopoliittiset ja makrotaloudelliset fundamentit voivat puskea markkinaa yhteen suuntaan, samaan aikaan myös monet muut fundamenttitekijät, kuten käyttäjämäärän kehitys, instituutioiden kiinnostus ja kysyntä, mahdollinen tarjontashokki taikryptoyrityskauppojen määrä, jatkavat nousuaan.
Varmaa kuitenkin lienee, että markkinoilla tuskin tullaan kokemaan tylsiä hetkiä. Huomionarvoista myös on, että huhtikuun ensimmäisenä päivänä louhittiin 19 000 000:s bitcoin, ja täten alle 2 miljoonaa bitcoinia jää enää louhittavaksi seuraavalle reilulle sadalle vuodelle.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.