Yhdysvaltain osakemarkkinat tempautuivat mukaan kauppasotakurimukseen, joka on myllyttänyt pörssejä maanantaina jo Aasiassa ja Euroopassa.
Pörssiviikko on käynnistynyt kautta maailman synkissä merkeissä ja indeksit ovat tulleet lujaa alaspäin. Viimeisimpänä letkaan liittyi Wall Street, missä luisu on vain syventynyt päivän edetessä.
Kello 22 Suomen aikaa teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones oli 941 pisteen eli 3,6 prosentin laskussa. Kaikki indeksin 30 osaketta olivat vähintään prosentin miinuksella – pahin putoaja oli lähes kuusi prosenttia taittunut luottokorttiyhtiö Visa, mutta myös Apple ja IBM olivat livenneet yli viisi prosenttia perjantain tasoiltaan.
Samaan aikaan laaja Standard & Poor’s 500 oli pudonnut 3,7 ja teknologiapainotteinen Nasdaq 4,2 prosenttia. S&P -indeksille päivä olisi surkein sitten helmikuun 2018.
Ja tämä kaikki viime viikon, joka oli Wall Streetillä surkein sitten viime joulukuun, päälle.
Aasiassa maanantain miinukset liikkuivat pääindeksien tasolla Mumbain reilusta yhdestä Hongkongin lähes kolmeen prosenttiin.
Euroopassa vähimmällä pääsivät Milano ja Madrid, missä pääindeksit painuivat 1,4 prosenttia. Lontoon FTSE notkahti 2,5, Frankfurtin Dax 1,8 ja laaja Stoxx 600 2,3 prosenttia.
Meillä Pohjolassa Helsinki sulki 1,1 prosenttia miinukselle, kun taas sekä Tukholma että Oslo vajosivat 2,3 prosenttia.
Deja-vu toukokuulta?
Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota otti jälleen viime viikolla uusia kierroksia, kun Valkoinen talo uhkasi asettaa tullit lopuille, noin 300 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta. Kymmenen prosentin tulli astuisi voimaan syyskuun alussa.
Kiina ilmoitti vastaavansa täysimääräisesti Yhdysvaltain toimiin. Markkinoilla pantiin tänään merkille, että maa oli antanut juanin heikentyä alimmilleen 11 vuoteen, minkä uumoiltiin olevan Beijingin vastaveto tullimaksuille – tekeehän valuutan devalvoituminen hyvää kiinalaisille vientiyrityksille amerikkalaisten kustannuksella.
Lisäksi Kiinan kauppaministeriö ilmoitti sikäläisten yritysten lopettavan välittömästi maataloustuotteiden ostot Yhdysvalloista. Tämän lisäksi amerikkalaisille maataloustuotteille harkitaan tuontitullia.
Valkoinen talo ennätti tuomitsemaan juanin heikkenemisen valuuttamanipulaationa.
Dollari oli illalla heikentynyt euroa vastaan. Euro noteerattiin 1,1201 dollariin eli 0,9 prosenttia perjantain päätöstasoa korkeammalle.
Myös kullan hinta oli noussut 1,5 prosenttia ja hinta liikkui jo 1480 dollarissa unssilta.
Turvasatamahakuisuus näkyi myös valtionlainoissa, missä parhaimpien luokituksen maiden tuottokorot olivat laskussa. Yhdysvaltain kymmenen vuoden lainan tuottokorko oli laskenut 11 pistettä 1,745 prosenttiin. Saksan vastaavan pituisen lainan korko liikkui -0,513 prosentissa eli kaksi pistettä edellisen päätöksensä alapuolella.