Sijoittajat näyttävät olevan vakuuttuneita, että keskuspankit karauttavat pelastamaan tilanteen aggressiivisilla rahapoliittisilla toimenpiteillä, sanoo Pictet Asset Managementin päästrategiLuca Paolini. Hän ei jaa tätä optimismia, vaan ennakoi näköpiirissä olevan pettymyksiä.
Pictet ennakoi monien muiden tavoin maailmantalouden kasvun hidastuvan lähikuukausina.
– Näin käy, kun kauppajännitteiden aiheuttama epävarmuus iskee teolliseen tuotantoon ja markkinoiden mielialaan varsinkin kehittyneissä talouksissa, päästrategi Luca Paolini toteaa tuoreessa katsauksessaan.
– Vaikka odotamme keskuspankkien höllentävän rahapolitiikkaa jarruttaakseen talouden hidastumista, ne tuskin elvyttävät niin paljon kuin markkinat toivovat. Siksi pidämme alipainon osakkeissa, Paolini linjaa.
Toisaalta myöskään joukkolainat eivät näytä tällä hetkellä erityisen houkuttelevilta.- Samaan aikaan meillä on enemmänkin syitä suhtautua varovaisesti joukkolainoihin: tämän vuoden elpyminen on painanut tuoton alle nollan miltei kolmanneksessa maailman joukkolainoista – näiden arvo on ennätykselliset 15,5 tuhatta miljardia dollaria. Pidämme ylipainon turvasatamasijoituksissa.
Pois Wall Streetiltä
Paolinin mielestä etenkin amerikkalaisyhtiöiden osakkeet ovat nyt epäkiinnostavia.- Erityisesti yhdysvaltalaiset osakkeet eivät houkuttele. S&P 500 -indeksi on vain muutaman pisteen päässä ennätystasoltaan, mutta Yhdysvaltain taantumamittarit välkyttävät punaista – tuottokäyrä on kääntynyt toiseen suuntaan ja ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin osakkeiden osinkotuotto ylittää Yhdysvaltain 30-vuotisten valtionobligaatioiden tuoton.
Hän huomauttaakin, että analyytikot ovat alentaneet reippaasti arvioitaan amerikkalaisyhtiöiden voitoista.Toinen huolestuttava merkki yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittaville on Paolinin mukaan osakkeiden takaisinostojen viimeaikainen vähentyminen, sillä niiden osuus markkinoiden tuotoista oli noin 20 prosenttia viimeisten kymmenen vuoden jaksolla.Mutta on osakemarkkinoilla vielä valopilkkujakin.
– Pidämme ylipainon eurooppalaisissa osakkeissa. Saksa voi olla teknisesti taantumassa, mutta Euroopan tilanne on kohentunut viime aikoina Ranskan ja Espanjan hyvän etenemisen ansiosta. Uusi elvytyskierros Euroopan keskuspankilta auttaisi myös.
Eikä Brexitin kanssa tempoilevaa Britanniaakaan kannata unohtaa tyystin.- Britannia tarjoaa myös hyvää vastinetta etenkin ulkomaisille sijoittajille. Punta on halpa, arvostukset houkuttelevia, suuri osa brittiyritysten tuloista tulee ulkomailta, ja markkinoiden yli viiden prosentin osinkotuotto suojaa jossain määrin volatiliteetilta.
Vaikka kauppasota on kurmuttanut Aasian markkinoita, nekin kannattaa pitää edelleen mielessä.- Kehittyvien markkinoiden taloudelliset näkymät ovat kärsineet kauppasodasta, mutta keskuspankkien korkojen laskut helpottavat tilannetta. Aasia on valopilkku, kun Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota suuntaa bisnestä muihin Aasian vientimaihin.
Defenssiä peliin, mutta miten?
Kun maailman talouskasvu hidastuu, silloin sijoittajat hakeutuvat tyypillisesti defensiivisiin omaisuusluokkiin. Valtioiden liikkeelle laskemat joukkolainat ovat olleet perinteisiä turvasatamia, mutta niistä on tullut Paolinin mukaan nyt riskialttiita.- Joukkolainojen tuottojen pudottua jyrkästi viime kuukausina ongelmana on, että normaalisti turvallisina pidetyt sijoituskohteet näyttävät nyt riskialttiilta.- Jotkut voivat väittää, että arvostukset ovat perusteltuja keskuspankkien maltillisemmaksi muuttuneiden puheiden takia. Analyysimme osoittaa, että nykyisen ja markkinoiden odottaman rahapoliittisen elvytyksen määrän välinen kuilu mitattuna prosentteina bruttokansantuotteesta ei koskaan ole ollut näin leveä. Tämä merkitsee sitä, että markkinoita odottaa pettymys, Paolini ennakoi.
Aiemmin halvat kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan lainat alkavat hänen mukaansa näyttää nyt vaikeasti perusteltavilta lyhyellä aikavälillä, sen verran vahvaa nousu on joukkolainamarkkinoilla ollut.- Kehittyvien markkinoiden joukkolainat tarjoavat kyllä houkuttelevaa 3,0 prosentin tuottoa. Kauppasodan negatiivisten vaikutusten takia kehittyvien markkinoiden valuutat voivat kuitenkin heikentyä lyhyellä aikavälillä. Siksi olemme laskeneet kehittyvien markkinoiden lainojen painon neutraaliksi.
Defensiivisistä kohteista Paolinin suosikkeja ovat Sveitsin frangi sekä kulta.
– Näiden pitäisi menestyä hyvin aikana, jota leimaavat geopoliittiset mullistukset ja maailmantalouden olosuhteiden heikkeneminen, Pictetin päästrategitoteaa.