Kryptomarkkinan viime vuoden nousu näkyi voimakkaasti myös kryptosektorin osakkeissa. Krypto-osakkeet tarjoavat vaihtoehtoisen tavan sijoittaa kryptomarkkinoille. Coinbase ja Marathon Digital ovat kaksi erilaista esimerkkiä krypto-osakkeista.
Krypto-osakkeet nousivat loppuvuonna parrasvaloihin huikean kurssikehityksensä vuoksi. Kun bitcoinin arvo nousi koko vuonna noin 150 %, monet kryptoalan osakkeet nousivat reilusti enemmän. Louhintayhtiö Marathon Digitalin osake nousi miltei 600 % ja kryptopörssi Coinbasen osake puolestaan koki noin 350 % kurssinousun. Samanlainen kurssikehitys oli myös Microstrategylla, joka on tullut tunnetuksi suurista bitcoin-omistuksistaan. Kryptoyhtiöiden osakkeet olivat ylipäänsä parhaiten menestyneitä osakkeita yhdysvaltalaisissa pörsseissä ja parhaimpaan kymmenikköön mahtui useampikin louhintayhtiön osake.
Kryptoalan listattujen yhtiöiden määrä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Krypto-osakkeiksi luokiteltavia yhtiöitä on tätä nykyä laskutavasta riippuen muutama kymmenen, joista suurin osa on listattu pohjois-amerikkalaisissa pörsseissä, lähinnä Nasdaqissa. Oma ryhmänsä ovat ns. perinteisen maailman toimijat, jotka sivuavat kryptoalaa. Tähän joukkoon voi laskea Nvidian, MicroStrategyn, PayPalin tai Robinhoodin. Louhintateknologian tarjoajat sekä louhijat muodostavat lukumäärällisesti suurimman krypto-osakkeiden joukon. Kryptoalan finanssipalveluiden tarjoajia on myös muutamia. Tarkastellaan kahta esimerkkiyhtiötä hieman tarkemmin.
Marathon Digital kasvanut suurimmaksi louhintayhtiöksi
Louhintayhtiöistä Marathon Digal on 5 miljardin dollarin markkina-arvollaan suurin. Muita miljardikerhoon kuuluvia yhtiöitä ovat Riot Platforms, CleanSpark, Hut 8 Mining ja Cipher Mining. Lisäksi joukkoon kuuluu lukuisia pienempiä, muutaman kymmenen tai sadan miljoonan dollarin markkina-arvon omaavia toimijoita.
Marathon harjoittaa bitcoinien louhimista omaan lukuunsa sekä vuokraa louhintakapasiteettiaan eteenpäin. Yhtiöllä on 9 louhintaan erikoistunutta datakeskusta muodostuen liki 190 000 louhintalaitteesta, jotka tarjoavat noin 24 EH/s laskentatehoa bitcoin-verkkoon yhteensä 575 megawatin teholla. Vuonna 2023 Marathon louhi arviolta yli tuhat bitcoinia kuukausittain, joista yhtiö tyypillisesti myy kaksi kolmasosaa kattaakseen operatiiviset kulunsa. Yhden kuun tuotantoennätys 1 850 bitcoinia tapahtui joulukuussa. Yhtiön osuus bitcoin-verkon louhintatehosta on noin 5 %. Analyytikot ennustavat Marathonin viime vuoden liikevaihdoksi noin 350 miljoonaa dollaria.
Marathon julkaisi joulukuussa omassa kokoluokassaan merkittävän 179 miljoonan dollarin yrityskaupan, jonka yhteydessä yhtiö ostaa kaksi yhdysvaltalaista louhintalaitosta yhteisteholtaan 390 megawattia. Hankinnan myötä Marathonin ennakoi tuplaavansa laskentatehonsa kuluvana ja seuraavana vuonna ja kasvattavansa samalla liikevaihtoa puolella kuluvan vuoden aikana.
Keväällä tapahtuvalla bitcoinin lohkopalkkion puoliintumisella tulee väistämättä olemaan vaikutusta louhintayhtiöiden kurssikehitykseen. Teoriassa yhtiöiden louhima bitcoin-tuotanto tulee putoamaan puoleen, samalla kun kustannusrakenne pysynee vakiona. Louhijoiden intressissä onkin toivoa merkittävää bitcoinin arvonnousua sekä bitcoin-transaktiokulujen kasvua.
Coinbasesta yhä merkittävämpi toimija
Markkina-arvoltaan suurin Nasdaqissa listattu kryptoyhtiö on finanssipalveluiden tarjoaja Coinbase 37 miljardin dollarin markkina-arvollaan. Yhtiön markkina-arvo kävi parhaimmillaan yli 70 miljardissa listautumisvuonnaan 2021. Muita kryptofinanssitaloja ovat muun muassa Galaxy Digital ja Bakkt. Coinbase on itsessään vakiintunut toimija kryptomaailmassa, perustamisesta tulee tänä vuonna jo 12 vuotta ja yhtiö lukeutuu tänä päivänä maailman suurimpien kryptopörssien joukkoon. Vuonna 2017 Coinbasesta tuli kryptomaailman ensimmäinen ”yksisarvinen”, jolloin se vielä yksityisenä yhtiönä arvostettiin yli miljardin arvoiseksi.
Tätä nykyä Coinbasen vuoden 2023 liikevaihdoksi ennustetaan analyytikoiden mukaan noin 3 miljardia dollaria. Liikevaihto koostuu pääosin kaupankäynnin välityspalkkioista ja dollariin sidotun vakaavaluutan korkotuotoista. Yhtiöllä on säilytyksessään asiakasvaroja yli 100 miljardin dollarin arvosta ja se operoi yli sadassa maassa. Viimeksi joulukuussa Coinbase sai Ranskan finanssiviranomaisilta toimiluvan operoida Ranskassa.
Monet bitcoin-ETF rahastot ovat myös valinneet Coinbasen bitcoinien säilyttäjäyhteisöksi, mukaan lukien BlackRock. Viimeisimpien tietojen mukaan 11 ETF-rahastoyhtiöstä 8 on hakemuksessaan valinnut Coinbasen bitcoinien fyysiseksi säilyttäjäksi. Instituutionalisten asiakkuuksien kasvava luottamus yhtiöön on varmastikin positiivinen asia osakkeenomistajille. Toisaalta liian suuri keskittyneisyys sotii bitcoinin hajauttamisen ideologiaa vastaan ja voi samalla myös kasvattaa koko kryptoalan systemaattisen riskin mahdollisuutta.
Krypto-osakkeissa on riskejä ja tuottomahdollisuuksia
Krypto-osakkeet voivat onnistuessaan tarjota perinteiselle osakesijoittajalle tuottoisan, mutta samalla myös hyvin volatiilin lisän omaan osakesalkkuun. Krypto-osakkeiden korrelaatio bitcoinin kurssikehitykseen on ollut vahvaa ja yhtiöiden menestys on luonnollisesti riippuvainen bitcoinin ja koko kryptoekosysteemin tulevaisuuden kehityksestä.
Tuleekin olemaan mielenkiintoista seurata, miten kryptoalan merkittävät kevään tapahtumat tulevat näkymään krypto-osakkeiden pörssikursseissa kuluvana vuonna. Kryptomarkkinat odottavat kuumeisesti päätöstä koskien bitcoin-ETF rahastojen mahdollista hyväksyntää. Mikäli päätös on sijoittajien mieleen, se voi olla parhaimmassa tapauksessa katalyytti krypto-osakkeiden härkämarkkinan jatkumiselle.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.