Inderesin perustajaosakas ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen muistuttaa 22. helmikuuta ilmestyneessä blogissaan joidenkin osakkeiden arvostustason nousseen jo sellaisiin sfääreihin, että sijoittajien kannattaa punnita huolella näihin ”supertähtiin” suhtautumista.
Vaikka supertähtien arvostustasot voidaan mielestäni yleensä perustella erinomaisilla tulevaisuuden tuloskasvunäkymillä, vaatii nykytasojen hyväksyminen monesti todella pitkää perspektiiviä, ja yleensä myös optimismia ja aiempaa alemman tuotto-odotuksen hyväksymistä, Kinnunen kirjoittaa.
Hulppeita voittajiakin voi silti vielä olla tarjolla.
– Joidenkin supertähtien kohdalla nykyisiä hinta- ja arvostustasoja ihmetellään vuosien päästä suurina kuplina, kuten me teimme teknokuplan jälkeen. Jotkut supertähdet pystyvät kuitenkin uusiutumaan jatkuvasti ja jatkamaan voittokulkua, kuten jo teknokuplassa mukana ollut Amazon. Ja niiden kohdalla tulemme todennäköisesti voivottelemaan, että olisi pitänyt ostaa silloin ja tällöin. Nämä saavat yleensä enemmän palstatilaa lehtien palstoilla, ehkä juuri siksi, että ne ovat oikeasti harvinaisia.
Kinnunen löytää pitkän aikavälin supertähdille neljä kriteeriä; vahvan kilpailuedun, skaalautuvan liiketoimintamallin, suuren markkinapotentiaalin sekä track-recordin vahvasta kasvusta.
– Näiden yhtiöiden arvostustasoja on perinteisen arvosijoittajan vaikea ymmärtää. Jos yhtiöt kuitenkin pystyvät jatkamaan erittäin voimakkaasti skaalautuvaa kasvua, arvostuskertoimet myös laskevat nopeasti. Tuotto-odotus voi siis pitkällä aikavälillä olla erinomainen, mutta tämä vaatii, että yhtiö on supertähti myös tulevaisuudessa. Korkeisiin odotuksiin liittyy myös suuri riski pettymyksestä, koska negatiivisessa skenaariossa EV/S 20x osakkeelle on pitkä matka ”arvosijoittajan turvamarginaaliin”, Juha Kinnunen muistuttaa.
Pörssin supertähdet löytyvät nykyisin pääosin digitaalisesta maailmasta. Silti valtaosa erinomaisistakin yhtiöistä tulee Kinnusen mukaan ”kaatumaan ojaan supertähdiltä vaadittavalta haastavalta polulta”, kun eteen tulee disruptio, markkinamuutos tai uusi kilpailija, joka suistaa loistavan tarinan yllättäen alamäkeen.
– Kannattavuus heikkenee ja tulos romahtaa, mikä heijastuu korkeisiin arvostuskertoimiin voimalla. Osakekurssi laskee, sijoittajien mielikuva heikkenee ja samalla myös kunnianhimoiset huippuosaajat alkavat katselemaan, olisiko kilpailijoiden matkassa sittenkin mukavampaa. Huippuosaajista on vaikea pitää kiinni, kun yhtäkkiä optio-ohjelmat ovat arvottomia eikä tarjolla enää olekaan paikkaa ”kehityksen aallonharjalla”.
– Jos tämä tuntuu juuri nyt mahdottomalta, voin vakuuttaa historian olevan täynnä tämän kokoluokan sulamisia. Eikä ne kaikki ole olleet mitään kuplia, vaan joukossa on myös oman aikansa lentäviä supertähtiä. Suomalaiset tietenkin tuntevat Nokian tarinan, mutta se on vain yksi monista. Johtavia teknologiayhtiöitä olivat joskus myös esimerkiksi Polaroid, IBM, Sony, Yahoo ja Kodak, Kinnunen listaa.
Mitä tästä sitten pitäisi ajatella, Kinnunen kysyy, ja vastaa:
– Kirjoituksen tarkoituksena ei ole pelotella, jos olet nyt laittanut kaikki rahasi tämän hetken supertähtiin. Kaikki niistä eivät todennäköisesti ole pitkän aikavälin voittajia, mutta se yksikin kunnon osuma voi hyvin korvata muiden tappiot.
Voittajien ja häviäjien välillä voi kuitenkin olla pitkällä aikavälillä huikeat poikkeamat myös ansaintamielessä. Negatiivisessa skenaariossa korkeat arvostustasot voivat romahtaa julmastikin, Kinnunen muistuttaa.
– Jos kaikki odottavat sinun yhtiöltäsi hurjaa menestystä, virheisiin ei jää juuri varaa. Jos taas kaikki ovat menettäneet toivon ja odottelevat lähinnä kurjuuden loppua, suhteellisen maltillinenkin onnistuminen voi olla tuottoisa.
Aggressiivisille kasvusijoittajille Kinnunen suosittelee vahvasti kunnollista hajautusta.
– Näinä päivinä on tietenkin seksikästä olla all-in supertähdissä ja hajauttamisesta puhuminen on tylsien boomereiden hommaa. Mutta se, että supertähti on dominoinut viimeistä kymmentä vuotta, ei automaattisesti tarkoita valtakauden jatkoa seuraavaksi vuosikymmeneksi. Jos et keksi mitään riskejä, se on joko mielikuvituksen puutetta tai ylimielisyyttä. Langenneeseen supertähteen sijoittaneelle voi käydä vielä huonommin kuin Stockmann-sijoittajalle, Kinnunen sanoo ja muistuttaa Stockmannin kuitenkin maksaneen omistajilleen vuosia merkittävää osinkovirtaa.
Juha Kinnusen blogi kokonaisuudessaan: Supertahtien-hinnoittelu-ja-sen-sudenkuopat