”Olemme eräänlaisessa käännepisteessä: ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen lähitulevaisuus näyttää nykyhetkeä ruusuisemmalta", toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kommentoi.
Kauppakamareiden tuoreen kyselyn mukaanyrityksissä uskotaan, että koronan aiheuttama syvin aallonpohja on takana. Vielä kesäkuun alussa tehdyssä kyselyssä tulevaisuus nähtiin huonompana kuin nykyhetki.
– Olemme eräänlaisessa käännepisteessä: ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen lähitulevaisuus näyttää nykyhetkeä ruusuisemmalta. Luvut eivät ole olleet näin päin sitten maaliskuun, aina aiemmin tulevaisuus on näyttänyt nykyhetkeä heikommalta, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo.
Muutos näkyy selvimmin yritysten odotuksissa liikevaihdon ja henkilöstön lomautusten tai irtisanomisten suhteen. Myös yritysten konkurssiriski on selvästi laskenut.
Noin 20 prosenttia yrityksistä kertoo, että koronavirusepidemian aikana liikevaihto on pysynyt ennallaan tai kasvanut. Seuraavan kahden kuukauden aikana kuitenkin jo 26 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihtonsa pysyvän ennallaan tai kasvavan.
Tuoreimmassa kyselyssä näkyy myös työmarkkinoiden asteittain parantuva tilanne. Maaliskuussa yli 60 prosenttia yrityksistä arveli lomauttavansa tai irtisanovansa henkilöstöään. Uusimmassa kyselyssä vastaava luku oli enää 40 prosenttia.
Konkurssiriski on laskenut
Uusimman kyselyn mukaan 23 prosenttia yrityksistä koki konkurssiriskin nousseen merkittävästi, kun maaliskuussa konkurssiriskin koki suureksi 33 prosenttia.
– Trendi on kaiken kaikkiaan positiivinen ja odotus on asteittain parantunut, vaikka syvällä edelleen olemme. On myös hyviä syitä uskoa, että positiivinen trendi jatkuu. Syksymmällä nähdään, kuinka esimerkiksi Suomelle tärkeä vientimarkkina kehittyy ja tuleeko mahdollista pandemian toista aaltoa. Riskit ovat olemassa, että näistä voi tulla toinen negatiivinen shokki talouteen, Romakkaniemi sanoo.
Vaikka tilanne yrityksissä on kyselyn perusteella aavistuksen valoisampi, on se edelleen huono.
Tämän viikon tiistaina tehdyssä kyselyssä 74 prosenttia yrityksistä odotti koronavirusepidemian vaikuttavan liikevaihtoonsa negatiivisesti seuraavan kahden kuukauden aikana. Tilanne ei kuitenkaan ole niin synkkä kuin maaliskuun puolivälissä, jolloin 94 prosenttia yrityksistä odotti koronaviruksen vaikuttavan liikevaihtoon negatiivisesti.
– Näemme selvästi, kuinka yritysten mieliala on muuttunut maaliskuun tappiomielialasta positiivisempaan suuntaan. Tilanne on trendinomaisesti kysely kyselyn perään hieman parantunut. Edelleen odotus liikevaihdon alentumisesta on koholla, mutta tilanne on kuitenkin eri, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.
Nyt pitää saada raha liikkeelle
Tuloksissa näkyy suuri vaihtelu eri toimialojen kesken.
– Suomelle tärkeän teollisuuden toimialan kohdalla 22 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihdon pysyvän ennallaan tai kasvavan. Suurimmalla osalla eli 54 prosentilla liikevaihdon odotetaan vähenevän 1-25 prosentilla, Kotamäki sanoo.
– Sen sijaan majoitus- ja ravintolatoimialalla vain 8 prosenttia odottaa liikevaihdon pysyvän ennallaan tai kasvavan ja yli 40 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihdon vähenevän yli 50 prosenttia.
Kotamäki muistuttaa, että vaikka julkinen keskustelu on jo siirtymässä elvytykseen ja rakenteellisiin toimiin, niin monelle yritykselle koronashokista selviäminen on edelleen akuutti.
– Nyt pitäisi saada kuluttajien ja investoijien raha liikkeelle. Toki sellaisia toimenpiteitä on tehtykin, joskaan ei kauhean paljon suoraan kuluttajille. Liiketoiminnan palautumisen kautta pystyttäisiin parhaiten pelastamaan tarpeettomat hyvinvoinnin menetykset työttömyyden tai konkurssien nimissä, Kotamäki toteaa.
Kyselyyn vastasi yli 2400 kauppakamarien jäsenyritystä useilta eri toimialoilta ympäri Suomen. Vastanneista noin kahdeksan prosenttia oli yksinyrittäjiä, loput eli reilut 2200 olivat työnantajayrityksiä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16-17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5 ja 1.6.