Suomalaiset kotitaloudet omistavat Fortumin osakekannasta kaksi kolmasosaa suoraan ja valtion omistuksen kautta. Fortum on varsinainen kansanosake, koska jokaisella suomalaisella vauvasta vaariin on oikeus Fortumiin ja ikävä kyllä myös velvollisuus osallistua sen pelastamiseen verovelvollisuuden kautta. Lisäksi lähes 200 000:lla suomalaisella on valtion kautta tulevan omistuksen jatkeena suoria sijoituksia yhtiöön.
Yhtiön tiedottaminen ei vastaa käytännössä millään tavalla sitä tasoa, jota yhtiön osakkeenomistajat tarvitsevat. Alan parhaimmat analyytikot ja sijoittajat ovat sormi suussa, kun he pyrkivät perkaamaan yhtiön 92-sivuisesta osavuosituloksesta faktoja siitä, miten kansallisomaisuudellemme käy ja kuinka suuria riskit ovat tulevaisuudessa.
Lauantaina 27.8.2022 yhtiön toimitusjohtaja oli vieraana Ylen Ykkösaamussa ja vastaukset olivat kuin poliitikolla. Suoria vastauksia ei tullut ja syitä ja vastuita koitettiin siirtää muille toimijoille. Miten tavallinen suomalainen piensijoittaja voi ymmärtää, jos ammattilaisetkaan eivät ymmärrä? Onko tämä se tapa, jolla valtionyhtiö näyttää esimerkkiä, miten kansankapitalismia viedään eteenpäin?
Fortumin toisen kvartaalin raportti oli kylmäävää luettavaa. Omat pääomat olivat pudonneet 1,3 miljardiin vuoden alun 13,6 miljardista. Oma pääoma on alle puolet yhtiön osakepääomasta, jolloin julkisen yhtiön tulisi laatia tilinpäätös ja kutsua yhtiökokous koolle. Huomionarvoista on se, että omat pääomat olisivat olleet rutkasti miinuksella, jollei Venäjän omistusten arvostuksia olisi kirjattu rajusti ylös. Tämä perustuu ruplan kurssin merkittävään vahvistumiseen. Kuinka realistinen ruplan kurssitaso on ja kuinka realistista on, että Fortum pystyisi tässä tilanteessa pääsemään kuivin jaloin pois Venäjältä? Muut toimijat ovat käytännössä lahjoittaneet tai myyneet pilkkahinnalla tehtaansa ja toimintonsa pois. Vaikka Venäjän operaatioiden myynti onnistuisi esimerkiksi kiinalaisille ostajille ja jopa kirjanpitoarvoon, kuinka rahojen kotiuttaminen Venäjältä onnistuu? Näitä seikkoja peilaten, pitäisikö Venäjä-omistukset arvostaa varovaisuusnäkökulmasta lähemmäs nollaa?
Osavuosituloksen tekstiosuus on täynnä kohtia, joissa puhutaan Venäjän toimintojen alaskirjauksista. Ainoastaan sofistikoitunut analyytikko voi taulukkojen sekamelskasta kaivaa ylöskirjauksen esiin.
Viikonlopun aikana vahvistui huoli siitä, että Fortum kaipaa omistajiltaan jatkossa pääomia ja vakuuksia myös ihan oman liiketoiminnan tukemiseen, eikä pelkästään Uniperin aiheuttamaan kaaokseen. Asia liittyy sähkön hinnan räjähdysmäiseen kasvuun ja sen aiheuttamiin vakuusvaatimuksiin. Koska Fortum on sopinut myyvänsä sähköä tulevaisuudessa halvemmalla, mitä sen todellinen markkinahinta on, pitää tästä erotuksesta asettaa euroja vakuudeksi.
Suomen Osakesäästäjät vaatii Fortumilta täyttä läpinäkyvyyttä, tiedottamisen selkeyttämistä ja asioiden konkretisoimista.
Asia, mistä ei olla puhuttu ääneen, on sähköntuotannon ja myynnin määrien suhde. Onneksi Fortumilla on merkittävää omaa tuotantoa, jolloin se ei ajaudu samoihin ongelmiin kuin pienet, ainoastaan sähköä välittävät yhtiöt. Yhtiö pystyy tuottamaan sähköä paljon edullisemmin kuin sähkön markkinahinta on korkeimmillaan. Näin ollen yhtiön kassavirta on positiivinen, vaikka sähköä toimitetaan markkinahintoihin nähden halpaan hintaan. Osavuosikatsauksen perusteella sähkön myyntiä on huomattavasti enemmän kuin tuotantoa. Tätäkin pitää avata omistajille yksityiskohtaisemmin.
Fortumin seikkailulla on kauaskantoiset vaikutukset Suomen ja suomalaisten sijoittajien talouteen. Fortumin kurssilasku on satuttanut valtavaa määrää suomalaisia piensijoittajia ja tulevaisuuden osingoista lienee nyt turha haaveilla. Yhtiön osingot ovat olleet monelle sijoittajalle tärkein ajuri ja se on nähty vakaana tuottokohteena. Valtion kukkarolle tämä käy erityisen kalliiksi. Valtiolta jää saamatta osinkovirta, vuosiksi yhteisöverovirta ja suomalaisten säästäjien pääomaverovirta, kun Fortumin tappiot realisoidaan ennen vuoden loppua. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon valtion ja muiden sijoittajien on pumpattava Fortumiin syksyn aikana rahaa vakuuksien, lainojen ja hyvin todennäköisen osakeannin myötä.
Fortumin johto joutuu nyt sietämään paljon ulkoisten paineiden takia ja moneen asiaan se on täysin syytön. On kuitenkin ala-arvoista syytellä omistajia peräpeiliin katsomisesta ja jälkiviisaudesta. Kommentteja liiallisen riskin ottamisesta Venäjällä ja monin verroin suuremman Uniperin hankinnasta on tullut jo vuosia sekä yksityissijoittajilta että myös politiikoilta.
Suomen Osakesäästäjät vaatii Fortumilta täyttä läpinäkyvyyttä, tiedottamisen selkeyttämistä ja asioiden konkretisoimista. Fortumin johdon tulee ymmärtää sen osakkeenomistajien luonne ja liiketoiminnan melko kompleksinen rakenne. Kriisin keskellä selkeä ja oikea-aikainen tiedottaminen on tärkein asia, mitä se voi omistajilleen tarjota
Lisää tietoa Fortumista
Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman ja puheenjohtaja Karri Salmi keskusteli mm. Fortumin tilanteesta 19.10.2022.
Katso jäsenille ilmainen Kysy pois! – Osakesäästäjien ajankohtaiskatsaus jäsensivuilta.
Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä koulutuksia ja webinaareja ilmaiseksi tai markkinahintaa halvemmalla. Liity jäseneksi!
Karri Salmi
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.