Kryptosijoittajan salkku on hohtanut vihreänä koko vuoden. Voivatko mahdollisesti hyväksyttävät kryptorahastot toistaa kultarahastojen menestystarinan? Sijoittajien katse kääntyy mielenkiinnolla jo kohti seuraavaa vuotta.
Kryptovaluuttamarkkinan kuluva vuosi on ollut menestyksekäs. Markkinan kokonaismarkkina-arvo on noussut vuoden aikana noin 75 prosenttia nousten vuoden alun reilun 800 miljardin tasolta vajaa 1,5 biljoonan dollarin tasolle. Kryptomarkkinan nousua on johtanut ennen kaikkea suurin ja vanhin kryptovaluutta bitcoin. Bitcoinin kurssi on noussut vuoden alun 16 000 dollarista noin 37 000 dollarin tasolle nousuprosentin ollen liki 130 %. Samalla bitcoinin suhteellinen markkinaosuus kryptomarkkinoista on vahvistunut vuoden aikana kymmenisen prosenttiyksikköä.
Markkina-arvoltaan toiseksi suurimman kryptovaluutan ethereumin kurssikehitys on ollut maltillisempaa huolimatta huhtikuussa onnistuneesti tapahtuneesta ethereum-verkon päivityksestä. Kurssi on noussut vuoden alusta noin 70 prosenttia ja on käytännössä miltei koko vuoden sahannut 1 400 ja 2 000 dollarin välillä.
Verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin, kuten osakkeisiin tai kultaan, kryptomarkkinan kehitys on ollut omassa luokassaan. Nasdaq-indeksi on noussut vuoden alusta reilut 35 prosenttia, S&P 500 indeksi vajaa 20 prosenttia ja DAX-indeksi 15 prosenttia. Kotimainen OMX Helsinki -indeksi on puolestaan ollut kurssikehitykseltään negatiivinen noin -10 prosenttia. Kullan hinta on noussut vuoden alusta noin 10 prosenttia.
Kryptomarkkinoiden kehitys ei kuitenkaan ole ollut yhtä juhlaa
Positiivisesta kryptomarkkinan kurssikehityksestä huolimatta on hyvä muistaa, että kahden vuoden takaisiin marraskuun 2021 kurssihuippuihin on kuitenkin vielä matkaa. Kurssihuipussa 69 000 dollarin tasolla bitcoinia hankkinut sijoittaja on edelleen miltei 50 prosenttia miinuksella. Samaten ethereumin nykyinen hinta on liki 60 prosenttia alle korkeimman maksetun hinnan.
On myös hyvä huomioida, että kryptomarkkinan nousu ei ole tarttunut läheskään kaikkiin top 20 -kolikoihin. Toiseksi vanhimman kryptovaluutan litecoinin, jota on aikoinaan sanottu myös digitaaliseksi hopeaksi, kurssi on käytännössä samalla tasolla kuin vuoden alussa. Meemikolikko dogecoiniin rahansa laittanut sijoittaja on puolestaan saanut suurella volatiliteettiriskillä tuottoa vain muutaman prosenttiyksikön. Kryptokolikoiden top 20 -listalta paras hintakehitys on kuitenkin ollut ethereumin haastajaksi kutsutulla solana-verkolla. Kyseisen verkon SOL-kolikon hinta on noussut vuoden alusta yli viisinkertaiseksi.
Bitcoinin ja ylipäänsä kryptomarkkinan nousua ovat osaltaan siivittäneet markkinan yleinen toipuminen vuoden 2022 katastrofeista, edelleen parantuneet fundamentit sekä vuoden toisen puoliskon aikana kiihtyneet spekulaatiot bitcoin spot-ETF-rahastojen mahdollisista hyväksymisistä Yhdysvalloissa.
Myös kryptosektorin osakkeet ovat olleet reilusti vihreällä kuluvan vuoden aikana. Nasdaqissa listatun Coinbasen osake on noussut vuoden alusta 220 prosenttia ja MicroStrategyn puolestaan liki 260 prosenttia. MicroStrategy on tullut tunnetuksi merkittävistä bitcoinsijoituksistaan, ja osaketta voikin tietyiltä osin ajatella ETF-tyyppisenä sijoitusinstrumenttina. Markkina-arvoltaan suurimpien louhintayhtiöiden, Riot Platformsin ja Marathon Digitalin, kurssit ovat puolestaan nousseet vuoden alusta reilusti yli 200 prosenttia.
Markkinat odottavat kuumeisesti päätöksiä koskien ETF-rahastoja
Maailman suurimmat varainhoitajat, kuten BlackRock ja Fidelity, ovat aktivoituneet bitcoin-rahastohakemusten lisäksi myös ethereumin osalta, ja varainhoitojätit jättivätkin marraskuussa omat hakemuksena koskien vastaavia ethereum spot-ETF-rahastoja. Mikäli ETF-hakemukset koskien kahta suurinta kryptovaluuttaa tulevat Yhdysvalloissa hyväksytyiksi, digitaalinen omaisuusluokka päivittyisi entistä salonkikelpoisemmaksi ja helpottaisi erityisesti instituutioiden sijoitusallokaatioden hajauttamista kryptomaailmaan.
Analogiaa voi hakea vuonna 2004 julkistettujen ensimmäisten kulta-ETF-rahastojen markkinakysynnästä ja voimakkaasta arvonkehityksestä. Kultarahastot mahdollistivat sijoittajille vaivattoman ja turvallisen tavan ottaa kulta osaksi sijoitusportfoliotaan. Kullan ja myös bitcoinin fyysinen säilytys voi olla varsinkin instituutiosijoittajille haastavaa ja kallista. ETF-rahastossa turvallinen säilytys päästäänkin ulkoistamaan ammattimaisille säilyttäjille.
Kultarahastojen tullessa markkinoille kullan unssihinta oli reilun 400 dollarin tasolla. Seitsemässä vuodessa vuoteen 2011 mennessä kullan unssihinta oli kohonnut jo yli 1 800 dollarin tasolle. Tänä päivänä unssihinta on noin 2 000 dollaria ja kultamarkkinan kokonaismarkkina-arvo on noin 13 biljoonan dollarin tasolla.
Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 730 miljardia dollaria, mikä on suuruusluokaltaan noin 5 prosenttia suhteutettuna kultaan. Mahdollisten bitcoin- ja ethereum ETF-rahastojen markkinavaikutus kolikoiden kurssiin voi parhaimmassa tapauksessa olla pidemmällä aikavälillä merkittävä. Toisaalta on mahdollista, että odotukset on jo leivottu nykyiseen markkinahintaan.
Vuodesta 2024 odotetaan tapahtumarikasta
Kryptomarkkinoiden osalta vuosi 2024 tulee varmastikin olemaan jälleen mielenkiintoinen. Makrotalouden kehityksellä ja keskuspankkien rahapolitiikalla on oletettavasti oma vaikutuksensa riskisiin omaisuusluokkiin, kuten bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin. ETF-päätösten odotetaan tulevan uutisotsikoihin puolestaan alkuvuodesta.
Bitcoinin oman koodiin kirjatun rahapoliitikan mukainen järjestyksessään neljäs lohkopalkkion puoliintuminen tulee tapahtumaan lohkon numero 840 000 kohdalla, ennakoidusti ensi huhtikuussa. Tällöin louhijan saama palkkio työstään eli lohkopalkkio puolittuu 3,125 bitcoiniin per lohko. Samaten bitcoinin laskennallinen inflaatio laskee vajaan 1 prosenttiyksikön tasolle seuraavalle nelivuotissyklille. Historiaa tarkastellessa tarjonnan puolittuminen ja samanaikainen kysynnän kasvu ovat olleet katalyytteja härkämarkkinalle ja täten näkyneet positiivisella tavalla myös bitcoinin kurssikäyrässä. Luonnollisesti pitää kuitenkin muistaa, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, etenkään kryptomarkkinoilla.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.