Useimmiten kun päädytään treidaajiksi, eteen tulee päätös eräänlaisesta erikoistumisesta treidaamisen saralla. Toisin sanoen haluaako treidaaja treidata vain päivänsisäisesti (intraday-treidata), vai kenties pitää positioita myös yön yli. Vai kenties molempia. Tarkastelen tässä kirjoituksessa vähän näiden tyylien eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä.
Intraday-treidaajlla keskeinen etu swing- ja positiotreidaajiin nähden tulee siitä, että tekemisessä ei ole mukana yön yli -positioiden tuomaa ylimääräistä riskiä, vaan jokaisen treidipäivän jälkeen treidaajalla on käsissään päivän tuotto/tappio ja oma treidauskassa, joka on kasvanut tai pienentynyt päivän tuloksen mukaan. Intraday-treidaajat voivat siis tässä mielessä nukkua yönsä rauhassa, kun ei ole riskiä siitä, että jokin positio salkussa putoaisi yön yli merkittävästi.
Yön yli -positioiden riskiä luonnollisesti rajataan oikeaoppisessa tilanteessa stop lossilla, kuten intraday-treidauksessa, mutta intraday-treidaukseen nähden swing-/positiotreidaaja ottaa keskeisen riskin uutiskatalyyteistä, jotka voivat aiheuttaa treidaajalle merkittävästi suuremman tappion, kuin treidaaja on stop loss tasollaan määrittänyt, kun asetettu stop loss ”gapataan” (eng. to gap a stop loss = hinta ”ohittaa” treidaajan stop-lossin voimakkaalla kurssiliikkeellä, eikä toimeksianto joko aktivoidu ollenkaan, tai onnistu myymään treidaajan positiota pois halutussa hinnassa). Useissa tapauksissa tämä johtaa kassanhallintamielessä siihen, että swing- ja positiotreidaajat joutuvat (tai ehkä jonkun mielestä saavat) käyttämään pienempää positiokokoa kuin intraday-treidaajat kompensoidakseen tätä ”stopparin gappaamisen” riskiä, jolloin yksittäisen treidin absoluuttinen tuottopotentiaali heikkenee.
”Trendin suuntaan tapahtuvat liikkeet tuppaavat jatkumaan yön yli.”
Swing- ja joissain määrin positiotreidaajien suurin etu tulee vahvasti trendaavissa markkinoissa, jossa oikeaoppisesti ja oikea-aikaisesti toteutetut treidit tuottavat parhaimmillaan erinomaisen riski/tuottosuhteen treidejä. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että trendin suuntaan tapahtuvat liikkeet tuppaavat jatkumaan yön yli, jolloin position holdaaminen yön yli tuottaa hyvissä tapauksissa huomattavaa lisätuottoa positiolle. Parhaimmillaan yksittäisen treidin kesto on hyvin pitkä trendin jatkuessa samaan suuntaan, ja yksittäinen trendin mukainen treidi tuottaa erinomaisesti, eikä hinta välttämättä käy lähelläkään alkuperäistä stop loss -tasoa (jolloin trendin mukana pysyminen on psykologisestikin helpompaa). Vastaavan suuruisiin liikkeisiin ja riski/tuottosuhteisiin intraday-treidauksessa voi olla hyvin hankala päästä käsiksi.
Sekä swing-, että etenkin positiotreidaajat pystyvät halutessaan yhdistämään treidaamiseen fundamenttianalyysiä, kun intraday-treidaamisessa fundamenttianalyysin yhdistämisen hyödyt ovat jokseenkin rajallisemmat (vaikkakin sielläkin synergioita varmasti on). Luonnollisesti menestyksekäs fundamenttianalyysin yhdistäminen mihin tahansa treidaustyyliin vaatii riittävän tietopohjan kyseiseltä osa-alueelta.
Treidaajan aikajänteestä riippumatta ainakin monet teknisen analyysin indikaattorit, strategiat ja määritelmät pysyvät samana – ainoa muuttuva komponentti on aikajänne. Esimerkiksi HL-pivotien
periaate säilyy täysin samana intraday-treidaajalle ja swing-treidaajalle. Erona on vain se, että intraday-treidaaja seuraa HL-pivoteja esimerkiksi 5 minuutin timeframella, kun swing-treidaajan vastaava aikajänne voi olla päivätaso.
Lopulta treidaamisen aikajännettä valitessa kyse on paljon vain preferensseistä, ja siitä, missä itse on parhaiten omalla mukavuusalueellaan. Jollekin treidaajalle voi intraday-treidaus tuntua erittäin haastavalta, mutta esimerkiksi swing-treidaus on selvästi ”se oma juttu”. Kuitenkin intraday-treidaaja pystyy halutessaan soveltamaan swing-treidaamista esimerkiksi sitä kautta, että pitää osittaista jo voitollista positiota yön yli, mikäli setup on tälle ratkaisulle riittävän suosiollinen (vaikkei muuten swing-treidaisi ollenkaan).
Johannes Sippola
Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.