Globalisaatio ja digitalisaatio kasaavat menestystä yhä pienemmälle joukolle yrityksiä ja panevat osakepoimijan lujille, sanoo HCP Focuksen varojen hoidosta vastaava Ernst Grönblom. Hänestä Facebook ja Amazon ovat yhä hyviä sijoituskohteita.
HCP Focus on maailmanlaajuisesti osakkeisiin sijoittava rahasto, joka omistaa ainoastaan 12 yhtiön osakkeita. Facebook ja Amazon kuuluvat kumpikin viiden suurimman sijoituskohteen joukkoon, vaikka ne ovat yrityksiä, joiden suuri koko ja koon tuoma valta huolestuttavat poliitikkoja ja viranomaisia Atlantin kummallakin puolella.
Etenkin Facebookille vuosi 2018 oli rankka. Yhtiö keräsi kyseenalaista mainetta muun muassa löperöistä tietosuojakäytännöistään. Lisäksi se joutui varoittamaan kasvunsa hidastumisesta. Yhtiön markkina-arvosta haihtui vuodessa runsas neljännes.
Ernst Grönblom, miten arvioit Amazonin ja Facebookin poliittisia ja viranomaisriskejä?
– Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä luonnolliset monopolit ovat sijoittajan nirvana, mutta pitkällä aikavälillä ne saattavat joutua poliitikkojen ja kilpailuviranomaisten hampaisiin. Perinteinen kilpailulainsäädäntö on kuitenkin suunniteltu toisen tyyppisiin tilanteisiin: estämään sähköä, vettä ja muita välttämättömiä perushyödykkeitä tuottavia yrityksiä perimästä kohtuuttomia ylihintoja. Jos näitä lakeja yritetään soveltaa esimerkiksi Facebookiin, törmätään ainakin kahteen ongelmaan: Sosiaalista mediaa on vaikea luokitella välttämättömäksi perushyödykkeeksi. Jos palvelu on maksuton, sitä ei voi uskottavasti väittää liian kalliiksi.
Miksi Facebook on edelleen HCP Focuksen suurimpia sijoituksia?
– Facebook on myönteisessä mielessä maailmanhistorian hurjin yritys. Yhtiön kasvu ruokkii itse itseään, koska palvelu on käyttäjilleen sitä hyödyllisempi, mitä enemmän sillä on käyttäjiä. Lisäksi käyttäjät tuottavat itse Facebookin tarjoaman sisällön. Yhtiötä ei voi haastaa hinnallakaan, koska palvelu on kuluttajille maksuton. Koska yhtiö alkaa muistuttaa luonnollista monopolia, suurimmat uhat tulevat yhtiön sisältä. Jokin räikeä ylilyönti voi romahduttaa sen uskottavuuden.
Amazon on rahastosi toiseksi suurin sijoitus. Miksi?
– Amazonin hurjimmat, 30–40 prosentin kasvuvuodet ovat todennäköisesti takana, koska se on jo niin iso, mutta sen pilvipalveluilla on edelleen kasvuvaraa. Yhtiö voi hyvinkin yltää kymmenen prosentin vuotuiseen kasvuun kolmen tai jopa viiden vuoden ajan. Facebook ja Amazon sekä muut niin sanotut Faang-yhtiöt (Apple, Netflix ja Google) ovat näkyvimpiä esimerkkejä niin sanotusta voittaja vie kaiken -ilmiöstä. Miksi kukaan käyttäisi toiseksi parhaan toimijan palveluita, jos paraskin on globalisaation ja digitalisaation ansiosta käden ulottuvilla? Tämä ilmiö vaikuttaa melkein kaikilla toimialoilla, ja yritysten erot kasvavat voimakkaasti. Pieni joukko yrityksiä pärjää erittäin hyvin, muut selvästi huonommin.
Toisin sanoen pieni joukko yrityksiä pärjää hyvin ja muut selvästi huonommin, eli aktiivisen sijoittajan haasteet kasvavat.
– Jos tähdet puuttuvat salkusta, markkinoiden keskimääräiseen tuottoon yltäminen on melkein mahdotonta. Tähtien etsiminen taas muistuttaa neulan etsimistä heinäsuovasta. Myös kärsivällisyys on sijoittajalle tärkeä ominaisuus. Tulevaisuustutkija Roy Amaran mukaan nimetty Amaran laki sanoo, että uusien ilmiöiden lyhyen ajan vaikutuksia yliarvioidaan, kun taas pitkän aikavälin vaikutuksia aliarvioidaan. Tärkeää on myös pitää huolta siitä, ettei yhden sijoituksen huono kehitys ole kuolinisku koko salkulle.