Viisas raha on saapunut bitcoiniin. Olet varmasti törmännyt bitcoiniin lukuisia kertoja uutisissa, mutta mitä olisi oikeasti tärkeä tietää bitcoinista ja edellisen vuoden tapahtumista? Tässä artikkelissa vedetään yhteen viisi bitcoinin merkittävintä tapahtumaa vuodelta 2021.
Pörssiyhtiöiden kiinnostus bitcoinia kohtaan kasvoin aikaisempiin vuosiin nähden merkittävästi. Markkinan merkittävin yksittäinen pörssiyhtiö, analytiikkayritys MicroStrategy, on ostanut puolentoista vuoden aikana jo yli 124 000 bitcoinia 3,75 miljardin dollarin hankintahinnalla. Helmikuussa toinen Nasdaq-listattu yhtiö Tesla yllätti markkinat hankkimalla yli miljardilla dollarilla bitcoinia. Huhtikuussa norjalainen pörssiyhtiö Aker kertoi täysin bitcoiniin pohjautuvan tytäryhtiö SeeTeen perustamisesta.
Instituutiot omistavat yhteensä tiettävästi 1,48 miljoonaa bitcoinia eli miltein 8 % kaikista kierrossa olevista kolikoista.
Bitcoinia hankkineiden pörssiyritysten lisäksi ekosysteemiin on vuoden aikana liittynyt lukuisia merkittäviä finanssipalveluntarjoajia ympäri maailman. Kaupankäynti- ja säilytyspalveluiden kysyntä on ollut niin merkittävää, että pankkien ja erilaisten sijoitusinstituutioiden on otettava asiakkaiden tarpeet huomioon. Lisäksi on nähty, että palveluiden tarjoaminen on usein hyvin kannattavaa. Merkittävin trendi loppuvuoden aikana oli uusien bitcoin-taattujen lainapalveluiden kehittäminen perinteisten pankkien toimesta etenkin Yhdysvalloissa.
Vuoden 2021 aikana useampi bitcoin-ETF, eli pörssinoteerattu bitcoin-rahasto julkaistiin useilla markkinoilla. Bitcoinia saa hankittua nyt ETF:n kautta ainakin Kanadassa, Saksassa, Australiassa ja Brasiliassa. Yhdysvalloissa julkaistiin useita hyödykefutuureihin perustuvia Bitcoin-ETF:iä. Sijoitusmuotona Bitcoin-ETF tai Grayscalen Bitcoin Trust ovat usein instituutioille paras tapa hankkia bitcoinia taseeseen.
2. Ohjelmistoon tehtiin merkittävä päivitys
Bitcoin toimii avoimeen lähdekoodiin perustuvassa ohjelmistossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi tarkastaa koodia sekä ehdottaa ja kehittää ohjelmistoon päivityksiä. Koska miljoonat ihmiset luottavat bitcoiniin arvon säilyttäjänä, on päivitykset tehtävä pitkäjänteisen kehitys- ja testaustyön tuloksena.
Syksyllä aktivoitu päivitys kantaa nimeä Taproot ja yksinkertaisesti esitettynä Taproot-päivitys parantaa bitcoinin skaalautuvuutta maksujärjestelmänä, lisää transaktioihin yksityisyyden suoja-aspekteja ja poistaa rajoitteita rakentaa älykkäitä sopimuksia bitcoinin päälle. Poikkeuksellista bitcoinin päivittymisestä tekee se, miten toiminta toteutetaan vapaaehtoisesti toimivan kehittäjäjoukon voimin ilman keskusjohtoisuutta.
3. Salamaverkon käyttäjämäärät moninkertaistuivat vuoden aikana
Mikä ihmeen Salamaverkko? Kuvittele järjestelmä, jossa rahaa voi lähettää toiselta puolelta maapalloa ilman, että rahan siirtämiseen sisältyy lainkaan viivettä, tietojen keräämistä tai kolmansia osapuolia. Salamaverkko on bitcoinin lohkoketjuun kytketty maksuprotokolla, joka mahdollistaa bitcoinilla suoritettavat täysin viiveettömästi toteutuvat rahansiirrot käytännössä maksuttomasti.
Vuoden 2021 aikana muun muassa Twitter käyttöönotti alustallaan salamaverkkomaksut yli 200 miljoonalle aktiiviselle käyttäjälleen. Salamaverkkoa hyödynnetään myös kasvavissa määrin El Salvadorin valtiossa. Tällä hetkellä teknologian käyttö yleistyy jopa kymmenien prosenttien kuukausittaisella kasvuvauhdilla.
4. Kansallisvaltioiden kiinnostus kasvoi
Kesällä saatiin merkittävä uutinen idästä, kun kommunistinen Kiina kielsi bitcoinin louhinnan valtiossaan. Ennen kieltoa noin puolet bitcoinin louhinnasta tapahtui Kiinan maaperällä, energianlähteenä usein kivihiiltä käyttäen. Bitcoinin turvallisuutta takaava laskentateho putosi jopa 50 % louhintakiellon iskiessä, mutta jo vuoden loppuun mennessä laskentateho oli palannut kaikkien aikojen huippuunsa. Mikä parasta, suuri osa bitcoin-louhijoista siirsi toimintansa Pohjois-Amerikkaan, missä louhintaan käytetään suhteellisesti enemmän päästöttömiä energialähteitä.
Edistysaskeleita otti myös El Salvador, joka on vuoden aikana ottanut bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä.
El Salvador on myös käynnistänyt kansallisen bitcoin-louhintaohjelman, julkaissut bitcoin-kaupunki- ja velkakirjahankkeet ja hankkinut yli tuhat bitcoinia markkinoilta. El Salvadorin jalanjäljissä lukuisten valtioiden poliitikot ovat ottaneet työkseen vahvistaa bitcoinin asemaa valtiossaan. Vuoden 2022 ennustuksissaan El Salvadorin presidentti Nayib Bukele ennustaa kahden valtion hyväksyvän bitcoinin virallisena maksuvälineenä.
5. 69 000 dollarin ATH
Bitcoin rikkoi vuoden aikana merkittävän virstanpylvään ylittämällä biljoonan dollarin markkina-arvon nopeammin kuin yksikään toinen omistus ihmiskunnan historiassa. Vuoden alussa lukuisat analyytikot ennustivat bitcoinin nousevan tammikuun 29 000 dollarista yli 100 000 dollarin vuoden loppuun mennessä. Toisin kuitenkin kävi, kun vuoden huiput nähtiin marraskuun 69 000 dollarissa. Bitcoin päätti vuoden 46 000 dollarin hintaan jääden noin 60 % plussalle dollariin nähden. Nähtäväksi jää rikotaanko maaginen 100 000 dollarin raja vuoden 2022 aikana.
Yhteenvetona voidaan todeta, että vuosi 2021 oli bitcoinille hyvin tyypillinen.
24/7/365 avoinna oleva maailmanlaajuinen markkina tarjosi tuttuun tapaan useita jyrkkiä nousu- ja laskukausia. Mahdollisesti yllättävintä oli se, miten instituutioiden kiinnostus kasvoi suhteessa merkittävästi enemmän kuin “tuulipukusijoittajien”, joiden huomio kiinnittyi usein pienempiin ja spekulatiivisempiin kryptovaluuttoihin. Omistajan näkökulmasta odotan bitcoinin vuodesta 2022 vähintään yhtä mielenkiintoista kuin edellisestä vuodesta.
Toni Heiskanen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja maksuttomasti saatavilla olevan “Bitcoin: Avain vapauteen” -e-kirjan toinen kirjoittaja.
