Vaikka vuokrasuhde voi päättyä häätöön huolellisen pohjatyön jälkeenkin, riskiä voi pienentää monilla keinoilla.
Viime aikoina mediassa on uutisoitu häätöjen määrän hälyttävästä kasvusta varsinkin suurissa kaupungeissa. Yleisin syy häätöön ovat maksamattomat vuokrat, mutta toisinaan taustalla voi olla myös esimerkiksi häiriökäyttäytymistä. Joskus vuokrasuhde voi päättyä häätöön, vaikka vuokranantaja olisi itse toiminut miten huolellisesti. On kuitenkin monia keinoja, joilla riskiä voi pienentää.
Huolellinen vuokralaisvalinta on kaiken a ja o
Vuokranantajalle ehdottomasti helpoin keino ennaltaehkäistä ongelmia vuokrasuhteessa on huolellinen vuokralaisvalinta. Vuokranmaksun sujuvuus on yksi tärkeimmistä vuokrasuhteen onnistumisen edellytyksistä. Siksi vuokralaista valitessa vuokranantajalla on lupa selvittää vuokralaisen maksukykyä ja vuokranmaksun sujumista aiemmissa vuokrasuhteissa.
Vuokralaisehdokkaan luottotiedot saa ja kannattaa tarkistaa aina ennen valinnan tekemistä. Maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti ole esteenä hyvälle vuokrasuhteelle. Vuokranantajan hälytyskellojen tulisi kuitenkin soida, jos velkojina on yksityishenkilöitä, perintätoimistoja tai vuokrataloyhtiöitä ja maksuhäiriömerkinnät ovat tuoreita. Myös sille kannattaa antaa merkitystä, täsmäävätkö luottotieto- tai ulosottorekisterin tiedot vuokralaisen omaan kertomukseen maksuhäiriöiden määristä ja syistä.
Luottotietojen tarkistamisen lisäksi vuokranantaja voi arvioida vuokralaisehdokkaan maksukykyä kysymällä tämän opiskelu- tai työtilannetta ja tuloja, joilla hän on ajatellut maksaa vuokran. Tarvittaessa todisteeksi voi pyytää esimerkiksi palkkakuitin.
Vakuus tuo turvaa
Vuokranantaja voi edellyttää vuokralaiselta sopimuksen mukaisten velvoitteiden laiminlyönnin varalta enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa vakuutta. Vakuus tuo turvaa, jos vuokranmaksu syystä tai toisesta takkuaa. Vakuuden määrään kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos vuokralaisella on aiempia maksuhäiriömerkintöjä.
Jokaisen vuokranantajan on kuitenkin hyvä tunnistaa, että vakuus on vuokran määrän ohella sopimusehto, jolla voi olla merkittävä vaikutus kohteen kiinnostavuuteen. Liian suuri vakuus saattaa karsia monia muuten hyviä vuokralaisehdokkaita, jos alueen muissa kohteissa ei vaadita rahavakuutta lainkaan tai vaadittavan vakuuden määrä on hyvin pieni. Vaihtoehtona vuokralaisen asettamalle rahavakuudelle markkinoilla on tarjolla myös kuukausimaksullisia vakuuspalveluita. Tällöin vuokralaisen ei tarvitse sitoa isoa vakuussummaa kiinni koko vuokrasuhteen ajaksi.
Rahavakuuden sijaan tai sen lisäksi vuokrasopimuksen velvoitteiden laiminlyönnin varalle voidaan antaa myös kolmannen osapuolen, esimerkiksi vanhempien, antama takaus. Takauksen enimmäismäärää ei ole rajoitettu samalla tavalla kuin vuokralaisen antaman vakuuden, joten se tuottaa vuokranantajalle kohtuullisen hyvän turvan maksulaiminlyöntien varalta. Takausta käytettäessä myös takauksen antajan maksukyky ja luottotiedot kannattaa varmistaa.
Toimi nopeasti, jos ongelmia ilmenee
Jos vuokranmaksussa on kaikesta huolimatta viiveitä tai vuokra jää kokonaan rästiin, vuokranantajan kannattaa olla itse aktiivinen ja reagoida asiaan nopeasti. Vuokralaista voi maksuhuomautuksen yhteydessä muistuttaa vuokranmaksun tärkeydestä ja laiminlyönnin seurauksista.
Jos vuokralaisen maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, hänen kanssaan voi laatia maksusuunnitelman, jossa sovitaan rästissä olevan vuokran maksamisesta useammassa erässä. Maksusuunnitelma on hyvä tehdä aina kirjallisesti.
Joskus häätökin voi olla välttämätön
Vuokrasuhteen päättyminen sopimuksen purkamiseen ja häätöön on sopimuksen molemmille osapuolille ikävää, mutta joskus silti välttämätöntä.
Vuokrasopimus on aina mahdollista päättää sopimalla siitä osapuolten yhteisen tahdon mukaisesti. Jos vuokralaisella on toistuvasti ongelmia vuokranmaksussa, vuokranantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen päättymään irtisanomisajan kuluttua. Vuokranantajan irtisanomisaika on kolme kuukautta, jos vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden ja pitenee sen jälkeen kuuteen kuukauteen.
Jos laiminlyönnit vuokranmaksussa ovat olennaisia, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus päättymään heti ilman irtisanomisaikaa. Käytännössä kynnys sopimuksen purkamiselle ylittyy, kun maksuja on rästissä vähintään kahden kuukauden vuokraa vastaava määrä. Sekä irtisanomis- että purkamistilanteissa on tärkeää muistaa, että ilmoitus on annettava vuokralaiselle kirjallisesti ja todisteellisesti.
Jos vuokralainen ei maksa rästejään tai suostu sopimuksen päättämisen jälkeen muuttamaan asunnosta vapaaehtoisesti, on tuomioistuimelta haettava häätö välttämätön. Häätö on aina viranomaistoimenpide, eli vuokranantajalla ei ole oikeutta itse ryhtyä häätämään vuokralaista tai vaihtamaan vuokra-asunnon lukkoja.
Sanna Hughes
Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja