Joulu on antamisen juhlaa, tai no, ainakin kuluttamisen juhlaa.
Kulutuskäyttämiseen jouluna kuuluu usein oman budjetin ylimenevät lahjat: impulssiherkälle tuntuu hyvältä ajatukselta ostaa rakkaalle se Canada Goosen takki tai Bulgarin hajuvesi, oli rahaa tai ei. Usein epärealistiset lahjat kuitenkin enemmänkin hämmentävät niiden saajaa, ja pahimmassa tapauksessa lahja jää käyttämättä. Tämä riski nuorten kanssa on selkeästi merkittävämpi kuin oman, kaikkeen tottuneen puolison kanssa. Jää paha maku suuhun ja matti kukkaroon.
Maailma kamppailee kasvavien tavaramäärien kanssa, meriin kertyy muovia ja vaatekaappiin kerran pidettyjä vaatteita. Kannattaako siis ylittää budjettiaan tai ostaa jotain, mitä lahjan saaja ei mahdollisesti tarvitse tai arvosta?
Nuorten kulutuskäyttäytymisestä on viime aikoina tullut kovin polarisoinutta. Siinä korostuvat kuluttamisen ääri-ilmiöt: vastuullinen ekologisuus, ilmastotietoisuus ja kierrätys versus somenäkyvyyttä lisäävä kerskakulttuuri ja ”oikeat” merkit. On tullut entistä tärkeämmäksi osoittaa, mihin leiriin kuuluu. Toki edelleen isoin kuluttajamassa on nuorissakin keskellä, kuten meissä aikuisissakin.
Polarisoitumisen keskellä mummot ja kummit ovat neuvottomia: mitä ostaa mussukalle, kun ei tiedä onko oikea merkki, pitääkö nuori niistä, onko lahja ilmastonäkökulmasta ok… Edessä on tenkkapoo.
Olemassa on toki yksi vaihtoehto, jossa
– voi huomioida ilmastokysymykset vastuullisuuden kautta
– saa iloa ja hyötyä joulun jälkeenkin
– riittää iloa pitkäksi ajaksi samalla kun se opettaa kärsivällisyyttä ja malttia
– varallisuus kasvaa
– tavaramäärä ei lisäänny
– tulevaisuususko kasvaa
– oppii taloustaitoja
Joko keksit? Yhtenä vaihtoehtona tänä jouluna sinulle lahjaa pohtiva vanhempi/isovanhempi/sukulainen tai kummi: osakkeet ja rahastot! Suosittelen. Tarjoaa lahjansaajalle myös sitoutumisen oppimista sekä jännittäviä hetkiä pörssikäppyrien seurassa.
Mari Hannola-Antikainen
Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.