Marraskuu on ollut kryptomarkkinoilla myrskyisä. Yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista kryptopörsseistä ajautui muutamassa päivässä konkurssiin.
Vielä kuun alussa Bahamalle rekisteröity kryptopörssi FTX oli alan jättiläinen noin 30 miljardin dollarin valuaatiolla ja markkinoiden 600:sta kryptopörssistä sitä pidettiin yhtenä luotettavimmista. Siitä huolimatta pörssi omistajineen osoittautui isoksi huijaukseksi.
Bitcoinin ajatus on luoda maksujenvälitysjärjestelmä, joka mahdollistaa kahden osapuolen suoran arvonsiirron. Teoria ja käytäntö harvoin täysin kohtaavat. Vain harva on koskaan hyödyntänyt Bitcoin-verkkoa lähettämällä bitcoineja aidosti osoitteesta toiseen. Useimmille Bitcoin on sijoitustuote ja bitcoineja säilytetään siellä mistä ne on hankittu eli kryptopörsseissä.
Kryptopörssit tarjoavat kanavan kryptovaluuttojen hankintaan ja kaupankäyntialustojen lisäksi niistä on tullut jättimäisiä finanssilaitoksia, joista suurimmat hallinnoivat miljardien arvoisia asiakasvaroja. Harvaa sijoittajaa tuntuu huolettavan pörssien heikko regulaatio sekä läpinäkymätön toiminta. Sokea luottamus täysin vieraaseen Bahamalle rekisteröityyn pörssiin voi kuitenkin käydä todella kalliiksi, kuten FTX:n tapaus osoitti.
“Not your keys, not your coins”
Kryptomaailmassa otsikon lause on enemmän kuin tuttu: Jos et omista avaimiasi, et omista kryptojasi. Keskitetyssä pörssissä säilytettyjen kryptojen avaimet ovat aina palveluntarjoajalla. Mikäli palveluntarjoaja ajautuu taloudellisiin ongelmiin, voi sijoittaja ainoastaan toivoa asiakasvarojen olevan turvassa. FTX:n konkurssissa osoittautui nopeasti, että asiakkaiden varoja oli sijoiteltu ja lainattu täysin holtittomasti ilman, että asiakkaat olivat tästä tietoisia.
Onneksi kryptomaailmassa bitcoinien ja muiden kryptojen säilytykseen on olemassa turvallinen vaihtoehto: oma kryptolompakko. Siirtämällä bitcoinit pörssistä omaan lompakkoon voit olla varma, että bitcoinit ovat vain sinun hallinnassasi ja suojattuna sotilastason salauksella.
Salasanalause suojaa
Kun bitcoinit ovat käyttäjän omassa digitaalisessa lompakossa, on omaisuus turvassa kuin kultaharkot kassakaapissa. Vain se, jolla on kassakaapin avain, saa kaapin auki.
Yksinkertaisimmillaan kryptolompakko on mobiilisovellus, joka on ladattavissa älypuhelimen sovelluskaupasta. Asennusvaiheessa käyttäjä saa yksilöllisen salasanalauseen, joka toimii uuden lompakon avaimena. Niin vain käyttäjällä itsellään on pääsy lompakkoon ja mahdollisuus käyttää siellä olevia kryptovaluuttoja.
Samalla vastuu lompakosta siirtyy käyttäjälle itselleen. Kryptomaailmassa ei ole asiakaspalvelua, jonne soittaa vikatilanteessa. Mikäli salasanalause katoaa, katoaa lompakon sisältökin pysyvästi. On arvioitu, että noin kolme miljoonaa bitcoinia lojuu sellaisissa kryptolompakoissa, joihin kenelläkään ei ole enää pääsyä syystä tai toisesta.
Walesiläiselle James Howellsille kävi juuri näin. Hän oli yksi ensimmäisiä Bitcoin-verkkoa ylläpitäneitä louhijoita ja vuonna 2009 hän ehti louhia yhteensä 7 500 bitcoinia kryptolompakkoon, jonka salasanalause oli tallennettu ulkoiselle kiintolevylle. Sattumusten seurauksena hän heitti kiintolevyn vahingossa roskiin, josta se ajautui muun jätteen mukana paikalliselle Newportin kaatopaikalle vuonna 2013. Vahingon huomattuaan hän on yrittänyt toistuvasti saada kaupunginvaltuustolta lupaa mennä etsimään kiintolevyä, jossa Bitcoinin nykykurssilla on noin 120 miljoonan euron omaisuus. Valtuusto ei ole pyynnöille kuitenkaan lämmennyt.
Kaikki eivät halua vastuuta
On helppo ymmärtää, miksi niin moni sijoittaja säilyttää bitcoininsa mieluummin kryptopörssissä kuin omassa lompakossaan. Vastuu lompakon salasanalauseen säilyttämisestä on todella suuri etenkin, jos kryptovarallisuutta on kertynyt merkittävästi.
Aloittavalle kryptosijoittajalle, joka ei halua lompakkoa heti käyttöönsä, voi bahamalaisia toimijoita turvallisemmaksi vaihtoehdoksi suositella kotimaisia kryptopörssejä kuten Coinmotionia tai Northcryptoa. Ne molemmat ovat rekisteröityneet Finanssivalvontaan ja niissä kryptojen säilyttäminen sekä kaupankäynti on huomattavasti läpinäkyvämpää kuin ulkomaisissa pörsseissä.
Silti on aina hyvä muistaa, että vain omassa kryptolompakossa bitcoinit ovat täysin turvassa.
Lisätietoa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen turvallisesta säilytyksestä sekä kryptovaluutoista yleisesti antaa Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry.
Mari Hannola-Antikainen
Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.