Kryptovaluutoista on tullut pysyvä osa maailman suurimman talouden strategista eli pysyväisluonteista arvonluontistrategiaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että USA:n valtiolla ei ole enää tarvetta nähdä esimerkiksi bitcoinia, ethereumia tai usdt:tä uhkana vaan osana valtion taloutta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi viime perjantaina USA:n valtion Crypto Summitissa presidentin asetuksen, jonka mukaan Yhdysvaltoihin perustetaan strateginen bitcoinreservi. Tämän lisäksi USA:han perustetaan myös digitaalisista valuutoista koostuva varantoreservi. Molemmat reservit tulevat koostumaan niistä kryptovaluutoista, jotka USA:n viranomaiset ovat saaneet mm. Silk Road -verkkokauppaan liittyvien takavarikointien yhteydessä.
Yhdysvaltain viranomaisten hallussa on tällä hetkellä bitcoineja (BTC) n. 200 000 kappaletta eli 17,5 miljardin dollarin (16,2 miljoonaa euroa) arvosta. Ethereumin ether-tokeneita (ETH) 199 miljoonan dollarin ja vakaavaluutta USDT:tä (Tether) 122 miljoonan dollarin arvosta. Takavarikoinneista saatujen kryptovaluuttojen määrät tarkentuvat julkisen tilintarkastuksen yhteydessä.
Tämä on kryptomarkkinoiden vuoden suurin uutinen
Uutinen on erittäin merkittävä kryptovaluuttojen uskottavuuden kannalta. Bitcoinin asema on nyt vakiinnutettu osaksi maailman suurimman talouden reservivaluuttavarantoa, jota mikään valtio maailmassa ei voi enää perustellusti kyseenalaistaa. Se tarkoittaa samalla sitä, että sen hallussa olevien bitcoinien osalta tullaan tekemään suunnitelmat bitcoinvarallisuuden säilyttämiseksi ja sen arvon kasvattamiseksi. Myös muiden kryptovaluuttojen (ether ja USDT) osalta on olemassa vastaavia suunnitelmia.
Kryptovaluutoista on tullut samalla pysyvä osa edelleen maailman suurimman talouden strategista eli pysyväisluonteista arvonluontistrategiaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että USA:n valtiolla ei ole enää tarvetta nähdä esimerkiksi bitcoinia, ethereumia tai usdt:tä uhkana vaan osana valtion taloutta. Crypto Summitissa mainittiin toistuvasti, että USA:n valtion hallussa olevat bitcoinit tullaan ennen kaikkea säilyttämään ja niitä varten luodaan arvonsäilytysstrategia.
Uutinen oli odotettu mutta vastaanotto oli ristiriitainen
Bitcoin-yhteisö ja sijoitusmarkkinat ottivat uutisen vastaan ristiriitaisesti. Suurin osa kryptoyhteisöstä osasi kyllä odottaa, että mikäli bitcoinreservi perustetaan, se tulisi sisältämään ainakin USA:n viranomaisten takavarikoimat bitcoinit. Tämän osalta päätös oli odotettu.
Markkinat puolestaan odottivat julkistukselta paljon enemmän. Odotettiin esimerkiksi, että Trump olisi julkaissut valtiollisen bitcoinien sekä muiden kryptovaluuttojen osto-ohjelman. Sen lisäksi odotettiin, että Trumpin sosiaalisen median postaus, jonka mukaan USA:n valtio sisällyttää kryptovaluuttoja kuten xrp:n (ripple), solanan (SOL) ja cardanon (ADA) osaksi reservivaluuttareserviä, pitäisi paikkaansa. Tässä unohdettiin kuitenkin se, että Trumpin viestintä ei aina ole niin johdonmukaista tai edes totuudenmukaista.
Vasta ensimmäinen askel ennen virallista osto-ohjelmaa?
Sen lisäksi tulee muistaa, että hallintokoneistot kaikkialla maailmassa ja myös USA:ssa ovat yleensä hyvin hidasliikkeisiä omassa toiminnassaan etenkin uusien omaisuuslajien sisällyttämisestä valtion taseeseen. Reservivarannon perustamisesta päätettiin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Tämä taas on osoitus todella nopeasta päätöksenteosta.
Sen lisäksi on hyvä huomioida, että hallinto rahoittaa toimintansa hyvin pitkälti veronmaksajien varoilla. Tämän vuoksi erilaiset osto-ohjelmat tarvitsevat yleensä niin USA:n edustajainhuoneen kuin myös kongressin hyväksynnän. Tämä prosessi taas voi viedä useita kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin valmistuu.
Muiden kryptovaluuttojen osalta osto-ohjelmat voivat olla tällä hetkellä vielä erittäin kaukaa haettuja. Se, että Trump sanoo jotain omassa Truth Social -mediassaan tai Twitterissä (X), ei tarkoita sitä, että tämä uutinen pitäisi vielä tällä hetkellä paikkaansa. Se voi tapahtua tulevaisuudessa tai olla tapahtumatta ollenkaan.
Yhteenveto
Oleellista tässä on huomata, että kryptovaluutat ovat nyt osana USA:n valtiontaloutta ja niitä tulee hallita kestävällä strategialla. Se tarkoittaa sitä, että bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen osalta voidaan jatkossa luoda arvonsäilytysstrategioiden lisäksi myös osto-ohjelmia.
Osto-ohjelma olisi nimittäin helposti toteutettavissa: Jos USA:n valtio alkaisi ostamaan esim. bitcoineja kuukausittain, se tarkoittaisi sitä, että muut valtiot ja pankit sekä instituutiot seuraisivat perässä. Pienellä ja rajoitetulla markkinalla (bitcoinien määrä rajoitettu 21 miljoonaan kappaleeseen) arvon säilytys ja sen kasvattaminen olisi todella helppoa. Mutta tätä osto-ohjelmaa ei voida välttämättä nopeasti julkistaa, koska se saattaisi johtaa kysyntäpiikkiin, jolloin bitcoinien ostohinnat karkaisivat nykyistä paljon korkeammalle tasolle.
Suomen hallinnossa ei valitettavasti ole vielä tähän mennessä otettu ensimmäistä askelta vastaavaan suuntaan. Ehkä nyt olisi jo aika.
Henri Väkeväinen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta
