23.11. oli talven ensimmäinen kunnon pakkasaamu etelässä. Kylmä ilma vihloi sisään Kulttuuritaloon kun Fortumin osakkeenomistajat rynnivät paikalle tekemään päätöstä uusista emittoitavista osakkeista.
Kahvia ei ollut tarjolla lämmikkeeksi, mutta onneksi Suomen Osakesäästäjät olivat yhdessä Sotilaskotiyhdistyksen kanssa varautuneet kylmään menoon ja tarjosivat Kulttuuritalon edustalla kokousväelle lämmintä kahvia ja juuri paistettuja Sotkun munkkeja. Myös tiedotusvälineet olivat paikalla ja pitkin päivää lähes kaikki merkittävimmät mediat kirjoittivat tapahtumista Kulttuuritalolla ja sen ulkopuolella.
Kyse oli edunvalvonnasta.
Osakesäästäjät näki Fortumin suunnatussa annissa elementtejä, jotka eivät sovi markkinatalouteen eikä kansankapitalismin eteenpäin viemiseen. Pienempien osakkeenomistajien oikeudet sivuutettiin ja pääomistajalle oltiin suuntaamassa uusia maksuttomia osakkeita ohi muiden osakkeenomistajien. Tästä syystä asia nostettiin tikun nokkaan ja yhtiökokouksen ympärille järjestettiin äänekäs sirkus, vaikkakin lähtökohta sille, esitys pystyttäisiin torppaamaan, oli varsin epätodennäköinen.
Se, mitä meille jäi käteen, oli valtava medianäkyvyys ja ennennäkemätön keskustelun määrä yhden yksittäisen yhtiökokouksen ympärillä. Voin lyödä vetoa, että seuraavat suunnatut annit ohi osakkeenomistajien tai pienosakkaiden vaativat taas hieman enemmän harkintaa yhtiöiden johdolta ja hallituksilta.
Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat lähtökohtaisesti meidän jäsenten kumppaneita. Niiden avulla me opimme sijoittamisesta ja säästämisestä ja ne mahdollistavat pitkäjänteisen vaurastumisemme. Osakesäästäjät tekee upeaa yhteistyötä lukuisten suomalaisten pörssiyhtiöiden kanssa ja hyvä esimerkki tästä ovat lähes viikoittaiset ”Ilmainen lounas” -webinaarit, joissa olemme päässet vaihtamaan kuulumisia lukuisten yhtiöiden johdon kanssa. Suurin osa Helsingin pörssin yhtiöistä toimii herrasmiessäännöin myös meitä piensijoittajia kohtaan.
Aina suunnattu anti ei ole pois piensijoittajilta. Se on osakeyhtiön työkalupakissa oleva osakeyhtiölain hyväksymä tapa rahoittaa yhtiötä. Monesti sillä voi olla positiivinen vaikutus myös niiden sijoittajien omistuksiin, jotka eivät antiin osallistu. Osakesääsäästäjien johtoa ja hallitusta kannustetaan jäsenistön osalta lähes aina ottamaan kantaa ja kritisoimaan suunnattuja anteja. Niitä pyritään analysoimaan olemassa olevilla resursseilla. On kuitenkin tärkeää, että Osakesäästäjistä ei tule vahtikoiraa, joka räksyttää jokaiselle vastaantulijalle. Silloin meidän äänemme ei kuulu, kun sillä olisi todellinen tarve.
Muistetaan myös kertoa pörssiyhtiöille positiivista palautetta. Kun meillä ja meidän sijoituskohteillamme on molemmin puolinen arvostus toisiamme kohtaan, luomme varmasti sellaisen sijoittamisen ilmapiirin, josta kaikki hyötyvät.
Karri Salmi
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.