Heinäkuun Viisas Raha -blogissani kysyin ovatko pohjat takana osakemarkkinalla? Viime kuukausien optimistinen näkemys markkinoilla onkin kannattanut, kun USA:n pääindeksit ovat elpyneet 19 prosenttia (S&P 500) ja 24 prosenttia (Nasdaq) kesäkuun pohjalukemista.
Tämän kuukauden blogissa esittelen esimerkinomaisesti viimeisimmän treidini sekä perusteet sen takana. Vaikka pidemmällä aikavälillä uskon edelleen kurssien nousevan, lyhyemmällä aikavälillä tuotto/riski-suhde on kääntynyt mielestäni suosimaan short-suunnan kauppoja. Tämä johtuu siitä, että osakemarkkinat liikkuvat aalloissa: nousujaksoja seuraa laskujakso ja toisinpäin. Näiden jaksojen pituuksia ja käännekohtia on usein haastavaa ajoittaa, mutta teknisen analyysin työkalut tarjoavat tähän apua. Samalla tekninen analyysi toimii riskinhallintatyökaluna, joka kertoo milloin olet väärässä ja milloin treidi kannattaa sulkea tappiolla (stop loss).
Painavimmat syyt odottaa laskevia kursseja lyhyellä aikavälillä (~1-4 viikkoa):
– Markkina on noussut poikkeuksellisen vahvasti ja korjausliikkeen todennäköisyys on kasvanut
– Indeksit ovat yliostetussa tilassa teknisen analyysin mittareilla
– Hinta koskettaa laskevaa 200 päivän liukuvaa keskiarvoa (kuvassa punainen) sekä kaikkien aikojen huipusta piirrettyä laskevaa trendilinjaa (vihreä)
– Kausivaihtelun näkökulmasta elokuun lopusta lokakuuhun on osakemarkkinoilla heikointa aikaa
– Odotan talousdatan heikkenevän entisestään seuraavien viikkojen aikana. Odotettua heikompi talousdata voi aiheuttaa markkinoille laskupaineita.
Vaikka lista perusteista on pitkä, se ei ole millään tavalla tae treidin onnistumisesta. Pidän kuitenkin subjektiivisesti tarkasteltuna sen odotusarvoa positiivisena, eli treidin onnistumistodennäköisyys on yli 50 prosenttia. Silloin se kannattaa ottaa.
Treidin rakenne
Ennen kaupan toteutusta on tärkeää määritellä kohdat missä treidi avataan ja suljetaan. Päädyin avaamaan short-treidin kohdassa, jossa hinta koskettaa ensimmäistä kertaa 200 liukuvaa keskiarvoa sekä vihreää laskevaa trendilinjaa. Tämä vastaa S&P 500:ssa pistelukua 4320.
Vielä avauspistettä tärkeämpää – ja yleensä myös haastavampaa – on määritellä missä treidi suljetaan, voitolla tai tappiolla. Tällä kertaa halusin antaa treidille normaalia enemmän tilaa toimia, sillä näin vahvassa nousutrendissä hinta voi hetkellisesti nousta tärkeiden tasojen yläpuolelle, vaihtaen kuitenkin heti niiden päältä suuntaa takaisin alas. En siis halua asettaa stop lossiani tasoille, jossa todennäköisesti monella muullakin on tappioraja asetettuna. Siksi päädyin asettamaan stop lossin peräti 130 pisteen päähän shorttipaikasta, ts. pistelukuun 4450.
Koska mahdollinen tappioni on 130 pistettä, mahdollinen voitto täytyy asettaa vähintään yhtä kauas, ts. pistelukuun 4190. Tällöin niin kutsuttu risk to reward ratio on 1:1, eli sekä voitto että tappio ovat samansuuruiset.
Treidiin riskeeraan kaksi prosenttia salkun pääomasta, eli voitto tai tappio on kahden prosentin suuruinen.
Ota salkku seurantaan
Tämä on vain yksi esimerkki niistä yli sadasta treidistä, joita keskimäärin vuoden aikana teen. Salkun kehitystä ja omistuksia voi seurata lähes reaaliajassa Nordnetin Shareville palvelussa.
Tämän blogikirjoituksen kohdalla on syytä erityisesti painottaa, että kyse ei ole sijoitussuosituksesta. Blogin tarkoituksena on avata treidaajan ajatusprosessia sekä sitä tapaa, kuinka treidi todellisuudessa rakennettaan. Kyseessä on oikealla rahalla em. salkussa toteutettu treidi, jossa mahdollisuus hävitä asetettu panos on suuri.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.