Suomen Vuokranantajat vaatii kaupungeilta kunnianhimoisempaa suhtautumista kasvuun ja sujuvuutta rakentamiseen. Aktiivinen kaavoitus ja tonttipolitiikka sekä tehokkaat lupaprosessit varmistaisivat järjestön mukaan vuokramarkkinoiden sujuvan kehityksen.
Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes muistuttaa, että kaupungistuminen on koronan aiheuttamasta hengähdystauosta huolimatta megatrendi, jonka taustalla ovat ihmisten omat valinnat, halu muuttaa kaupunkeihin opiskelupaikkojen ja työmahdollisuuksien takia sekä palvelujen ja muiden ihmisten perässä.
– Taitavat kaupungit ymmärtävät keskeisen roolinsa ja pystyvät luomaan edellytyksiä kaupungin elinvoiman kasvattamiseksi, Sanna Hughes sanoo.
– Pahimmillaan kaupungit taas toimivat itse kaupungistumisen pahimpana jarruna. Ei kaavoiteta riittävästi ja nopeasti, rakennusluvissa kestää pitkään, asetetaan erilaisia rakentamiskustannuksia nostavia määräyksiä, ei investoida riittävästi joukkoliikenteeseen ja tonttipolitiikka on jäykkää. Ratkaisuksi korkeaksi kohonneisiin asumiskustannuksiin tarjoillaan lähinnä julkisesti tuetun asuntotuotannon lisäämistä, Hughes kuvaa.
Vuokranantajien mukaan Suomen korkeiden vuokrien taustalla on ennen kaikkea kysyntään nähden riittämätön asuntotarjonta. Ainoa kestävä keino asuntojen hintojen ja vuokratason kasvun hillitsemiseksi on järjestön mielestä huolehtia tarjonnan riittävyydestä alueilla, joihin kysyntää kohdistuu eniten.
– Paras tapa edistää asuntorakentamista on parantaa yksityisen, markkinaehtoisen asuntotuotannon edellytyksiä. Esimerkiksi täydennysrakentamista tulisi vauhdittaa ja asuntojen hintaa nostavia kaavamääräyksiä lieventää. Määräyksiä pitäisi purkaa muun muassa autopaikkojen sekä asuntojako- ja kokomääräysten osalta. Lisäksi toimistojen ja liiketilojen muuttamista asunnoiksi tulisi helpottaa, Hughes ehdottaa.
Asuntotarjonnan varmistamiseksi tarvitaan Vuokranantajien mielestä sekä julkisia että yksityisiä investointeja.
– Julkisella asuntotuotannolla on oma tärkeä roolinsa erityisryhmien asuntotarpeeseen vastaamisessa, mutta yksinomaan sen avulla ei pystytä vastaamaan kasvavien kaupunkien asuntotavoitteisiin. Julkisesti tuettuja asuntoja kannattaa rakentaa vain, jos ne eivät syrjäytä yksityisiä investointeja. Lisäksi julkisen vuokra-asuntotuotannon kustannusten tulisi olla läpinäkyviä siten, että myös siihen kohdistuvat tuet, kuten alennetut tonttien hinnat ja vuokrat, olisi laskettu auki kaupunkien talousarvioissa, Sanna Hughes sanoo.