Ethereum on hajautettu internet-protokolla eli ”lohkoketju”, globaali ja avoin tilikirja internetissä. Ethereum-protokolla mahdollistaa älysopimuksien avulla erilaisten hajautettujen applikaatioiden rakentamisen.
Älysopimukset ovat käytännössä autonomisia ohjelmia, joiden avulla voimme rakentaa uudenlaisia finanssialan palveluita (DeFi = hajautettu talous). Visio siitä, mitä Ethereum voisi olla, kasvaa entisestään NFT:n (Non-Fungible Token) jatkaessaan nousua osaksi kulttuurin ja teknologian mielenkiintoista risteymää.
Lähes kaikkea ”arvoa” digitaalisessa maailmassa voidaan kanavoida näiden eri protokollien avulla.
Toimialalla enemmän aikaa viettäneet ovat seuranneet parin viimeisen vuoden aikana monia eri ”mikrosyklejä” eli erilaisia trendejä lohkoketjumaailman sisällä. Viime vuoden Yield-farming (ensimmäiset korkotuottoa tarjoavat protokollat) ja siitä syntynyt DeFi Summer (yli kesän kestävä nousukausi), erilaiset NFT-profiilikuvat ja Layer-1 protokollien (Ethereumin kilpailijoiden?) välinen taistelu markkinaosuudesta. Nämä erilaiset teknologiset ratkaisut kilpailevat lähtökohtaisesti internet-protokollien rahamarkkinoilla pääomasta ja käyttäjien huomiosta.
Onko Ethereum sijoituskohde?
Mutta miksi suurin osa näistä trendi-ilmiöistä rakentuu tällä hetkellä juuri Ethereum-ekosysteemin ympärille ja onko Ethereum (ETH) sijoituskohde?
Ethereum on suurin hajautettu protokolla ja sen käyttäjämäärät ovat uusien jatkuvasti syntyvien käyttötarkoitusten myötä tasaisessa kasvussa, mikä näkyy uusien Ethereum-lompakoiden osoitteiden kasvavassa määrässä. Tämä verkostoefektin kasvu on markkinahinnasta riippumatonta.
Tämä näkyy myös Ethereum-applikaatioita käytettäessä. Kaasun hinta (ts. transaktiokustannukset) on noussut verkon käytön lisääntyessä ja nousevat käyttökustannukset sulkevat ison osan käyttäjistä pois. Ethereum kohtaa kysynnän kasvaessa lohkoketjujen ikuisen trilemman eli haasteen skaalautuvuuden, turvallisuuden ja hajautuksen välillä tehtävistä teknisistä kompromisseista. Hajautus on kuitenkin ehdoton edellytys tilikirjan avoimen luonteen ja muuttumattomuuden takaamiseksi, mikä luo teknisen haasteen skaalautuvuuden ratkaisemiseksi.
Apua tähän haasteeseen ovat tarjonneet erilaiset Layer-2 (L2) ratkaisut eli ns. toisen kerroksen lohkoketjut. L2-lohkoketjut varmentavat itsenäisesti transaktioita ja mahdollistavat pääomien siirtämisen Ethereum-pääverkon ja L2-verkkojen välillä. Tämä mahdollistaa suurempien transaktiomäärien käsittelyn, mikä taas mahdollistaa eri käyttötarkoituksiin sopivien applikaatioiden rakentamisen erilaisia L2-ratkaisuja hyödyntäen. Nämä ratkaisut keventävät pääverkon kuormitusta, mikä taas laskee transaktiokustannuksia.
Uutta teknologiaa tulossa
Tämä on Ethereumin tulevaisuuden visio modulaarisesta lohkoketjusta, missä skaalautuvuus saavutetaan L2-teknologiaratkaisujen avulla verkon hajautuksesta tinkimättä.
Tulemme näkemään tämän vuoden aikana lisää uusia mielenkiintoisia teknologisia ratkaisuja (mm. rollups, zk-proofs). Nämä tarjoavat myös uusia mahdollisia sijoituskohteita, joista odotetuimpia ovat esimerkiksi pian julkaistavat Arbitrum, Optimism ja StarkNet (L2-ratkaisuja).
Ethereum 2.0 on myös työn alla. Tämä vuosia kestänyt päivitys tulee olemaan protokollan historian merkittävin, missä Ethereum siirtyy Proof-of-Work (PoW) -konsensusmallista Proof-of-Stake (PoS) -malliin. Tätä tapahtumavaihetta Ethereum 2.0 -päivityksessä kutsutaan nimellä ”The Merge”. Siirtymän myötä verkon ylläpitoon vaadittu energiankulutus vähenee noin 99 % ja Ethereumista tulee käytännössä ottaen yhdessä yössä ESG-standardien mukainen ”ympäristöystävällinen” sijoituskohde. Oli mitä mieltä tahansa kryptovaluuttojen ympärillä käytävästä energiankulutuskeskustelusta, niin ESG-narratiivin vaikutukset kasvavat entisestään.
ESG-standardi on institutionaalisten sijoittajien kannalta merkittävä tekijä pääomia allokoitaessa.
Tällä hetkellä kierrossa olevista ethereistä arviolta noin 25 % on sijoitettuna erilaisiin DeFi-applikaatioihin, missä ne ovat lukittuna tuottamaan korkoa. Tämän lisäksi Ethereum 2.0 -päivitystä odotellessa PoS-verkkoon on lukittuna noin 5 % kaikista ethereistä ja tämä määrä kasvaa. Pörsseissä olevien varojen määrät ovat olleet jo pidempään laskussa, mikä on historiallisesti toiminut positiivisena indikaattorina. Kysyntä ethereille kasvaa samalla kun tarjonta supistuu (huom. EIP-1559 deflatorinen malli). Samanaikaisesti DeFi-teknologioiden aiheuttama murros on vasta alkamassa vanhassa pankkimaailmassa, NFT:t kasvavat kulttuurisessa merkityksessään ja kaikki miettivät, mikä ja missä on Metaverse?
Kukaan ei tiedä varmasti, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että nämä kaikki innovaatiot ovat pääsääntöisesti rakentumassa Ethereum- protokollan päälle.
Martin Wichmann
Kirjoittaja on Konsensus ry:n hallituksen jäsen.
