Olen sijoittanut tähän mennessä yhdeksään startupiin. Miten sijoituksille on käynyt?
Jokin aika sitten oli erään startup-yhtiöni AGM ja innostuin syväluotaamaan startup-portfolioni. Monella meistä on startup-sijoituksia, mutta useimmilla ei. Olen vuodesta 2016 alkaen sijoittanut kaikkiaan yhdeksään startupiin ja toiminut neljän hallituksessa, kolmessa myös puheenjohtajana.
Neljästä olen luopunut: yksi konkurssi, kaksi myyty muutamalla eurolla takaisin perustajalle ja yksi yhtiö purettiin ihan OyL:n mukaisesti. Kaikki tappiot olen vähentänyt verotuksessa, joten reaalitappio onkin vain 2/3 sijoituksesta.
Yhteinen tekijä neljästä exit-yhtiöstä on, että kolmessa tulin sijoittajaksi vasta rahoituskierroksella 3–6, ja vain yhteen sijoitti myös eräs VC Fund. Jos ammattilaiset eli VC:t eivät ole sijoittaneet, niin miksi minä sijoitin? Oppi oli kallis ja on kirkkaana mielessä, kun saan joukkorahoitusehdotuksia tai luen IPO-esitteitä.
Startup-salkun viiden jäljellä olevan yhtiön keskimääräinen liikevaihto (2023) oli 731 000 euroa, ja ne näyttäisivät menestyvän hyvin. Yhtiöiden liikevaihdon vuotuinen kasvu (2020–2023, CAGR) oli 52 prosenttia, ja tappiot ovat pudonneet puoleen. Kaksi yhtiötä on voitollisia, joskin tätä voi kritisoida, sillä alkuvaiheen tavoite ei ole niinkään voitollisuus, vaan fokuksena on kasvu, kunhan ”runway” eli kassan riittävyys on yli 18 kk.
Oppi oli kallis ja on kirkkaana mielessä.
Viisikon (perustamisesta alkaen) yhteenlasketut liikevaihdot olivat 9,9 miljoonaa euroa ja tappiot 9,2 miljoonaa euroa. Se kertoo startup-maailman arjesta paljon.
Kolmessa yhtiössä olen lähtenyt mukaan ensimmäisellä rahoituskierroksella, ja myöhemmin näihin viiteen yhtiöön on tullut sijoittajiksi muun muassa Superhero Venture, Lifeline Ventures (2), Gorilla Capital (2), Icebreaker, Innovestor ja myös joukko ulkomaalaisia VC Fundeja.
Nyrkkisääntö on, että start-up-sijoitukset olisivat max. 5 prosenttia *sijoitus*omaisuudesta, jos tähän korkeariskiseen omaisuusluokkaan haluaa sijoittaa. Itselläni positio on hiukan suurempi ja kasvaa. Nimittäin edellä kuvatun oppimisprosessin myötä päätin lopettaa suorat sijoitukset ja sijoittaa ammattilaisten kyydissä, erään VC:n kautta ja Limited Partner -roolissa (ei vastuuta, ei päätösvaltaa). Jos siis mietit startup-sijoittamista, niin edesmennyt appeni tapasi neuvoa: ”Sinuna harkitsisin vielä.” (Mutta sijoitin silti.)
Jari Paakkarinen
Kirjoittaja on Helsingin Osakesäästäjien puheenjohtaja.