Helsingin pörssin tuotto on tänä vuonna jäänyt huomattavasti muusta Euroopasta ja S&P 500:n tuotoista. Onko pörssi matkalla vuoden 2022 laskumarkkinan pohjiin?
Helsingin pörssin tuotto ei ole tänä vuonna ollut kummoinen, kun sitä verrataan muun muassa S&P 500:aan tai muuhun Eurooppaan. Osingot huomioiden Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi on tuottanut vuoden alusta vain vajaa puoli prosenttia, kun esimerkiksi Euro Stoxx 600 -indeksi on tuottanut hieman yli yhdeksän prosenttia ja S&P 500 yli kaksitoista prosenttia.
Helsingin pörssin tuottojen tarkemmassa tarkastelussa huomataan, että heikkous on ollut vuoden alusta suhteellisen laaja-alaista, mutta pääosin heikkoutta ovat vetäneet suuret yhtiöt. Niiden tuotto vuoden alusta jopa osingot huomioiden on selvästi pakkasen puolella. Keskisuuret ja pienet yhtiöt ovat pärjänneet huomattavasti paremmin kuin suuret yhtiöt, mutta niidenkään tuotoissa ei ole kehumista vähänkään suuremman kuvan tarkastelussa.
Mikäli uskotaan ajatukseen suhteellisesta heikkoudesta ja vahvuudesta, valitettavasti etenkin yksi skenaario voi aiheuttaa Helsingin pörssin osakepoimijoille ja indeksisijoittajille lyhyellä aikavälillä suurta päänsärkyä: koska S&P 500:n nousu on koko vuoden ollut suhteellisen tasaista, kuukausitason konsolidaatio ei ainakaan itseäni yllättäisi, vaikka hyvin lievänä viiden prosentin laskuna tms.
Tällaisessa skenaariossa Helsingin pörssi voisi yhtälailla käydä ainakin lähellä 2022 laskumarkkinan pohjia. Tällä tavalla aseteltuna skenaario kuulostaa hyvin ääripään skenaariolta, mutta oikeastaan kun asiaa miettii tarkemmin, se ei sitä ole. Tämä johtuu siitä, että Helsingin pörssin performanssi on lähihistoriassa ollut niin heikkoa, että vuoden 2022 laskumarkkinan pohjat ovat yllättävän lähellä, noin -13 prosentin laskun päässä.
Henkilökohtaisesti osin juuri tämän teknisen kuvan vuoksi olen ollut aika varovainen lisäämään osakepainoa merkittävästi osakepoimintaan omistetussa portfoliossa. Helsingin pörssin arvostustasot eivät omasta mielestäni ole kyllä millään mittapuulla kalliita (tästä aiheesta kiinnostuneille suosittelen Mika Heikkilän erinomaista Q1-tuloskauden katsausta), ja se saa ainakin minut epäilemään, että markkina ei luota nykyisiin tulosennusteisiin. Skenaarioanalyysin näkökulmasta heikko tekninen kuva kuukausitason konsolidaatiossa voisi tulla kyseeseen juurikin tilanteessa, jossa nykyiset tulosennusteet pettävät, ja tuloksille joudutaan hakemaan kovaa pohjaa alempaa.
Mikäli sijoittaja haluaa seurata ja yrittää havaita nykyisen relatiivisen heikkouden päättymistä, tässä voi auttaa esimerkiksi suora OMXHCAPGI:n ja SPY:n suhde ja sen seuraaminen. Tällä hetkellä suhde on selvässä päivätason ja viikkotason laskutrendissä – mikäli jompikumpi tai molemmat näistä päättyvät, tämä voi indikoida käännettä Helsingin pörssin suhteellisessa performanssissa.
Johannes Sippola
Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.