Presidentti Donald Trumpin vaalipuheet kukoistavasta taloudesta ovat kääntyneet. Hän ei kiistä taantuman mahdollisuutta, mutta pitää sitä pienenä hintana.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viimeaikaiset päätökset ovat saaneet pörssit reagoimaan ja ihmiset varovaisiksi. On jo alettu uskoa, että Trumpin toimet vievät liittovaltion talouden tänä vuonna taantumaan.
Edes presidentti itse ei ole sulkenut pois taantuman mahdollisuutta. Hän on puhunut suurista muutoksista johtuvasta ylimenokaudesta.
Vielä toistaiseksi taantuman mahdollisuus näyttää epätodennäköiseltä, CBS analysoi. Vaikka irtisanomisluvut jatkavat kasvuaan, myös uusia työpaikkoja syntyy. Toisaalta kulutuskäyrät näyttävät hiipumisen merkkejä ja kuluttajien luottamus on kääntynyt laskuun.
Valtava riski?
New York Timesin toimittaja David Sanger analysoi Trumpin asettamien tuontitullien aiheuttaman kauppasodan olevan liittovaltion taloudelle valtava riski.
Trumpin itsensä mukaan ”pienet häiriötekijät” taloudessa ja markkinoilla ovat pieni hinta siitä, että valmistavan teollisuuden työpaikat saadaan takaisin Yhdysvaltoihin.
Sanger muistuttaa, että Trump on yrittänyt vastaavaa jo kerran. Ensimmäisellä presidenttikaudellaan hän asetti 25 prosentin tuontitullit teräkselle ja 10 prosentin tullit alumiinille. Hinnat nousivat ja työpaikkoja syntyi väliaikaisesti 5 000 lisää. Sitten tuli korona, osa tulleista poistettiin ja nykyisin ala työllistää Yhdysvalloissa hädin tuskin yhtä paljon ihmisiä kuin alun perin.
Sangerin mukaan huolestuttavampaa on kuitenkin se, että niiltä aloilta, joille teräksen ja alumiinin maahantuonti on elinehto, katosi kymmeniätuhansia työpaikkoja.
Nyt Trumpin suunnitelmat ovat paljon suuremmat.
Taktiset vastatullit
Yhdysvaltalaisille valmistajille asetetut vastatullit on Sangerin mukaan suunniteltu aiheuttamaan tuskaa juuri siellä, missä Trumpin kannattajat sen varmasti tuntevat. Tullit kohdistuvat esimerkiksi Kentuckyn bourboniin sekä Michiganin ja Pennsylvanian kaltaisissa vaa’ankieliosavaltioissa valmistettuihin veneisiin ja Harley Davidson -moottoripyöriin.
− Jos Trump todella aikoo pitää kiinni näistä tulleista, hän panostaa presidenttikautensa niiden onnistumiseen – sekä amerikkalaisten kärsivällisyyteen aikana, jolloin kansa ei vaikuta erityisen kärsivälliseltä, arvioi Brookings Institutionin tutkija William Galston.
Toistaiseksi Trumpin kannattajat ovat seisseet presidentin takana. Esimerkiksi Trumpin ensimmäisen hallinnon aikaan valtiovarainministerinä toiminut Steven Mnuchin on sitä mieltä, että ihmiset hiukan ylireagoivat Trumpin päätöksiin.
− En usko, että taantumaa tulee. En usko, että näkymät osoittavat taantumaa, Mnuchin kommentoi CNBC:n mukaan.