Tänä vuonna markkinoille syntyneet kuplat ovat puhjenneet yksi kerrallaan. Sijoittajien riskinottohalukkuus on laskenut myös isommassa kuvassa ja se on saanut osakkeille sallitut arvostustasot laskuun kautta linjan.
Vuosi 2022 on ollut osakemarkkinoilla monella mittarilla yhtä poikkeuksellinen kuin sitä edeltävätkin vuodet. Koronavuosi 2020 jäi historiankirjoihin nopeimpana karhumarkkina ja siitä elpymisenä, vuosi 2021 taas näytti mitä spekulatiivinen käytös ja ylitsepursuava likviditeetti saa aikaan.
Osakemarkkinat ovat valuneet karhumarkkinaan, eli laskeneet yli 20 % edellisestä huipustaan. Viime vuonna huipun saavuttaneet eurooppalaiset indeksit sekä teknologiavetoinen Nasdaq siirtyivät karhumarkkinaan jo helmikuussa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Viimeisimpänä karhumarkkinaan valahti maailman suurimmat yhtiöt sisältävä S&P 500, kun se perjantaina 20.5. noteerattiin 20,8 % laskussa tammikuun alun huipustaan.
Osakemarkkinan käännös näkyi alkuun selvemmin pienemmissä yhtiöissä, joista raha pakeni vakaampina pidettyihin large ja mega cap -yhtiöihin. Kuten alla olevasta kuvasta nähdään, valtaosa TOP-10 yhtiöistä oli vielä maaliskuussakin lähellä 52 viikon huippuaan. Makrohuolien ja rahapolitiikan paineessa nämäkin yhtiöt ovat saaneet kovaa kyytiä huhti-toukokuussa ja monet yhtiöistä ovat menettäneet jo lähes 50 % markkina-arvostaan hyvin lyhyessä ajassa.
Karhumarkkinarallit ovat historiallisesti olleet hyvin vahvoja
Laskumarkkinassa volatiliteetti kasvaa ja hintojen laskiessa vahvasti myös korjausliikkeet ylöspäin ovat äärimmäisen vahvoja. Ne voivat kestää päivistä jopa kuukausiin. Kohonnut volatiliteetti tarjoaa treidauspaikkoja aktiivisemmalle sijoittajalle, joka voi karhumarkkinarallien ajoittamisen lisäksi hyötyä myös laskevista kursseista shorttaamalla.
Esimerkiksi vuoden 2000-2002 karhumarkkinassa Nasdaq-indeksi koki 16 karhumarkkinarallia, joissa noustiin vähintään 10 % edellisestä pohjasta. Keskimäärin näissä korjausliikkeissä noustiin 22,7 % ja kolmessa nousu oli peräti suurempi kuin 40 %.
Jos IT-kuplan jälkeiset karhumarkkinarallit kuulostavat utopistisilta, tuoreempi esimerkki löytyy Cathie Woodin ARK Innovation -rahastosta, joka teki huipun helmikuussa 2021 ja on ollut jo yli vuoden karhumarkkinassa. Viimeisen vuoden aikana ollaankin nähty lukuisia 10 %, 20 % ja 30 % helpotusralleja, joiden jälkeen kurssilasku on jatkunut.
Oma näkemykseni on, että olemme tällä hetkellä lähellä seuraavan >10 % karhumarkkinarallin alkua ja olenkin viime päivinä lisännyt salkkuuni vahvasti laskeneita teknologia- ja kasvuosakkeita, mm. AMD, Tesla, Netflix ja Zoom. Odotan, että seuraavien viikkojen aikana näemme vahvan ja useita viikkoja kestävän karhumarkkinarallin.
Kurssilasku avaa myös pidempiä pelipaikkoja
Nousumarkkinassa laskevat pääasiassa ne yhtiöt, joiden fundamentit heikkenevät, mutta laskumarkkina vetää alas myös hyviä yhtiöitä. Siksi netto-ostajan tulisikin iloita laskevista kursseista, vaikka se hetkellisesti laskeekin oman sijoitussalkun arvoa.
Laskeva osakekurssi tarkoittaa ostajalle suurempaa osuutta yhtiön tulevista kassavirroista sekä parempaa tuotto-odotusta. Tässä kohtaa tärkeäksi muodostuu yhtiövalinta: osta vain parhaimpia (mielellään voitollisia) yhtiöitä, jotka tuottavat myös jatkossa vahvaa ja kasvavaa kassavirtaa.
20 prosentin kurssilasku ja ”virallinen” karhumarkkinan alkaminen ei ole ollut osakesijoittajan tuottojen näkökulmasta lainkaan niin negatiivinen asia, kuin se voisi kuulostaa. Itse asiassa karhumarkkinan alku on historiallisesti ollut erittäin hyvä aika ostaa osakkeita.
Kuten seuraavasta kuvasta nähdään, 20 % kurssilaskun jälkeen 3-12 kuukauden tuotot ovat varsin mairittelevia. Esimerkiksi 12 kuukauden mediaanituotto ks. hetkestä on peräti 23,8 %. Toki mukaan mahtuu myös kaksi historiallisen vahvaa ja syvää karhumarkkinaa, joissa seuraavan 12 kuukauden tuotto olisi ollut lähes -30 %.
Itse näen kuitenkin järkevänä aloittaa viimeistään nyt ajallisesti hajautetun osto-ohjelman. Kukaan ei osaa varmuudella sanoa, milloin markkina pohjaa ja kääntyy uudestaan nousu-uralle. Yleensä käänne kuitenkin tapahtuu silloin, kun kukaan ei siihen usko ja kaikki merkit viittaavat laskun jatkuvan. Näen tästä useita viitteitä jo nyt. Tosin tapani mukaan, saatan olla hieman etuajassa tälläkin kertaa.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.