Muistan hyvin viime vuoden loppupuolella heränneeni tiedotteisiin: ”Orkla ostaa Kotipizzan”, ”Pöyrystä on tehty hallituksen suosittelema ostotarjous”.
Ja nyt tästä aiheesta tuli vielä ajankohtaisempi, nimittäin kirjoitushetkellä on juuri tullut ostotarjoukset Hoivatiloista, Pihlajalinnassa ja Cramosta. Lisäksi pörssistä poistuu lähiaikoina myös Ramirent, DNA ja hyvin todennäköisesti myös Silmäasema.
No mitä näistä pitäisi sitten ajatella? Ensimmäisenä tulee varmasti mieleen, että kohtahan olemme vain tytäryhtiötalous, eikä meillä ole mitään omaa ”tulevaisuuden toivoa”. Itse en ehkä lähtisi noin jyrkälle kannalle, nimittäin yritysostot- ja -myynnit kuuluvat ihan normaaliin arkeen, niistä vain helposti saadaan iso otsikko. Tosin en ihmettelekkään, ovathan nämä yleensä isompia kauppoja, jotka tämän takia ylittävät uutiskynnyksen.
Hyvä on myös muistaa, että eivät vain ulkomaiset osaa tätä peliä. Tieto ostaa Evryn Norjasta (tai virallisin termein yhdistyy), Silmäasemaa valtaa oululainen Coronaria, Fortum nurkkaa Saksalaista Uniperia, Metso Minerals yhdistyy Outotecin kanssa ja VMP yhdistyi Elokuussa Smilen kanssa.
Jos näitä on tutkinut niin voi huomata selkeän trendin: konsolidaatiota tapahtuu lähes joka alalla ja aktiviteetti Euroopassa on ollut koholla. Tämä ei tietenkään ole mikään uusi trendi, se vain pistää silmään paremmin, kun markkinoilla on epävarmuutta. Itseasissa tämä juuri avaa tilaisuuden rohkealle yritysjohdolle tehdä näitä järjestelyitä. Lisäksi kun raha on halpaa(korot nollassa), niin preemiotkin ovat monesti isoja käteistarjouksissa ja niin niiden pääasissa kuuluukin olla, kun joudut kuitenkin pienisjoittajana vielä ennen osakesäästötiliä verolle myynneistä.
Mitenkä sitten tähän kannattaa suhtautua?
No tilanne saattaa olla uusi monelle, kun se tarjous napsahtaa omalle kohdalle. Hyvä on miettiä, onko yhtiöllä mahdollista päästä itsenäisenä kyseiselle kurssitasolle ja mitä riskejä sen toteutumiseen liittyy. Jos taas olet omistajana ostajayrityksessä niin on hyvä miettiä minkä kokoinen ostokohde on ja miten yritys voisi skaalata tämän toiminnot ja saada näin tuotettu lisäarvoa omistajilleen. Unelmatilanteessahan sekä myyjä saa kovat tuoton preemiona, joita välttämättä muuten ei voisi saada ja ostaja voi skaalata liiketoiminnan uudelle tasolle ja siten saada sen suhteessa edullisella hinnalla.
Yksi asia on kuitenkin selvää, konsolidaatio eri aloilla jatkuu ja juuri sinunkin salkkuyhtiösi voi olla ihan kummalla puolella vaan yhtälöä. Konsolidaatio siis tulee, oletko valmis?
(Disclaimer: Kirjoittaja omistaa Fortumia ja hänellä on vuokratyösuhde Smileen.)
Eemeli Vierimaa
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja yksi nuorimmista yhtiökokouskonkareista.
