Bitcoinin louhintaa on kritisoitu vuosikausia. Perinteisen median toimittajilla on ollut tapana herätä kuukauden välein julistamaan bitcoinin koituvan vielä maapallon kohtaloksi. Miksi bitcoinia ylipäätään louhitaan ja mitkä ovat toiminnan todelliset mittasuhteet ja seuraukset?
Bitcoinin louhinta jakaa vahvasti mielipiteitä ja monet tahot pyrkivät kantamaan kortensa kekoon toiminnan mittasuhteita arvioitaessa. Esimerkiksi Maailman talousfoorumi (WEF) arvioi vuonna 2017 Bitcoinin louhinnan ylittävän koko maailman yhteenlasketun energiantuotannon vuoteen 2020 mennessä.
Kun taas Yhdysvalloissa kongressiedustaja Pete Sessions totesi viime viikolla miten “bitcoinin louhinnalla tulee olemaan ratkaiseva rooli energiariippumattomuuden jälleenrakentamisessa.” Pete viittasi lausunnollaan siihen, miten Yhdysvallat voi taloudellisesti kannattavan bitcoin-louhinnan avulla lisätä valtion rajojen sisällä tehtävää energiantuotantoa.
Vuonna 2020 Bitcoinin louhintaan käytettiin noin 0,05 % maailman energiantuotannosta, joten ainakin WEF:n ennustus meni tällä kertaa hitusen pieleen.
Yhdysvaltojen suurin öljy-yritys ExxonMobile on sen sijaan ryhtynyt hyödyntämään muutoin ilmakehään poltettavaa metaanikaasua bitcoinin louhintaan. Seurauksena yhtiön päästöt vähenevät ja tuotot kasvavat. Yhdysvalloissa tehty pilotti on ollut kannattavuudeltaan niin korkea, että toimintatapaa aiotaan pilotoida neljässä muussa valtiossa.
Bitcoinluo taloudellisen kannusteen lisätä uusiutuvien energialähteiden tuotantoa.
Länsinaapurissamme Ruotsissa kansallisen energiayhtiö Vattenfallin johto kertoi viime vuonna ymmärtäneensä bitcoin-louhinnan arvon uusiutuvien energialähteiden tukena. Bitcoin auttaa tasaamaan sähköverkon kapasiteettia ja luo taloudellisen kannusteen lisätä uusiutuvien energialähteiden tuotantoa.
Isossa kuvassa rahajärjestelmän näkökulmasta kannattaa pohtia kuinka suuret ovat keskuspankkivetoisen fiat-valuuttajärjestelmän vaikutukset ympäristöön. Kannustaako heikentyvä valuutta ja matalat korot säästämään ja investoimaan järkevästi vaiko kuluttamaan tavaroihin ja palveluihin yli omien tarpeiden?
Ilmastonmuutosta hidastavien toimenpiteiden mittasuhteista puhuttaessa on hyvä pysähtyä pohtimaan myös sitä, tulisiko ratkaisujen keskittyä juurisyiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen ennemmin kuin yksittäisten toimialojen osa-optimointiin.
Esimerkiksi siirtyminen loputtomaan velkaantumiseen pohjautuvasta fiat-valuuttajärjestelmästä kohti niukkuuteen perustuvaa bitcoinia voi ratkaista kerralla ylikulutuksen ja kertakäyttökulttuurin kaltaisia ongelmia.
Siirtyminenkohti niukkuuteen perustuvaa bitcoinia voi ratkaista kerralla ylikulutuksen ja kertakäyttökulttuurin kaltaisia ongelmia.
Bitcoin on ensimmäinen raha- ja maksujärjestelmä, joka toimii ilman pankkeja, valtioita tai kolmansia osapuolia. Tämä on itsessään merkittävää, eikä pelkästään miljardeille pankittomille ihmisille ympäri maailman vaan myös kaikille, jotka välittävät taloudellisesta itsenäisyydestään. Louhinnan rooli on mahdollistaa se, että hajautettu järjestelmä toimii luotettavasti ja turvallisesti kaiken aikaa ja kaikkialla maailmassa.
Merkittäviä uusia innovaatioita ei yleensä oteta ilolla vastaan. Samalla tavalla kuin bitcoinia, niin myös internetiä ja mobiilipuhelimia herjattiin ja väheksyttiin niiden alkutaipaleilla, etenkin niiden tahojen puolesta jotka eivät niiden hyötyjä ymmärtäneet tai niiden puolesta jotka kokivat oman asemansa, taloudellisen edun tai uskomusjärjestelmän uhatuksi.
Mahdollisuus muutokseen on kuitenkin lopulta kaikille sama. Bitcoin on avoin ja vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä: kuka tahansa voi sitä vapaasti valita käyttää tai olla käyttämättä.
Koska bitcoin ei ole ilmiönä helpoimmasta päästä, sitä on helppo pilkata tai herjata ilman parempaa tietämystä. Bitcoinin louhinnan vastustaminen menee kuitenkin ”ilmastotekona” samaan kategoriaan kuin ydinvoiman kieltäminen. Hurskastelevaa hölmöilyä ja hysteeristä misinformaatiota.
Toni Heiskanen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja maksuttomasti saatavilla olevan “Bitcoin: Avain vapauteen” -e-kirjan toinen kirjoittaja.
