Kotiläksyt kannattaa tehdä huolella ennen kryptosijoittamisen aloittamista. Kryptoverotuksen perusteisiin on hyvä kiinnittää huomiota. Omaa tietoturvaa voi parantaa monin eri konstein.
Kryptosijoittamisen aloittaminen on pohjimmiltaan hyvin samankaltainen oppimisprosessi kuin osakesijoittamisenkin ensimmäiset askeleet. Aloittelevan kryptosijoittajan on aluksi hyvä kirjoittaa itselle ylös oma sijoitussuunnitelma. Mitä sijoittamisella tavoitellaan, minkälaista tuottoa haetaan ja millaista riskiä ollaan valmiita ottamaan. Sijoittajan kannattaa myös miettiä omaa sijoitustyyliä, aikajännettä sekä kryptovaluuttojen tavoiteltua osuutta omassa sijoitussalkussa. Aktiivinen kaupankäynti ja veivaus lukuisilla erilaisilla kryptovaluutoilla ja -tokeneilla eroaa hyvin paljon osta & pidä -tyyppisestä kuukausisäästämiseen keskittyvästä ”pelkkä bitcoin” -sijoitusstrategiasta. Monesti on hyvä ottaa huomioon myös ajallinen hajautus sekä ostoissa että myynneissä.
Yhtä lailla kuin osakesijoittaja tarvitsee osakevälittäjän ja arvo-osuustilin ostaakseen ensimmäiset osakkeensa osakepörssistä, kryptosijoittaja pääsee helpoiten alkuun avaamalla asiakkuuden kryptovälittäjälle tai suoraan kryptopörssiin. Kotimaiset kryptovälittäjät, kuten Coinmotion ja Northcrypto, ovat aloittelijaystävällisiä palveluita ja Finanssivalvonnan sääntelemiä toimijoita. Palvelut ovat suomenkielisiä ja näihin tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla, joskin tarjottujen kryptovaluuttojen määrä on rajallinen.
Laajempi kryptovalikoima löytyy lukuisista ulkomaisista kryptopörsseistä, tunnetuimpia lienevät Binance ja Coinbase. Ulkomaisten pörssien asiakkuuden avaamiseen vaaditaan usein passikopio ja sähkölasku. Lisäksi on olemassa myös P2P-vaihdantapalveluita, kuten kotimainen LocalBitcoins, hajautettuja pörssejä, kuten Uniswap tai kryptojohdannaispörssejä, kuten Bybit. Välittäjää tai pörssiä valitessa onkin erityisen tärkeää tehdä kotiläksyt huolella ja kiinnittää huomiota palvelun turvallisuuteen ja hyvämaineisuuteen.
Kryptoverotuksen huomioon alusta lähtien
Kryptosijoittajan kannattaa ehdottomasti ottaa alusta asti huomioon myös verotus ja tutustua muun muassa Verohallinnon ohjeistukseen. Sinänsä kryptokauppojen verotus on yksinkertaisuudessaan suoraviivaista ja periaatteessa samankaltaista kuin osakekauppojenkin verotus, mutta pahimmillaan veroilmoituksen täyttäminen voi tarkoittaa myös menetettyjä yöunia. Arvopapereihin sijoittaessa osakevälittäjä tai pankki toimittaa verottajalle tiedot osake- tai rahastosijoituksista. Niin ei kuitenkaan, ainakaan vielä, tapahdu kryptokauppojen suhteen.
Aktiivisen kryptosijoittajan tuleekin itse kirjata ylös jokainen kauppatapahtuma sekä laskea jokaisesta kaupasta mahdollinen voitto tai tappio, ottaen huomioon myös FIFO-laskentaperiaate. Mikäli tapahtumia tai eri kryptovaluuttapareja on huomattavan paljon ja pörssejä useampia, lisäksi esimerkiksi steikkaus- tai DeFi-korkotuottoja, laskeminen voi muodostua haasteelliseksi kokeneemmallekin sijoittajalle. Onneksi on olemassa myös verolaskentaohjelmia, kuten Koinly. Viime kädessä kryptosijoittajan veroilmoitus on kuitenkin omalla vastuulla. Kannattaa myös muistaa, että kryptojohdannaisten verokäsittely poikkeaa normaalista verotusmenettelystä ja louhintatuloillekin on omat säännöstönsä.
Oman tietoturvan parantaminen
Aloittavan kryptosijoittajan kannattaa viimeistään tässä vaiheessa myös tutustua kryptovaluuttojen
säilytysvaihtoehtoihin, erilaisiin lompakoihin, ja tehdä satsaus oman tietoturvan parantamiseen. Kryptolompakoita on monenlaisia erityyppisiin käyttötarkoituksiin ja useasti onkin suositeltavaa perustaa useampi lompakko helpottaakseen sekä omaa säilytystä että verolaskentaa. Niin sanottu offline- tai kylmälompakko soveltuu pitkäaikaiseen säästämiseen ja säilytykseen. Aktiivista kaupankäyntiä varten on hyvä olla oma erillinen kännykkä- tai onlinelompakko. Lisäksi kryptomaksamista varten voi perustaa bitcoin-salamaverkkolompakon.
Tietoturvan suhteen pätevät samaiset neuvot kuin muidenkin verkkopalveluiden suhteen. Kuten eri salasanat eri palveluihin, dedikoitu sähköpostiosoite kryptopalveluille ja kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto. Mikäli käytössä on erillinen tietokone dedikoituna pelkästään kryptokäyttöön, tai vähintäänkin erillinen käyttöjärjestelmän käyttäjätili, saadaan tietoturvariskiä pienennettyä. Lisämausteena ovat kryptolompakoiden palautussanat, yleensä 24 englanninkielistä sanaa, joiden turvalliseen säilyttämiseen tulee perehtyä huolella ja kiinnittää erityisen suurta huomiota. Myös palautusavaimien turvallinen säilyttäminen jälkipolville voi asettaa omat haasteensa.
Kryptosijoittaminen voi tuoda lisämaustetta perinteisen osakesijoittamisen rinnalle, tarjoten samalla hajautushyötyjä, mutta vastaavasti myös riskit voivat olla hyvin merkittäviä. Onkin hyvä muistaa pitää jalat maassa ja sijoittaa ainoastaan sen verran, mitä on varaa menettää. Alkuun pääseminen on tänä päivänä helpottunut merkittävästi ja oppimismateriaalia on suomenkin kielellä yhä enemmän. Myös Kryptovaluuttayhdistys Konsensus tuottaa ajankohtaista ja informatiivista sisältöä ja järjestää kryptoalaan liittyviä tapahtumia. Liittyminen on maksutonta.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.