Vuokra-asuntomarkkinoiden tasapaino on parantunut ja vuokralaisen asema helpottunut, kun vuokra-asuntojen määrä on nopeaa tahtia kasvanut. Varsinainen vuokra-asuntopula on poistunut koko Suomesta. Vuokra-asunnoista on paikoin jopa ylitarjontaa.
Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan sijoittajat tarkkailevat nyt silmä kovana sitä, alkavatko opiskelijat jälleen muuttaa normaaliin tapaan syksyä vasten opiskelupaikkakunnille. Juuri tämä muuttoliike on perinteisesti tehnyt kesästä vuoden vilkkaimman jakson vuokramarkkinoilla.
– Viime vuosi oli poikkeus, koska useimmat opinahjot siirtyivät etäopetukseen ja monet uudet opiskelijat lykkäsivät muuton tulevalle opiskelupaikkakunnalle epämääräiseen tulevaisuuteen, Metsola muotoilee blogikirjoituksessaan.
Metsolan mukaan edeltävästä poikkeusvuodesta johtuen opiskelijoiden keskuudessa on nyt patoutunutta muuttotarvetta. Jos syksy aloitetaan lähiopetuksessa, aivan uusien opiskelijoiden lisäksi myös edellisen vuoden saapumiserä aktivoituu muuttamaan.
– Paikoin ylitarjonnasta kärsiville vuokramarkkinoille se olisi merkittävä ja vuokranantajille mieleinen piristysruiske. Opiskelijoiden suuren määrän vuoksi varsinkin pienistä asunnoista voisi silloin jälleen tulla opiskelupaikkakunnilla pulaa, ja sillä olisi vaikutusta myös isompien asuntojen kysyntään.
Vuokrien nousutahti hidastunut, katseet syksyyn
Timo Metsolan kommentit tulivat vastineeksi tänään julkistettuihin Tilastokeskuksen laatimiin asuntojen vuokrien neljännesvuositilastoihin. Näistäselviää, että vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuosimuutokset ovat laskeneet eri puolilla maata verrattuna vuoden 2020 vuosimuutoksiin.
Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteiset vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 0,6 prosenttia vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen. Eniten vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Turussa (1,4 %) ja Porvoossa (1,1 %). Sen sijaan eniten vapaarahoitteiset vuokrat laskivat Hämeenlinnassa (-0,5 %) ja Riihimäellä (-0,4 %).
Raportista selviää, että vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa korkeimmat keskivuokratasot ovat Helsingissä (21,3 euroa/m²), Espoossa (18,3 euroa/m²) ja Vantaalla (18,0 euroa/m²), kun taas matalimmat ovat Kouvolassa (10,8 euroa/m²), Raumalla (11 euroa/m²) ja Porissa (11,2 euroa/m²).
Mediaanivuokra vapaarahoitteiselle yksiölle oli Helsingin keskustassa 808 euroa, Tampereen keskustassa 580 euroa ja Oulun keskustassa 514 euroa. Perheasunnon eli kolmion tai suuremman asunnon mediaanivuokra oli Helsingin keskustassa 1626 euroa, Tampereen keskustassa 1057 euroa ja Oulun keskustassa 916 euroa, ilmenee tilastoista.

Vuokramarkkinoiden ruuhkautumista syksyllä?
Vuokraturvan Timo Metsolan arvioi, että vuokra-asunnon löytyminen saattaa vaikeutua syksyllä, mikäli opiskelijat siirtyvät joukolla lähiopetukseen. Tämä on yksi asia, joka voi helpottaa asuntosijoittajan tilannetta vuokralaisen löytymisen osalta.
– Jos opiskelija on jo nyt varma siitä, että joka tapauksessa aikoo opiskelupaikkakunnalle muuttaa, asunnonhakua ei kannatta jättää siihen, että mahdollinen syksyn lähiopetus varmistuu ja ruuhka alkaa. Vielä tässä vaiheessa asunnon löytäminen on selvästi helpompaa, ja valinnanvaraakin on mukavasti, Metsola sanoo.
Toinen sijoittajien tarkkaan seuraama kehityskulku opiskelijoiden tilanteen ohella on aiemmin Airbnb-käytössä olleiden asuntojen mahdollinen poistuminen tavallisilta vuokramarkkinoilta. Metsolan mukaan viimeisen vuoden ajan ne ovat osaltaan lisänneet vuokra-asuntojen tarjontaa, ja paluuliike väliaikaismajoitukseen muuttaisi kysynnän ja tarjonnan suhdetta pitkäaikaisilla, eli niin sanotusti tavallisilla vuokramarkkinoilla. Toistaiseksi matkailun paluu minkäänlaiseen normaalitilanteeseen näyttää kuitenkin vielä suht etäiseltä, Metsola kuitenkin huomauttaa.
– Vaikuttaa siis siltä, että opiskelijoista johtuva vuokra-asuntojen kysyntä saattaa olla kasvussa, mutta vuokra-asunnon tarjonta tuskin laskee. Näyttäisi siltä, että kysynnän ja tarjonnan suhde kasvukeskuksissakin pysyisi suurin piirtein tasapainossa. Voimakkaita vuokrien nousuja tai laskuja tuskin nähdään, mutta pieni nousu kasvukeskusten vuokrissa on mahdollista loppuvuonnakin, jos opiskelijoiden asuntokysyntä palautuu.
Kolmanneksi sijoittajat seuraavat asumisen uusia isoja trendejä, joiden vaikutukset yltävät paljon korona-aikaa pidemmälle. Suurista, koko kuluvaan vuosikymmeneen vaikuttavista asumisen trendeistä merkittävin on etätyö. Se vaikuttaa asunnon valintaperusteisiin ja sijaintiin liittyviin preferensseihin tavalla, joka voi myöhemmin kasvaa asumisen megatrendiksi. Etätyön yleistymisestä saattaa tulla yksi koko vuosikymmenen suurista leimallisista piirteistä.