Viisaan Rahan viime vuosien analyyseihin mahtuu sekä onnistumisia että virhearvioita. Hittejä on kuitenkin selvästi enemmän kuin huteja.
Viisas Raha on julkaissut analyysejani kansainvälisistä yrityksistä helmikuusta 2014 lähtien. Kahdeksan vuoden ajalle mahtuu oikeaan osuneita arvioita yritysten liiketoiminnan tulevaisuudesta ja yhtiöiden arvostustasoista. Mukaan mahtuu myös täysin metsään menneitä arvioita.
Esimerkiksi vuoden 2014 huti oli öljynporauslauttoja ja niiden tarvikkeita valmistava National Oilwell Varco. Öljyn hinnan putoaminen romahdutti uusien porauslauttojen kysynnän ja siten myös National Oilwellin osakekurssin murto-osaan entisestä.
Vuoden 2015 hitistä ei ole epäselvyyttä. Kirjoitin nimensä myöhemmin Teslaksi lyhentäneestä sähköautovalmistajasta, että se ”on ensimmäinen autonvalmistaja, joka on kehittänyt sekä hinnaltaan että suorituskyvyltään kilpailukykyisen sähköauton. – – Yhtiön arvostustaso on erittäin korkea ja sisältää odotuksen nykyisten automallien hyvästä myynnistä ja myös tulevan Model 3:n menestyksestä. Kasvuun Tesla tarvitsee pääomia, mutta yhtiöllä on mahdollisuus nousta tuotantomäärältään merkittäväksi autonvalmistajaksi ja jäädä historiaan autoilun sähköistämisen edelläkävijänä.”
Virhearviot ovat karvas, mutta tehokas muistutus hajauttamisen merkityksestä.
Vuoden 2016 huti oli kriiseistä kärsinyt korujen vähittäismyyjä Signet Jewelers. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi oli noin 88 dollaria, ja kurssi laski ennen koronapandemiaa 20 dollarin tuntumaan.
Käännettä on saanut odotella pitkään. Vasta vuonna 2021 yhtiön näkymät ovat parantuneet muun muassa kehittyneiden digikanavien ja onnistuneiden tuoteuutuuksien myötä ja osakkeen kurssi on palannut 88 dollarin tuntumaan.
Vuoden 2017 hitti oli Match Group, jonka kirjoitin olevan ”nettideittisivustojen ja -sovellusten markkinajohtaja … Tinderillä on hyvä mahdollisuus kasvattaa käyttäjäkuntaansa sekä maksavien asiakkaidensa määrää edelleen.”
Mainekolhuista hyötyä sijoittajalle?
Vuonna 2018 arvioin pakattujen elintarvikeyhtiöiden osakekursseihin sisältyvän liikaakin pessimismiä. Kirjoitin yhtiöistä, kuten Campbell Soup, J.M. Smucker ja Kraft Heintz. Mainitsin yhtiöistä, että niillä ”on toimialalle tyypillisiä ongelmia kannattavuuden heikentymisen ja heikon myynnin johdosta, mutta odotukset heikosta kasvusta on huomioitu kunkin yhtiön edullisessa arvostustasossa. Ongelmista huolimatta toimialan yhtiöt ovat vakaita tuloksentekijöitä.”
Kolmikosta Campbell ja Smucker ovatkin onnistuneet kasvattamaan osakekohtaista tulostaan. Ketsuppifirman kannattavuus jatkoi kuitenkin heikentymistään edelleen ja vuonna 2019 yhtiö leikkasi osinkoaan reilulla kolmanneksella. Nyt käänteestä on jo merkkejä, mutta Kraft Heintzilla riittää valtavasti töitä kannattavuuden nostamisessa ja velkataakan pienentämisessä.
Vuoden 2019 hitti oli Facebook, josta kirjoitin myös edeltävänä vuonna. Uusia yhtiöitä on mielenkiintoista tutkia, mutta joskus parhaat sijoituskohteet ovat yhtiöitä, joihin on perehtynyt aiemminkin. Facebookin maine koki kolhuja esimerkiksi Cambridge Analytica -skandaalin myötä. Uutisoinnista olisi voinut päätellä, että Facebookin asiakasmäärä on pienentynyt, kun tosiasiassa asiakasmäärän kasvu oli vain hidastunut.
Kohuista oli se hyöty, että Facebookin osake oli tammikuussa 2019 matalammalla tasolla kuin keväällä 2018.
Katsaus menneisiin analyyseihin muistuttaa kolmesta asiasta. Ensinnäkin: toisinaan analyysi menee täysin metsään. Niin on varmasti jatkossakin, mutta onneksi hajauttaminen rajaa huonojen päätösten vaikutuksia.
Toiseksi: onnistuneella osakepoiminnalla voi päihittää yleisindeksin.
Kolmanneksi, vaikka uusia yhtiöitä onkin kiehtova analysoida, joskus parhaan tuoton voi tarjota entuudestaan tuttu yritys.
Lue koko juttu Viisaan Rahan numerosta 1/22.