Yhdysvaltoihin perustetaan strateginen bitcoinreservi. Kryptomarkkinat eivät ole immuuneja makrotaloudelle ja tullipolitiikalle. Uusi krypto-osake listautuu pörssiin.
Kryptomarkkinan ensimmäisen kvartaalin merkittävimpiin tapahtumiin kuului Yhdysvaltain päätös perustaa strateginen bitcoinreservi. Presidentti Trump toteutti vaalilupauksensa ja allekirjoitti maaliskuun 6. päivä toimeenpanomääräyksen, jonka mukaan Yhdysvaltoihin perustetaan strateginen bitcoinreservi sekä vaihtoehtoisista kryptovaroista koostuva varantoreservi. Asetuksen mukaan bitcoinreservi tullaan muodostamaan valtion hallussa jo olevista aiemmin takavarikoiduista bitcoineista, joita pitäisi olla noin 200 000 kpl, eli hieman yli 17 miljardin dollarin edestä. Päätös ei sisällä varsinaista bitcoinien osto-ohjelmaa.
Yhdysvaltain päätös on monella tapaa hyvin historiallinen, ja sitä voitaneen verrata jopa dollarin lopulliseen irtautumiseen kultakannasta vuonna 1971. Tuolloin elokuun 15. päivä presidentti Nixonin hallinto irrotti Yhdysvaltain dollarin kultasidoksestaan ja fiat-rahan synty sai lopullisen sinetin. Rahan tarjonta muuttui rajattomaksi, kun kulta ei ollut enää millään tavoin rahan arvon perustana. Koska dollari toimi globaalina reservivaluuttana, käytännössä koko muu maailma luopui kultakannasta samalla. Jostain syystä keskuspankit edelleen ylläpitävät kultavarantoa holveissaan ja hamstraavat kultaharkkoja kiihtyvään tahtiin. Kullan hinta onkin noussut ennätyslukemiin, jo yli 3 000 dollaria per unssi.
Bitcoinin ensimmäinen kvartaali lievästi mollivoittoinen
Historiallisen merkittävästä päätöksestä huolimatta bitcoinin kurssikäyrää katsoessa tätä ei huomaisi. Bitcoinin kurssikehitys on ollut koko ensimmäisen kvartaalin lievästi mollivoittoista, ja kvartaali päättyikin noin 12 prosenttia miinukselle vuoden alkuun verrattuna, miltei saman verran kuin Nasdaq tai ylipäänsä osakemarkkinat laskivat. Bitcoinin markkina-arvo on samalla laskenut reilusta 2 biljoonasta dollarista 1,6 biljoonan dollarin tasolle. Merkittävimmät syyt vaisuun alkuvuoden kurssikehitykseen lienevät makrotaloudelliset epävarmuustekijät ja spekulointi koskien Yhdysvaltain tullipolitiikkaa. Bitcoin on edelleen riskinen omaisuusluokka, ja epävarmuuden vallitessa markkinoilla bitcoin menee helposti myyntikoriin.
Toiseksi suurimman kryptovaluutan ethereumin kurssikehitys oli brutaalimpaa. Kurssista hävisi ensimmäisellä kvartaalilla 45 prosenttia. Kummankin merkittävimmän kryptovaluutan Q1-kehitys oli huonointa seitsemään vuoteen. Suuri kysymys onkin, jatkuuko karhusentimentti toisella kvartaalilla ja onko bitcoinin pidemmän ajan nousuputki ottamassa hengähdystaukoa. Historiallisesti bitcoinin sekä ethereumin Q2-kehitys on ollut ensimmäistä kvartaalia positiivisempaa.
Toisaalta huhtikuun ensimmäisellä viikolla, kun Trump ilmoitti merkittävistä tulleista ja osakemarkkinat tulivat rytisten alas, bitcoinin hintakehitys olikin verrattain stabiilia. Vaikka muutaman yksittäisen päivän tapahtumista ei voi vetää sen enempää johtopäätöksiä, bitcoin neutraalina digitaalisena hyödykkeenä ilman valtionrajoja saattaa yllättää positiivisesti. Ainakaan toistaiseksi Trump ei ole myöskään asettanut tullimaksuja bitcointransaktioille.
Myös jättihakkerointia ja listautumista ensimmäisellä kvartaalilla
Ensimmäinen kvartaali jäi kryptohistoriaan myös kaikkien aikojen suurimman pörssihakkeroinnin takia. Helmikuun loppupuoliskolla Bybit-pörssi ilmoitti, että hakkerit ovat onnistuneet varastamaan pörssistä 1,4 miljardin dollarin edestä eri kryptovaroja, pääasiassa ethereumia. Lohkoketjuanalyysien perusteella hakkerien jättämät jäljet viittaavat Pohjois-Koreaan.
Pörssihakkerointi oli jälleen hyvä muistutus erityisistä riskeistä liittyen kryptovarojen säilytykseen. Kryptovarojen säilytyksessä pörsseissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Varat on mahdollista säilyttää myös omassa kotilompakossa, mutta tämäkään säilytystapa ei ole täysin riskitön.
Krypto-osakkeisiin sijoittaville on tulossa myös uusi sijoitusvaihtoehto. Yhdysvaltalainen Circle jätti listalleottohakemuksen kvartaalin vaihteessa. Yhtiö on erityisen tunnettu dollaripohjaisesta USDC-vakaavaluutastaan. Vakaavaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti ensimmäisen kvartaalin aikana ensimmäisen kerran 200 miljardia dollaria, josta Circlen USDC:n markkinaosuus on noin neljännes.
Kryptosijoittajan kannattaakin toisella kvartaalilla ja koko vuonna seurata makrotalouden tapahtumia erityisellä mielenkiinnolla. Kun osakkeiden pörssikurssit näinä päivinä rytisevät, ei kryptomarkkinakaan ole tälle immuuni. Vaikka bitcoinin fundamentit ovat jälleen ehkä paremmalla tasolla kuin koskaan ennen, ja volatiilisuuskin on entisestään pienentynyt, aina on olemassa riski suuremmallekin kurssipudotukselle. Toisaalta mahdolliset äkilliset kurssipudotukset voivat tarjota hyviä pitkän aikavälin ”buy the dip” -ostopaikkoja. Tämä vanha sijoitusalan viisaus voi päteä sekä bitcoiniin että perinteisiin osakemarkkinoihin. Toisaalta putoavaan puukkoon ei myöskään kannata tarttua liian aikaisin.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
