Arjessa meille tulee jatkuvasti vastaan lukuisia sijoittamiseen liitoksissa olevia asioita. Ehkä satut olemaan töissä alalla, joka on juuri nyt pinnalla ja sitä kautta tietämään jotain mitä muut eivät tiedä. Tässä on etulyöntiasemasi. Sinun mahdollisuutesi tehdä rahaa.
Edellisessä blogissani käsittelin, että miksi omaa työpaikkaansa voi olla hyvä omistaa. Nyt paneudun siihen, miten voit arkielämästäsi löytää parhaat sijoituskohteet ja hyödyntää omaa tietämystäsi saaden ylituottoa.
Tämän toimintatavan idea perustuu siihen, että juuri sinulla voi kuluttajana olla erityistietoa jostain aiheesta. Ensimmäinen askel onkin monelle tuttu tapa lähteä tutkimaan sijoituskohteita, jotka tuntee hyvin. Toinen askel on, että tunnistat seuraavasi muita enemmän jotain tiettyä trendiä.Voit myös huomata, että jossain sinulle tutussa paikassa käy erityisen paljon asiakkaita ja bisnes vetää. Tämänkaltaisissa tilanteissa voi olla mahdollista löytää hyvä ostopaikka. Samaa mekanismia voi hyödyntää myös käänteisesti huonojen signaalien näkyessä.
Kuinka sitten varmistaa hyvä tuotto? Yrityksen numerot on aina hyvä tutkia läpi ennen kuin painaa ostonappia. On hyvä varmistua, että konkreettisesti firmalla kauppa käy. Itse olen esimerkiksi Cityconin aktiivinen omistaja. Aina kun olen jossain kaupungissa, missä Cityconilla on kauppakeskus, käyn omin silmin katsomassa miten siellä on menee. Liikkuuko paljon ihmisiä ja onko kuinka paljon tyhjiä liiketiloja. Täten saan suuntaa-antavasti tietoa yhtiön menestyksestä jo ennen osavuosikatsausta.
Myöskään ei ole huono idea kysyä työntekijöiltä, miten on kauppa käynyt ja ”onko täällä aina näin paljon/vähän asiakkaita”. Toki tämä kaikki vaatii vähän uteliaisuutta ja rohkeutta, mutta se tuo sinulle sitä pientä etua (Slight Edge). Tähän toki pitää sen verran sanoa disclaimerina, että yksi kauppa ei aina anna oikeaa kuvaa miljardibisneksestä.
Jos tämä ajattelumalli johtaakin ostokseen, niin sitten luvassa on se monia sijoittajia karmaiseva seuranta. Mitä paremmin pystyy olemaan sijoituksiensa suoriutumisesta kärryillä, sitä paremmin myös todennäköisesti saa tuottoa ja välttää tappioita. Eikä tämänkaltainen ajattelumalli nyt mikään uusi juttu olekaan. Peter Lynch takoi tämänkaltaisella ajattelulla vuosina 1977-1990 rahastolleen 29,2% keskimääräisen vuosituoton. Toki aina pitää muistaa, ettei kaikkea aina näe ”suoraa kentältä”, mutta uskon että edellinen tilasto puhuu puolestaan.
Jos tapaat minut joskus tutkimassa paikallista kauppakeskusta, niin tule ihmeessä nykäisemään hihasta ja liity seuraan. Nähdään yhtiökokouksissa.
Eemeli Vierimaa
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja yksi nuorimmista yhtiökokouskonkareista.
