Raha saa markkinatalouden muuttamaan toimintaansa. Voisiko vastuullisuutta edistää taloudellisilla kannustimilla?
Taloudelliset kannustimet edistäisivät vastuullisia toimintatapoja. Tulevaisuustalo Sitran selvityksen mukaan niin yritykset, kotitaloudet kuin kunnatkin muuttavat toimintaansa, kun hinnat muuttuvat.
− Hyvinvointimme ja taloutemme ovat täysin riippuvaisia luonnosta, mutta kulutamme sitä kestämättömällä tavalla. Jos luonnon taloudellinen arvo olisi paremmin näkyvissä, se olisi helpompi ottaa huomioon päätöksenteossa. Selvitys osoittaa, että tarjolla on laaja työkalupakki toimia, joilla talouden toimintaa voidaan kannustaa kestävämpään suuntaan, sanoo Sitran Luonto ja talous -projektin johtaja, taloustieteen tohtori Outi Haanperä.
Sitran selvityksen mukaan julkinen valta voisi tehdä luonnon taloudellista arvoa näkyväksi ainakin kahdella tavalla. Ensimmäinen on saastuttaja maksaa -periaate. Sellainen on otettu käyttöön esimerkiksi Isossa-Britanniassa, jossa uusi
Biodiversity Net Gain -sääntely edellyttää rakennus- ja infrahankkeiden toteuttajilta toimia, joiden myötä luonnon tila kokonaisuutena paranee lähtötilanteeseen verrattuna.
Toinen keino on palkita ekosysteemipalveluiden vaalimisesta. Ekosysteemipalvelut tarkoittavat luonnon ihmisille tarjoamia hyötyjä, esimerkiksi ravintokasvien pölytystä, veden ja ilman puhdistusta, hiilinieluja ja tulvien hillintää.
− Kun kannustimia suunnitellaan, on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset ristikkäisvaikutukset ja synergiat olemassa olevien kannusteiden kanssa sekä toteuttaa huolellinen vaikutustenarviointi – mukaan lukien sosiaaliset vaikutukset. Tämä auttaa varmistamaan, että mekanismit ovat tehokkaita ja kestävällä pohjalla, sanoo Sitran johtava asiantuntija Jarrod Luxton.
Vastuullisuutta pitää osata pyytää
Myös sijoittaja voi vaatia yritykseltä enemmän ja parempia vastuullisuustoimia. Kun tarpeeksi moni pyytää, jotain tapahtuu, uskoo Adventurous Ideas -sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Jonathan Hed.
Hän kertoi Luontoliiton ja VALOn toukokuussa järjestämässä Luonnonvalo-illassa, että rahoitusneuvotteluissa nousee usein puheeksi se, voisiko rahoitusta hakeva yritys tehdä jonkin tietyn asian vastuullisemmin.
− Vastaus on, että voi. Jonkun pitää vaan osata kysyä. Sijoituskenttä vaatii näitä asioita liian harvoin, Hed sanoi.
Adventurous Ideas on sijoitusyhtiö, jonka tavoitteena on tuottojen tekemisen lisäksi edistää kestävää kehitystä. Se tarjoaa rahoitusta yrityksille, jotka edistävät esimerkiksi luonnonsuojelua, veganismia, eläinten ja lasten oikeuksia sekä sosiaalista yhdenvertaisuutta.
Hedin mukaan on iso ongelma, että vastuullisuus on tällä hetkellä tyhjää puhetta ja leimoja.
− Kun kysytään, mitä oikeasti teette, totuus on, ettei oikeastaan mitään. Siihen pitää nyt kiinnittää huomiota. Vastuullisuus pitää budjetoida, se on osa liiketoimintaan. Onneen ei ole oikotietä, Hed sanoi tilaisuudessa.
Moni piensijoittaja kokee, ettei voi vaikuttaa yrityksen toimintaan. Hed kuitenkin uskoo joukkovoimaan – meidän kaikkien rahoja on kiinni esimerkiksi eläkeyhtiöissä, jotka hallinnoivat valtavia summia.
− Voisimme kaikki olla aktiivisempia siinä, että selvittäisimme, mihin eri instituutiot ovat sijoittaneet ja pyytää niitä tekemään asiat paremmin. Kun tarpeeksi moni pyytää, jotain tapahtuu.