Vuosi 2023 lähti osakemarkkinoilla positiivisesti liikkeelle. Ensimmäinen kvartaali on takana ja USA:n tärkein osakeindeksi on noin 6 prosenttia plussalla ja teknologiapainotteinen Nasdaq lähes 20 prosenttia. Suomen suurimpien osakkeiden kehitystä mittaava OMX Helsinki 25 -indeksi sitä vastoin on nollan tuntumassa. Indeksin tuottoa on syönyt Nordean ja Sammon heikot kehitykset.
Viimeinen kuukausi osakemarkkinoilla on puhuttu lähinnä USA:sta alkaneesta pankkikriisistä ja siitä, mitä keskuspankit tekevät asialle. USA:ssa kaatui Silicon Valley Bank ja muutama muu alueellinen pankki. Euroopassa puolestaan yksi suurimmista pankeista, sveitsiläinen Credit Suisse, jonka ongelmista tosin on tiedetty jo pitkään. Osakemarkkinat ovat kuitenkin pitäneet yllättävän hyvin pintansa pankkiongelmista huolimatta.
Esittelemme kolme kuvaajaa, joita sijoittajan kannattaa seurata. Näissä olisi syytä tapahtua muutosta parempaan, muuten pinnan alla kytevä tuli voi levitä nopeasti.
1 Finanssiriskit nousussa
Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristössä sijoittaja voi seurata sijoittajan tärkeimpiä riski- ja talousindikaattoreita sekä osakemarkkinoiden tilasta kertovia kuvaajia.
Finanssiriski-indikaattori on yksi Markkinaympäristön tärkeimmistä mittareista. Sen nouseminen yli hälytysrajan on ollut usein merkki ongelmista. Maaliskuun viimeisellä viikolla se on lukemassa 1,42 eli yli nollarajan ja selvästi kohonneen riskin ympäristössä. Viimeksi indikaattori oli näin korkealla koronakriisissä ja silloin keskuspankit katkaisivat riskien nousun nopeasti.
Finanssiriskien kehitystä on nyt seurattava tarkasti, sillä jyrkkä finanssiriskien nousu on usein ennakoinut laskua osakemarkkinoille. Pallo on keskuspankeilla, he voivat puuttua peliin ja rauhoittaa tilanteen, jolloin sijoittajat selviävät nousseista riskeistä säikähdyksellä.
2 Pankkiosakkeet laskussa
USA:ssa alueellisten pankkien osakkeet ovat olleet viimeisen kuukauden aikana jyrkässä laskussa. Viiden vuoden tuottokuvaajaa tarkastelemalla huomataan, että lasku on ollut jopa jyrkempi kuin koronakriisissä.
Myös Euroopassa pankkiosakkeet ovat laskeneet. Täällä lasku on ollut suuruudeltaan maltillisempi. Pankkikriisin taustasyynä ovat nopeasti nousseet korot. Tämä on laskenut velkakirjojen hintoja. Pankit ovat yksi suurimmista valtioiden ja yritysten velkakirjojen omistajista. Näiden sijoitusten arvonlasku ei ole hyväksi pankkien vakavaraisuuksille.
Velkakirjojen arvonlaskut eivät ole ainoa huolestuttava asia. Toinen merkittävä tekijä on kiinteistöjen arvot. Kiinteistöjä on jo pitkään arvotettu siten kuin nollakorkoympäristö olisi ikuista. Suomalaiset Kojamo ja Citycon käyttävät kiinteistöomaisuuden diskonttauksessa tuottovaatimuksia, jotka tuntuvat liian alhaisilta nykyinen korkotaso huomioiden. Jos tuottovaatimusta nostetaan, tarkoittaa se kiinteistöomaisuuksien laajamittaista arvostustason laskua.
3 Kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkeet laskussa
Korkojen nopea nousu ja talouden hyytyminen onkin näkynyt kiinteistösijoitusyhtiöiden (REIT) osakkeiden selvänä laskuna.
Yhteenveto
Osakemarkkinoiden kohtuullinen veto alkuvuonna 2023 on johtunut pitkälti teknologiaosakkeiden hyvästä noususta. Sijoittajat näkevät nyt teknologiaosakkeet turvasatamana, kun koroissa on tapahtunut käänne alaspäin, eikä pankkikriisin uskota koskettavan teknologiaosakkeita samalla tavalla kuin muita sektoreita.
Ilman teknologiaosakkeita tilanne on huomattavasti synkempi. Pankkikriisin esimakua on koettu jo USA:ssa ja Euroopassa. Kiinteistöyhtiöiden arvot ovat laskeneet, eikä tämäkään tee hyvää pankkien taseille. Lisäksi kiristynyt tilanne pankkisektorilla tarkoittaa kireämpiä lainahanoja, jonka uskotaan hyydyttävän taloutta.
Sijoittajan kannattaa seurata artikkelissa mainittujen kolmen kuvaajan kehitystä. Toiveena on, että näissä tapahtuu muutos parempaan. Muuten vuonna 2023 koetaan vielä turbulenssia, eikä sen haluta leviävän pankkikriisiksi. Sijoittajien ja keskuspankkien on nyt oltava tarkkana.
Timo Heikkilä
Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)