Keskuspankkien kiristyneen rahapolitiikan keskellä Bitcoinin arvo on tippunut yli puoleen kurssihuipuista, mutta minne se on suuntaamassa?
Syventyessäni Bitcoiniin olen vuosien saatossa joutunut opettelemaan paljon siitä, miten talous toimii. IT-alan ammattilaisena minusta ei rahoitusalan ammattilaista saa, mutta tällä matkalla olen oppinut näkemään talouden syy- ja seuraussuhteita.
Bitcoinin dollarimääräiseen arvoon on merkittävästi vaikuttanut keskuspankkien rahapolitiikka: mitä löysempää rahaa markkinoille on virrannut, sitä enemmän sitä on virrannut myös spekulatiivisiin sijoituskohteisiin kuten Bitcoiniin.
Bitcoin on pieni ja arvaamaton
Bitcoin on löysän rahan ja elvytyksen aikakauden lapsi. Sen koko olemassaolon ajan on markkinoille virrannut rahaa keskuspankkien leväperäisen rahapolitiikan seurauksena. Nyt löysä raha on kadonnut, kun keskuspankit ovat kilvan nostaneet korkoja taistelussa inflaatiota vastaan. Ajat ovat muuttuneet kaikille haastavammiksi.
Yhden bitcoinin arvo oli tiistaiaamuna 17.10.2023 noin 28 000 dollaria eli 26 800 euroa, Bitcoinin markkina-arvon jäädessä noin 550 miljardia dollariin. Vaikka summa kuulostaa isolta, on se todellisuudessa pieni.
Bitcoin-markkinoiden kokoluokkaa voi heijastella esimerkiksi perinteisen kullan markkinoihin. Vertaus kultaan on muutenkin osuva, sillä kulta ja digitaaliseksi kullaksi usein tituleerattu Bitcoin jakavat samankaltaisia ominaisuuksia. Markkina-arvoltaan Bitcoin on vain reilut 4 prosenttia isoveljensä kullan noin 12 500 miljardin dollarin arvosta.
Kultaa virtaa tasaisesti – Bitcoinin virtaus hidastuu
Yleisesti ottaen kaikki mikä on niukkaa ja jolla on kysyntää enemmän kuin tarjontaa kasvattaa arvoaan. Kulta ja Bitcoin ovat hyvin niukkoja omaisuusluokkia, ja Bitcoin on jopa kultaakin niukempi.
Bitcoinille ja kullalle on yhteistä myös louhinta, joskin louhintatapa on hyvin erilainen. Juuri louhinnan seurauksena markkinoille virtaa tasaisesti uusia yksiköitä niin kultaa kuin bitcoineja. Molempien arvon määrittää kysynnän ja tarjonnan laki. Yleensä louhitut yksiköt myydään nopeasti eteenpäin, jotta louhinnasta syntyneet kustannukset saadaan katettua.
Kullan tarjonta kasvaa vuosittain noin 2 prosenttia, eikä louhintatahtia voi merkittävästi kiihdyttää, vaikka kullan hinta nousisi. Siinä missä kullan tarjonta pysyy lähes ennallaan, Bitcoinissa tarjonta vähenee jatkuvasti, sillä Bitcoinia löytyy jatkuvasti vähemmän.
Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin koodiin on upotettu sääntö, jonka mukaan louhinnasta saatujen bitcoinien määrä puolittuu neljän vuoden välein. Lyhyesti se tarkoittaa, että samasta työstä saa puoliintumisen jälkeen vain puolikkaan palkkion. Tällainen palkkion puoliintuminen on louhijoille äärimmäisen huono asia, sillä ne louhijat, jotka eivät pysty mukautumaan muutokseen ovat pakotettuja luopumaan tappiolliseksi muuttuneesta louhinnasta. Hinnan olisi siis noustava.
Bitcoin puolessa vuodessa 98 000 dollariin?
Louhijat ovat Bitcoin-verkon turvallisuuden tae. Mitä enemmän louhijoita, sitä luotettavampana Bitcoin-verkkoa voidaan pitää.
Bitcoinin louhinta on myös isoa liiketoimintaa. Maailmalla on useita pörssinoteerattuja louhintayhtiöitä, joilla on ollut takanaan menestyksekäs vuosi. Suurin pörssinoteerattu louhija Riot Platforms Inc. on kasvattanut markkina-arvoaan viimeisen vuoden aikana noin 450 prosenttia. Tällä hetkellä louhinta on kannattavaa liiketoimintaa ja tulevaisuuden odotukset korkealla.
Louhinnan todelliset kustannukset muodostuvat saatavilla olevan energian hinnasta sekä tehdyistä laitteistoinvestoinneista. Kun tiedämme nämä muuttujat, voimme spekuloida Bitcoinin hintaa puhtaasti louhijoiden näkökulmasta. Mikäli Bitcoinin isot pörssinoteeratut louhintayhtiöt haluavat pysyä voitollisina puoliintumisen jälkeen, pitäisi Bitcoinin hinnan nousta puolessa vuodessa 98 000 dollariin – siis lähes kolminkertaistua.
Kysyntä ja tarjonta määräävät hinnan
Louhijat eivät kuitenkaan määrää Bitcoinin hintaa, vaan hinnan määrää puhtaasti markkina. Bitcoinin hinta on se, mitä seuraava on siitä valmis maksamaan. Sama koskee kaikkia muitakin omaisuusluokkia kuten kultaa, asuntoja ja osakkeita.
Rahoitusmarkkinoilla Bitcoinin ympärillä on kovaa kuhinaa Bitcoin ETF-tuotteiden osalta. Mikäli Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomissio SEC hyväksyy ETF-tuotteet, se avaa sijoittajille uusia instrumentteja sijoittaa Bitcoiniin ja luo varmasti kysyntää Bitcoinille.
Bitcoinin hintaa ei voi ennustaa, mutta faktat eivät muutu. Varmaa on, että Bitcoin pysyy absoluuttisen niukkana omaisuusluokkana, jossa on 21 miljoonan bitcoinin kiinteä katto. Tiedämme myös tarkkaan bitcoinien louhintatahdin ja puoliintumisten aikataulun. Siten tiedämme myös, että vajaan vuosikymmenen päästä vuonna 2032 peräti 99 prosenttia bitcoineista on louhittu ja kierrossa.
Ehkäpä tuolloin näemme, mihin Bitcoinin hinta lopulta alkaa vakiintua ja onko Bitcoinin tarjoamasta raha- ja maksujenvälitysjärjestelmästä tullut jotain suurta ja mullistavaa. Mitä rahaa edes käytämme vuonna 2032? Euroja, dollareita, yuaneita, ruplia vaiko kenties bitcoineja?
Mika Wahlman
Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.