<a href="https://suomenrahaliike.fi/epages/suomenrahaliike.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016032302/Products/6172">Kirjoitin</a> tammikuun ensimmäisellä viikolla, kuinka markkina oli muodostamassa VCP-kuviota (volatility contraction pattern), jossa kurssiheilunnan vaimentuessa hintaliike aaltoilee suhteellisen pienessä vaihteluvälissä. Tämän kuvion tunnistaminen on hyödyllistä, sillä matalan volatiliteetin periodista siirrytään aina ennemmin tai myöhemmin korkeamman volatiliteetin jaksoon, joka siis käytännössä tarkoittaa markkinan ottavan selvän suunnan ja tekevän ison liikkeen – alas tai ylös.
Kirjoitin tammikuussa:
Teknistä analyysiä hyödyntävän treidaajan ei tarvitse arvailla tässä vaiheessa kumpaan suuntaan ”breikataan”, eli rikkoutuuko syntynyt range ylös- vai alaspäin. Treidaajan tehtävä on tässä vaiheessa odottaa ja seurata hintakehitystä. Vasta siinä vaiheessa, kun markkina ylittää viimeisen parin viikon huiput tai alittaa pohjat, treidaaja voi tehdä peliliikkeensä. Mitä pidempään sivuttaisliike kestää, sitä vahvempi ja pidempi myös sitä seuraava trendi tapaa olemaan. Seuraavaksi alkava nousu- tai laskutrendi voi siis hyvin kestää useita viikkoja.
Pidän itse todennäköisempänä, että seuraava liike on ylöspäin ja se saattaa olla niinkin vahva, että markkinat siirtyvät teknisesti karhumarkkinasta härkämarkkinaan, toisin sanoen nousu venyy yli 20 prosenttiin lokakuun pohjalukemista. Teen kuitenkin omat peliliikkeeni edellä kuvatulla tavalla – vasta kun breakout tapahtuu. Jäädään tuijottamaan jännityksellä kurssigraafien kehitystä!
Breakout tapahtui ylöspäin
Markkina rikkoikin heti blogikirjoitukseni ilmestymisestä seuraavana päivänä siinä tunnistetun rangen (vihreät trendilinjat) ja on jatkanut nousua nyt neljä viikkoa, markkinalle tyypilliseen tapaan aaltoillen välillä ylös ja alas. Itse hyppäsin mukaan nousuun heti breakoutin tapahtuessa (punainen nuoli). Markkina tarjosi vielä toisenkin mahdollisuuden ostoon tekemällä niin kutsun backtestin (toinen punainen nuoli), eli se palasi tasolle, missä aiemmin ylempi vihreä trendilinja toimi vastustasona. Breakoutin jälkeen sama taso/trendilinja toimi tukitasona, josta markkina jatkoi matkaansa ylöspäin.
Tämän treidipaikan tunnistaminen ja nousuun mukaan hyppääminen siivittikin swing-treidaussalkun mukavaan nousuun heti vuoden alkuun. Tällaisia treidejä ei tarvitse tunnistaa hirveän montaa kertaa vuodessa, jotta tuottoprosentit vuoden päätteeksi ovat normaalia indeksituottoa selvästi korkeammat.
Tällä hetkellä koko salkku onkin 100 % käteisenä ja odotan seuraavaa hyvän riski/tuotto-suhteen treidipaikkaa. Treidaajalle käteispositio on niin ikään aktiivinen treidauspäätös ja usein myös järkevin tapa positioitua silloin, kun ei omaa vahvaa näkemystä markkinoiden tai yksittäisten osakkeiden suunnasta.
Tammikuu takana – mitä seuraavaksi?
Tammikuu oli vahvin startti vuodelle yli 20 vuoteen, kun S&P 500 nousi 6,2 %. Wall Streetillä onkin sanonta, että hyvä tammikuu lupaa hyviä tuottoja koko vuodelle. Tällä kertaa lähtöasetelmat eivät juuri voisi olla paremmat.
Tilastotkin tukevat em. lausetta ja lisäksi markkinoilla tapahtui teknisen analyysin näkökulmasta merkittävä muutos juuri tällä viikolla: 50 päivän liukuva keskiarvo leikkasi 200 päivän liukuvan keskiarvon alhaalta ylöspäin, eli saatiin ns. golden cross, jonka yleisesti katsotaan kuvaavan karhumarkkinoiden päättymistä ja uuden härkämarkkinan alkamista.
Tämä korostuu etenkin silloin, kun markkinat ovat yli 10 % edellisen huipun alapuolella, toisin sanoen niissä tapauksissa, kun markkinat ovat kääntyneet nousuun vahvemman laskujakson jälkeen. Näitä golden crosseja on tapahtunut vuodesta 1950 lähtien vain 16 kappaletta ja markkinat ovat olleen 12 kuukauden päästä korkeammalla 94 % kerroista (15/16). Keskimääräinen tuotto seuraavan vuoden aikana on ollut 15,7 %.
Tilastollisten todennäköisyyksien perusteella vuodesta 2023 on lupa odottaa hyvää sijoitusvuotta! Aina on syytä kuitenkin pitää myös riskit mielessä, sillä aina mukaan mahtuu se kerta, joka yllättää ja tilastot voi heittää romukoppaan.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.