Vietnam on yhä vahvemmin nousemassa Kiinan rinnalle Aasian sijoitushitiksi. – Voi hyvin miettiä, kuinka kehittyvä markkina Kiina oikeasti enää on, sanoo kehitysrahasto Finnfundin pääekonomisti Kristiina Karjanlahti.
Maailmantalouden kasvulukujen valossa kehittyvä Aasia korostuu myönteisesti. Alue on toki kasvanut läpi 2000-luvun Kiinan erittäin nopean kasvun ajamana. Myös Vietnam, Intia, Filippiinit ja Kambodža kasvavat erittäin vahvasti, noin kuuden prosentin vuosivauhtia.
– Kiina on ollut toki pitkään kehittyvien markkinoiden ykkössijoituskohde, mutta sen voimakas kasvu on hidastumassa. Pelkästään väestön ikääntyminen, kiinteistösektorin haasteet ja vielä nykyinen geopoliittinen tilanne ovat johtaneet kaupan rajoituksiin ja yritysten haluun irrottautua riippuvuudesta Kiinaan. Maailmantalouden kasvuveturi onkin siirtymässä Kiinasta Kaakkois-Aasiaan sekä Intiaan, Finnfundin pääekonomisti Kristiina Karjanlahti sanoo.
Talouskasvu esimerkiksi Kaakkois-Aasian Vietnamissa on ollut viime vuosina hyvää, vaikka kyseessä oli aikanaan yksi alueen köyhimmistä valtioista. Vietnamin väestöstä lähes 40 prosenttia eli köyhyydessä vielä 2000-luvun alussa. Aste on nykyään alle 5 prosenttia.
– Jo nyt Kiinasta on siirtynyt halpatuotantoa Kaakkois-Aasiaan ja etenkin Vietnamiin. Karjanlahti sanoo.
Aurinkopaneelien kysyntä kasvaa
Isojen globaalien trendien myötä Vietnamista tekee houkuttelevan sijoituskohteen ennen kaikkea vihreä siirtymä ja digitalisaatio.
– Digitalisaatio ja vihreä siirtymä kehittyvät voimakkaasti kehittyvillä markkinoilla ylipäätänsä. Meidän omassakin sijoitusportfoliossa näiden sektorien merkitys on kasvattanut voimakkaasti osuuttaan. Myös teollinen tuotanto ja työvoima ovat Vietnamissa edullisia, Karjanlahti sanoo.
Karjanlahti muistuttaa, että Kaakkois-Asian maat ovat maailman vientialueina jo maailman neljänneksi suurin, heti jälkeen USA:n, EU:n ja Kiinan. Vihreän siirtymän sijoituksia Kaakkois-Aasiassa vauhdittaa etenkin kallis, tehoton ja epäluotettava fossiilisen energian tuotanto.
– Aurinkopaneelien kysyntä on kasvanut niin kotitalouksien kuin tehtaidenkin energiansaannin turvaamiseksi, ja niiden tuotantohintakin on nyt paljon edullisempi kuin vuosikymmen sitten. Finnfund on esimerkiksi sijoittanut suomalaistaustaiseen, Thaimaassa toimivaan Salo Tech Solariin, joka valmistaa aurinkopaneeleja suomalaista osaamista hyödyntäen, Karjanlahti sanoo.
Intian keskiluokka nousee
Ehkä kaikkein kiinnostavimpana 2020-luvun markkinana Aasiassa Karjanlahti näkee kuitenkin Intian.
– Intia nousi keväällä 2023 maailman väkirikkaimmaksi valtioksi ohi Kiinan. Kun Intian keskiluokkaan tulee vuosittain 30 miljoonaa ihmistä lisää, se takaa valtavan kysynnän erilaisille tuotteille. Finnfundillakin on siellä merkittäviä sähköautoyrityksiin ja latausinfrastruktuuriin liittyviä investointeja, joiden näkymät näyttävät todella hyviltä, Karjanlahti sanoo.
Juuri keskiluokan kysyntä ja megatrendit, kuten digitalisaatio ja vihreä siirtymä, luovat lisää potentiaalia sijoituksille Intiaan.
Luonnollisesti Karjanlahti tunnistaa myös Aasian maiden haasteet.
– Yksi pahimmista haasteista on monen Aasian maan velkaantuminen, ja monissa niistä on myös erittäin haastava poliittinen ympäristö. Tästä huolimatta kansainvälisen valuuttarahaston ennusteidenkin mukaan kasvupotentiaalia Etelä- ja Kaakkois-Intiassa on ihan eri tavalla kuin esimerkiksi Euroopan talouksissa.
Aasian kehittyvien markkinoiden epävarmuutta lisää kuitenkin Donald Trumpin mahdollinen paluu USA:n presidentiksi. Trumpin retoriikan perusteella voi päätellä, että USA lisää entisestään kaupan rajoitteita, etenkin Kiinaan kohdistettuja. Tämä on toisaalta myös ajanut monia yrityksiä siirtämään tuotantoa pois Kiinasta ja muualle Aasiaan. – Kaupan rajoitteet ovat tietysti riski koko maailmantaloudelle, varsinkin monelle USA:n viennistä riippuvaiselle Asian valtiolle. USA on merkittävä kauppakumppani esimerkiksi Vietnamille. Geopoliittiset ja -taloudelliset riskit ovat ihan eri asteella kuin ne ovat olleet viimeiset vuosikymmenet, joten isommatkin shokit ovat mahdollisia, Karjanlahti sanoo.