Eurojackpotin päävoiton todennäköisyys on noin 1:140 000 000. Tätä voi kuvastaa esimerkillä, jossa automatkalla Turusta Roomaan pudotetaan yksi euron kolikko maantien reunaan ja kaverin pitää arvata oikea paikka ja löytää raha.
Suomalaiset käyttävät uhkapeleihin pari miljardia euroa vuodessa, enemmän kuin missään EU-maassa.
Finanssivarallisuudesta valtava osa makaa tuottamattomana pankkitileillä. Yhdistelmä on hapokas ja on osaltaan johtanut siihen, ettei suomalaisen mediaanivarallisuus ole kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Varallisuutemme on samaa tasoa kuin Portugalissa ja entisissä itäblokin maissa.
Mitä jos suomalaiset sijoittaisivat tämän pelaamansa kaksi miljardia osakemarkkinoille? 30 vuoden päästä varallisuutta olisi kertynyt ”lottorahasta” yli 420 miljardia euroa (laskettuna osakemarkkinan 11 prosentin keskimääräisellä vuosituotolla). Se vastaa noin viisi kertaa Suomen vuotuista budjettia. Lotossa palautetaan ”sijoittajalle” alle 40 prosenttia. Järjestäjä pitää loput ja jakaa ne erinäisille hallintoneuvostoille ja vesijumppaseuroille.
Osakemarkkina taas antaa erittäin todennäköisesti enemmän kuin ottaa, ainakin kun annetaan sille hieman pidempi periodi, jolloin lyhyen aikavälin vaihtelut hautautuvat isoon kuvaan. Tämä johtuu siitä, että osakeyhtiöihin on palkattu maailman parhaat osaajat tekemään tuottoa rahallesi.
Globaali osakemarkkina on noussut aina uusiin huippuihin.
USA:n osakemarkkinalla on viimeisen 150 vuoden ajalta muutamia ajankohtia, jolloin markkinalla on kestänyt yli 10 vuotta toipua edellisen huipun tasolle. Näitä ovat 1930-luvun lama, 1970-luvun energiakriisi ja 2000-luvulla it-kuplan puhkeaminen. Jatkuvalla säästämisellä ja ajallisella hajauttamisella näistäkin ajanjaksoista on päässyt huomattavan helpolla.
Suomessa ehkäpä karuin periodi sijoittajalle on 2000-luvun alku ja it-kuplan (ja Nokian) puhkeaminen. Kaikki rahat kuplan huipulla Helsinki indeksiin sijoittanut sai rahansa takaisin 15 vuoden odottelulla. Jos hajautti sijoituksiaan ajallisesti pitkin 2000-luvun alun pörssiluisua, oli omillaan ja voitolla jo muutamassa vuodessa.
Meillä ei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin laittaa rahamme töihin, jos haluamme pysyä pelissä mukana. Erittäin pitkään aikasarjaan tutustuminen vakuuttaa katsojan. 200 vuotta sitten sijoitettu yksi dollari (1 $) on nyt 700 000 dollaria osakemarkkinoihin sijoitettuna ja 0,05 dollaria pidettynä patjan alla. Kultaan sijoitettuna kasassa on viisi dollaria. Ei ole tarjolla mitään toista osakemarkkinan vertaista pajatsoa tavalliselle piensijoittajalle.
Suomen Osakesäästäjät julkaisi ennen kesälomia pesämuna.fi -sivuston. Palvelussa voi laskea nopeasti, kuinka paljon viikoittainen rahapeleihin pelaamiseen käytetty euro tuottaisi sijoitettuna pitkällä tähtäyksellä. Samassa yhteydessä rakensimme myös hävytön potti -peliautomaatin, joka ohjaa suomalaisia sivistyneemmälle vaurastumisen tielle. Koneemme vierailee mukanamme messuilla ja eri sijoittamisen tapahtumissa. Käy tutustumassa sivuihin ja tule tilaisuuksiin testaamaan hienoa pelikonettamme!
LOPUKSI:
Hongkongissaotettiin käyttöön uudet keinot tupakointia vastaan. Siellä kehotettiin tuijottamaan tupakoitsijoita, jotka tupruttelivat julkisilla paikoilla. Me 35 000 osakesäästäjää voisimme toimia samoin kassajonossa, kun edellä oleva ostaa Lottokupongin. Rohkeimmat voivat jopa antaa vinkin paremmasta tavasta vaurastua. Kun jokainen meistä käännyttää yhden Lotto-unelmoitsijan sijoittajaksi, meitä on pian 100 000.
Karri Salmi
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.