Bitcoinin kurssissa esiintyy kuukausittaista kausiluonteisuutta. Erityisesti syyskuu on ollut historiallisesti haastava. Mitä tapahtuu viimeisellä kvartaalilla?
Kryptomarkkinoiden verrattain tyyni kesä synkkeni myrskyksi elokuun alussa, kun Japanin osakemarkkinoilta liikkeelle lähtenyt kaikkien omaisuuserien globaali myyntiaalto tarttui myös kryptovaluuttoihin. Bitcoinin kurssi laski vuorokaudessa viidenneksen jopa alle 50 000 dollarin tasolle, ja ethereumin kurssista lähti ilmaa pois kolmanneksen verran. Kryptomarkkinat kuitenkin toipuivat nopeasti, vajaassa viikossa bitcoinin ja ethereumin kurssit nousivat takaisin romahdusta edeltävälle tasolle. Kuukausitasolla bitcoinin kurssi päätyi elokuun lopuksi kuitenkin yhdeksän prosenttia miinukselle.
Loppukesän kuukaudet ovat tyypillisesti olleet hyvin haastavia bitcoinin kurssikehitykselle. Viimeisen 12 vuoden kurssihistorian aikana erityisesti elo- ja syyskuu ovat olleet keskimäärin eniten mollivoittoisia. Tämäkään vuosi ei ole tehnyt poikkeusta tähän markkina-anomaliaan. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on laskenut seitsemän prosenttia syyskuun vaihteesta. Vastaavasti parhaat kurssinousut ovat historiallisesti tapahtuneet vuoden viimeisen kvartaalin aikana. Erityisesti loka- ja marraskuu ovat monina menneinä vuosina tuoneet hymyn takaisin kryptosijoittajan huulille. Vastaavaa kausiluonteisuutta esiintyy myös osakemarkkinoilla.
Kryptovaluutat heiluvat enemmän kuin osakeindeksit
Bitcoinin kurssikehityksen kuukausi- ja kvartaalivaihtelut ovat kautta historian olleet suuria. Volatilisuus on tosin vuosien aikana vähentynyt, ja kuukausitasolla erityisesti yli 20 prosentin kurssipudotukset ovat vähentyneet selvästi. Samaten kolminumeroisia vihreitä nousukuukausia ei ole nähty enää moniin vuosiin. Kuluvana vuonna helmikuussa bitcoinin osalta nähtiin 43 prosentin kurssinousua, kun taas huhtikuussa kehitys oli -15 prosenttia. Kokonaisuudessaan bitcoinin hinta on noussut noin 30 prosenttia vuoden alusta.
Ethereumin hintakehitys on ollut synkempää ja vaihtelevampaa. Huhti- ja elokuussa ethereumin kurssista hävisi viidennes, toisaalta helmikuu oli paras kuukausi myös ethereumille 46 prosentin hintanousulla. Ethereum-sijoittajan salkku on käytännössä samalla tasolla kuin vuoden alussa, alkuvuoden nousut ovat sulaneet pois kesän aikana.
Verrattuna perinteisiin osakemarkkinoihin bitcoinin ja ethereumin kuukausivaihtelut ovat huimia. Helsingin pörssin OMX Helsinki 25 -indeksin kuukausivaihtelu on tyypillisesti vain muutama prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. NASDAQ-pörssin eri indekseillä kuukausivaihtelut ovat suurempia, toisinaan jopa +/- 10 prosenttiyksikköä. Ovatko suuret kuukausituottovaihtelut kryptovaluuttojen valuvika vaiko ominaisuus? Tätä kannattaa jokaisen kryptovaluuttoihin sijoittamista harkitsevan miettiä.
Pieneneekö bitcoinin volatiilisuus jatkossa?
Bitcoinin ja ethereumin kuukausittaiset hinnanvaihtelut tulevat varmasti jatkossakin olemaan suurempia kuin perinteisillä osakemarkkinoilla. Mikäli johtavien kryptovaluuttojen menestys jatkuu ja markkina-arvot nousevat, pitkällä tähtäyksellä myös kuukausittainen volatiilisuus pienenee väistämättä. Markkina on kokonaisuudessaan vuosien saatossa muuttunut, ja erityisesti kuluvana vuonna muutos on ollut näkyvämpää. Alkuaikoina yksityissijoittajat hallitsivat pitkälle hinnanmuodostusta, eikä edes pienempiä instituutiosijoittajia näkynyt markkinoilla. Kuluvana vuonna taas yhdysvaltalaiset ETF-rahastot ja niihin sijoittavat suuremmat instituutiosijoittajat ovat hallinneet markkinaa.
Kryptomarkkinan vuoden viimeinen kvartaali on monella tapaa poikkeuksellinen ja odotuksia täynnä. Alkuvuonna monet markkinatoimijat ennustivat bitcoinille kuusinumeroista kurssitasoa vuoden loppuun mennessä. Lohkopalkkion puoliintumisen, ETF-rahastojen ja keskuspankkien korkopolitiikan kevennysten yhteisvaikutuksen piti olla varsinaisena ajurina uusille kurssitasoille. Toistaiseksi ennustuksista ollaan kuitenkin melkoisen kaukana, ja syyskuukin on myös reilusti pakkasella. Loppuvuodesta tulee varmastikin mielenkiintoinen.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.