Kryptovaluuttojen verotus vaihtelee huomattavasti eri Euroopan maissa, ja jotkut maat ovat verotuksellisesti erityisen suotuisia kryptovaluuttasijoittajille.
Portugalissa yksityishenkilöiden kryptovaluuttakaupat ovat verovapaita, koska niitä ei katsota pääomatuloksi. Tämä verovapaus koskee myös kryptovaluutan käyttöä maksuvälineenä ja louhintaa, kunhan se ei tapahdu ammattimaisesti. Yrityksille ja ammatinharjoittajille tilanne on kuitenkin erilainen, sillä kryptovaluutoista saadut tulot ovat verotettavia.
Malta tunnetaan kryptovaluuttoihin myönteisesti suhtautuvasta sääntely-ympäristöstään. Vaikka kryptovaluuttojen kaupankäyntiä ja louhintaa verotetaan, maa tarjoaa erilaisia verohuojennuksia ja alhaisia verokantoja erityisesti kryptovaluuttayrityksille ja sijoittajille.
Saksa on houkutteleva kohde pitkäaikaisille sijoittajille, koska yksityishenkilöt, jotka pitävät kryptovaluuttaa hallussaan yli vuoden, voivat myydä sen verovapaasti. Alle vuoden hallussa pidettyjen kryptovaluuttojen myyntivoittoja verotetaan kuitenkin normaalin tuloverokannan mukaan, mutta vuosittain alle 600 euron voitot ovat verovapaita.
Sloveniassa yksityishenkilöiden kryptovaluuttakaupat ovat verovapaita, ja vain kryptovaluutoista saatu ansiotulo, kuten palkka, on verotettavaa. Yrityksille tilanne on erilainen, sillä kryptovaluuttojen kaupankäynti ja louhinta ovat yrityksille verotettavia tuloja.
Virossa kryptovaluuttojen kaupankäynnistä saadut voitot verotetaan pääomatulona, mutta verokanta on suhteellisen matala. Lisäksi kryptovaluuttayritykset hyötyvät Viron yritysveromallista, jossa voitot verotetaan vasta, kun ne jaetaan osinkoina. Viro on myös tunnettu digitaalisen ympäristönsä kehityksestä ja tarjoaa monia etuja kryptovaluuttayrityksille.
Nämä maat tarjoavat suotuisimmat verotukselliset olosuhteet kryptovaluutoille EU-alueella. Verovelvollisten on kuitenkin tärkeää ymmärtää oman maansa verosäännökset ja varmistaa, että kaikki kryptotransaktiot raportoidaan asianmukaisesti. Koska sääntelykehykset ovat jatkuvassa muutoksessa, on suositeltavaa seurata ajankohtaisia muutoksia ja tarvittaessa konsultoida verotuksen asiantuntijaa.
Miten sitten meillä täällä Suomessa?
Suomi on selvästi jäljessä verotuksen osalta kryptovaluutoissa eikä täten houkuttele suuria kryptovaluuttasijoittajia, mutta Suomessa kryptovaluuttojen verotus on selkeää ja perustuu pääasiassa pääomatulojen ja ansiotulojen verotukseen. Verovelvollisten on tärkeää pitää tarkkaa kirjanpitoa ja ilmoittaa kaikki kryptotransaktiot asianmukaisesti verohallinnolle.
Portugali
Yksityishenkilöiden kryptovaluuttakaupat: Verovapaita, eli 0 %.
Yritykset ja ammatinharjoittajat: Kryptovaluutoista saadut tulot verotetaan normaalin yritysverokannan mukaan, joka on 21 %.
Malta
Kryptovaluuttakauppa: Voitot verotetaan pääomatuloina, verokanta vaihtelee.
Yritykset: Alhaiset yritysverokannat, jotka voivat olla jopa 5 % tietyin edellytyksin. Tavallinen yritysverokanta on 35 %, mutta ulkomaisille sijoittajille on tarjolla verohelpotuksia.
Saksa
Yksityishenkilöiden kryptovaluuttakaupat: Yli vuoden hallussa pidettyjen kryptovaluuttojen myyntivoitot ovat verovapaita, eli 0 %.
Alle vuoden hallussa pidettyjen kryptovaluuttojen voitot: Verotetaan tuloverokannan mukaan, joka voi olla jopa 45 %. Alle 600 euron voitot vuodessa ovat verovapaita.
Louhintatulot ja aktiivinen kaupankäynti: Verotetaan ansiotuloverokannan mukaan, joka voi olla jopa 45 %.
Slovenia
Yksityishenkilöiden kryptovaluuttakaupat: Verovapaita, eli 0 %.
Yritykset: Kryptovaluutoista saadut tulot verotetaan normaalin yritysverokannan mukaan, joka on 19 %.
Viro
Kryptovaluuttakauppa: Pääomatuloja verotetaan 20 % verokannalla.
Yritykset: Yritysverotus perustuu jaettuihin osinkoihin, eli voittoja verotetaan vasta, kun ne jaetaan osinkoina. Yritysverokanta on 20 % jaetuista voitoista.
Suomi
Kun yksityishenkilö myy tai vaihtaa kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan tai fiat-valuuttaan (esim. euroihin), syntyy mahdollisesti verotettavaa pääomatuloa. Voitto lasketaan vähentämällä kryptovaluutan hankintameno (hankintahinta ja mahdolliset muut hankintaan liittyvät kulut) myyntihinnasta. Jos myyntihinta on hankintamenoa suurempi, erotus on verotettavaa pääomatuloa, josta maksetaan 30 % pääomatuloveroa. Jos pääomatulot ylittävät 30 000 euroa vuodessa, ylimenevästä osasta maksetaan 34 % pääomatuloveroa.
Joni Hjelm
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen.